φίλτατε sac νομίζω οτι πας να ταυτίσεις το πνεύμα του Σωκράτη με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα σου για να νοιώσεις καλύτερα. Η αλήθεια ειναι οτι μπορεί να μοιάζετε σε αρκετά σημεία, διαφέρετε σε περισσότερα όμως. Για να γίνω σαφέστερος, κατα τη γνώμη μου πάντα, ο Σωκράτης δεν γύρευε την άγονη αντιπαράθεση όπως τολμώ να σου καταλογίσω, απ την μέχρι τώρα εικόνα μου για σένα αλλα μέσα απο την αντιπαράθεση απαντούσε στο ερώτημα, θέτοντας ταυτόχρονα αλλα δέκα ερωτήματα. Επίσης, αν βρισκόταν σε κάποιο χώρο με άτομα που ασκούσαν τα πιστεύω τους θα τους μιμούνταν κι ας θεωρούσε οτι κάνουν ανοησίες (δεν θα τους πρόσβαλλε). Κατά τα άλλα σε θεωρώ ενδιαφέρον συνομιλητή και αξιόλογο άνθρωπο και θα επιζητούσα την συναναστροφή μαζί σου.
Να με συγχωρείτε οι υπόλοιποι που χαλάω το θέμα.
Φιλικά Νέστωρ
Καταρχήν, μου αρέσει να με σχολιάζουν, γιατί όλο και κάτι μαθαίνω. Ακόμα και όταν με βρίζουν, ψάχνω να βρω σε ποιο βαθμό έχει δίκιο ο άλλος (δεν εννιοώ, βέβαια, ότι εσύ με πρόσβαλες ή με έβρισες).
Και φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να λες τη γνώμη σου. Και τέλος πάντων, το να ασχολείται κάποιος μαζί μου θεωρώ ότι με τιμάει με το ενδιαφέρον του.
Επίσης, αν βρισκόταν σε κάποιο χώρο με άτομα που ασκούσαν τα πιστεύω τους θα τους μιμούνταν κι ας θεωρούσε οτι κάνουν ανοησίες (δεν θα τους πρόσβαλλε).
Θα απαντήσω βασικά σε αυτό και από εκεί θα προκύψουν και τα υπόλοιπα. Ο Σωκράτης στην απολογία του προσβάλλει πολύ άσχημα τους δικαστές. Στη δίκη του φαίνεται ότι είχε πολλούς εχθρούς και δεν "απόφευγε" να προσβάλει ακόμα και τα θρησκευτικά αισθήματα, ακόμα και κάποια δημοκρατικά στοιχεία. Έλεγε ότι "δεν πρέπει να ασχολείται ή να ζητάει κανείς τη γνώμη των πολλών, αλλά αυτών που ξέρουν", άποψη που θα πρόσβαλε πολλούς εδώ μέσα. <<< αυτό εννοούσα
Και ο τρόπος που τον διακωμωδεί ο Αριστοφάνης δεν δείχει άνθρωπο όπως τον περιγράφεις.
Βέβαια, μπορούμε να μιλάμε μέρες για τον Σωκράτη και δεν υπάρχει περίπτωση να το εξαντλήσουμε σε δυο τρία μηνύματα (αν και θα χαιρόμουν να συνεχίσουμε τη συζήτηση).
Θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο αριστοτελικό: ορισμοί > προκείμενες > συμπέρασμα
Δεν προσπαθώ να σας "τσιγκλίσω" για να "βρείτε μόνοι σας" την αλήθεια, όπως θα έκανε ο Σωκράτης. Όταν τη γνωρίζω την αλήθεια, σας τη δείχνω και σας λέω "αυτή είναι". Θέλετε πιστέψτε το, θέλετε μην το πιστεύετε, η αλήθεια είναι αυτή και δεν μπορείτε να την αλλάξετε.
Με δυο λόγια, μπορεί να φαίνομαι ιδιόρρυθμος, αλλά όταν κάποιος μου λέει "εγώ
πιστεύω ότι 1 + 1 κάνουν τρία", θα του απαντήσω ότι 1+1 κάνουν δύο. Θα αρχίσει να μου λέει "εγώ πιστεύω ότι κάνουν τρία" και "φέρε μου τα επιχειρήματά σου ότι κάνουν δύο" και μπλα μπλα μπλα...
Ξεκίνησα ένα θέμα (ελευθερία και ανοχή) όπου ελπίζω να μπορέσει να συζητηθεί ο σωστός τρόπος συζήτησης. Μπορεί να το κάνω αυτό από ματαιοδοξία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι το κάνω από δημοκρατική υποχρέωση.
Συνέχεια όταν βρούμε χρόνο...