Πώληση 10 εκατ. ουγγιών χρυσού σε 30΄
Οι φόβοι για Κύπρο, επιβράδυνση στην Κίνα και αλλαγή πολιτικής από Fed οδηγεί σε ρευστοποιήσεις
Reuters, Bloomberg
Σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.400 δολαρίων ανά ουγγιά υποχώρησε χθες η τιμή του χρυσού, με τις εντολές πώλησης να έχουν ξεπεράσει τα 3,2 εκατ. ουγγιές μόνον κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο μετάλλων του Σικάγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέχεια της συνεδρίασης δόθηκαν εντολές για την πώληση ακόμη 10 εκατ. ουγγιών χρυσού μέσα σε διάστημα μόλις 30 λεπτών, οδηγώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στα 1.349,44 δολάρια η ουγγιά. Οι ημερήσιες απώλειες έφθασαν έως το 6,3% στα προθεσμιακά συμβόλαια του Ιουλίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, επεκτείνοντας στο 16% τις συνολικές απώλειες στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου από τις αρχές του έτους.
Αναλυτές της αγοράς αναφέρονται πλέον στο τέλος του ράλι της τιμής του χρυσού, η οποία ακολουθούσε ανοδική πορεία από το 2000.Οι έντονες πιέσεις στην τιμή του χρυσού, που εκφράζονται μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων προθεσμιακών συμβολαίων τις τελευταίες ημέρες, αποδίδονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες που θέλουν την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να περιορίζει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από τα υφιστάμενα 85 δισ. δολάρια κάθε μήνα. Παράλληλα κυκλοφόρησε έγγραφο της Κομισιόν ότι
η Κύπρος έχει δεσμευτεί για την πώληση αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος του προγράμματος διάσωσης. Το γεγονός αυτό πυροδότησε σενάρια ότι
και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα πιθανώς να μιμηθούν την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο, ως εκ τούτου, που οι απώλειες προσέγγισαν το 5% την περασμένη εβδομάδα, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2011. Επίσης, οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας περιορίζει την ελκυστικότητα του χρυσού για επενδυτές που αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Μεγάλη ήταν επίσης η ρευστοποίηση θέσεων στην αγορά αργού πετρελαίου της Νέας Υόρκης αλλά και στην αγορά Μπρεντ στο Λονδίνο. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» παρουσίασε πτώση άνω του 2,64% στη Νέα Υόρκη και διολίσθησε σε επίπεδα χαμηλότερα των 88,10 δολαρίων το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε έως τα 100,26 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 2,85%. Η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου πυροδοτήθηκε, όπως επεσήμαναν αναλυτές της αγοράς, από τη χαμηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09 και της συνακόλουθης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η Κίνα μαζί με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές έχουν συγκρατήσει τον παραπαίοντα ρυθμό ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Ομως, οι φόβοι για μια επιβράδυνση της Κίνας φαίνεται να ενισχύονται.
Αναλυτικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 7,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του 7,9% που αναμενόταν από τους αναλυτές. Μάλιστα, η κατανάλωση πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή το πεντάμηνο που έληξε τον Μάρτιο. Η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 9,77 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο από τα 10,2 εκατ. τον Φεβρουάριο, αποτελώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι τα τελευταία στοιχεία για την Κίνα δεν απεικονίζουν μια υγιή οικονομία, προβλέποντας πτώση της τιμής του πετρελαίου έως τα 85 δολάρια το βαρέλι στη συνέχεια του έτους.
http://news.kathimerini.gr/