Καλησπέρα Χάρη.
1) Δεν υπάρχει τέτοιος πίνακας και έτσι τα αναγνωρίζω διασταυρώνοντας πολλά χαρακτηριστικά, όπως σχήμα κοπής, βάρος, διαστάσεις, χρώμα, εγκλείσματα και διαφάνεια. Και συγκρίνω τον εξεταζόμενο λίθο με λίθους από αξιόπιστες ιστοσελίδες πώλησης πετραδιών.
2) Παρακάτω παρατίθεται ο πίνακας των ειδικών βαρών του εκάστοτε λίθου.
http://www.gemselect.com/gem-info/specific-gravity.php3) Το σμαράγδι βάσει των διαστάσεων που έδωσες, δυστυχώς δεν είναι σμαράγδι γιατί ο λίθος σου φαίνεται να έχει μεγαλύτερο βάρος στις αναφερόμενες διαστάσεις από ό,τι ένα σμαράγδι των ίδιων διαστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο λίθος σου έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Το ειδικό βάρος στην ουσία είναι η πυκνότητα ενός λίθου που είναι μάζα ανά όγκο!!! Το είχαμε μάθει και στην φυσική στο γυμνάσιο και λύκειο αν θυμάστε (καιρός να θυμηθούμε λίγο φυσική
). Άρα αν όντως είναι σμαράγδι ο λίθος σου τότε θα έπρεπε να έχει βάρος 0,5-0,6 καράτια και όχι 1 καράτι με βάση τις διαστάσεις που έδωσες. Οπότε μιλάμε για λίθο με μεγαλύτερο ειδικό βάρος από του σμαραγδιού. Από τις συστοιχίες δεν βρίσκω σε ποιον λίθο ταυτίζεται ο δικός σου...
Ούτε σε τουρμαλίνη δεν ταιριάζει... Λέω καλύτερα να το κοιτάξεις σε γεμολόγο...
4) Οι γρατσουνιές επηρεάζουν (αρκετά) την αξία του λίθου γιατί ένας λίθος με γρατσουνιές δείχνει την ''ταλαιπωρία'' του κατά την χρήση του (σε κοσμήματα ας πούμε). Όσες πιο πολλές και πιο πυκνές γρατσουνιές, τόσο πιο ''ταλαιπωρημένος'' ο λίθος.
5) Το νούμερο 7 παίζει να είναι και χρυσοπράσιο...Πες μου ακριβείς διαστάσεις του...
6) Στην Αθήνα έχει αρκετούς γεμολόγους αλλά δεν τους γνωρίζω προσωπικά.
Σου συστήνω μιας και ενδιαφέρεσαι να πληροφορείσαι πάνω στα πετράδια, να αγοράσεις ένα ρεφρακτόμετρο με 150 ευρώ που θα κάνει πολύ καλή δουλειά σε όσα πετράδια θες. Σημαντική συμβουλή είναι ότι το ρεφρακτόμετρο χρησιμοποιείται μόνο για διάφανους λίθους και όχι αδιάφανους!!! Γιατί η λειτουργία του ρεφρακτόμετρου βασίζεται στο φαινόμενο της οπτικής όπου τεχνητό φως διαπερνά τον λίθο και διαχέεται πάνω σε πλακίδιο διάφορα φάσματα χρωμάτων τα οποία είναι βασικό χαρακτηριστικό αναγνώρισης ενός λίθου!
Και κάθε λίθος έχει το δικό του φάσμα χρωμάτων.