Λογικες οι σκεψεις σου αλλα η απορια μου ειναι γιατι μεχρι τωρα κρατουσανε τοσο ακριβες τιμες. Τωρα καταλαβε ο συλλεκτικος κοσμος οτι εχουν μεγαλα τιραζ?
Θα σου πω τι πιστεύω εγώ γι αυτό το φαινόμενο. Τουλάχιστον πως το έχω ερμηνεύσει εγώ με τις δικές μου γνώσεις και εμπειρίες.
Μιλάμε πάντα για τις σειρές γραμματοσήμων της νεότερης Ελλάδας και την όποια πτώση θα έπρεπε να είχαν.
Να το τοποθετήσω λίγο χρονικά πρώτα, τα γραμματόσημα της νεότερης Ελλάδας είναι σε μια εποχή που ο Φιλοτελισμός έχει πάει και σε άλλα κοινωνικά στρώματα καθώς περισσότερος κόσμος στέλνει γράμματα, περισσότερος κόσμος ξέρει να γράφει και γενικά η ταχυδρόμηση είναι κάτι στάνταρ έχει φύγει πια από τα σαλόνια των διπλωματών, δικηγόρων, στρατιωτικών ή εμπόρων. Οπότε τα ταχυδρομεία έβγαζαν πολύ μεγαλύτερο τιράζ και είναι λογικό.
Μαζί με την τάση περισσότερου κόσμου να μαζεύει γραμματόσημα άνοιξαν και τα φιλοτελικά καταστήματα, πιστεύω πως οι έμποροι κάποιες καλές εμφανισιακά σειρές ή με μεγάλη σημασία (πιασάρικες με άλλα λόγια) τις αγόραζαν σε πιο μεγάλες ποσότητες. Επειδή το Ελληνικό γραμματόσημο δεν έχει την ίδια ζήτηση από το εξωτερικό όσο άλλες χώρες (πέρα από ΜΚΕ και ολυμπιακά) το κοινό του ήταν κυρίως Ελληνικό.
Εκεί πιστεύω ότι κάποιες σειρές αποφάσισαν οι ίδιοι οι έμποροι να τις έχουν ακριβές. Η ανασυγκρότηση πάντα ακριβή ήταν σε όποιον κατάλογο και να δεις είτε τωρινό είτε παλιό. Το ίδιο ισχύει και για άλλες σειρές. Αυτό γιατί? Πρώτα απ όλα για να βγει το μεροκάματο, όταν άλλες σειρές κάνουν 0,20 λεπτά ο έμπορος για να βγάλει κάτι πρέπει να πουλάει με τις παλέτες οπότε έχοντας κάποιες σειρές παραπάνω ακριβές καταφέρνει να παλαντζάρει λίγο τα σπασμένα. Μέσα σε αυτό βάλε τις υποτιμήσεις της δραχμής τον πληθωρισμό κλπ.
Γιατί για να λέμε και του στραβού το δίκιο όταν ο έμπορος πάει και αγοράζει τη μέρα της κυκλοφορίες μια ποσότητα γραμματόσημα στην ονομαστική τους αξία και ας πούμε δίνει 1000e το εμπόρευμα του μετά από 5 χρόνια για παράδειγμα με υποτιμήσεις και πληθωρισμό θα αξίζει 500e οπότε ήδη παίζει με ζημιά. Οι σειρές αυτές του μειώνουν όλη αυτή τη χασούρα.
Παράλληλα οι έμποροι βγάζουν καταλόγους μοιραία οι κατάλογοι δεν θα είναι τόσο αντικειμενικοί και έτσι δημιουργούν ένα σημείο αναφοράς και μια τάση στις τιμές. Όταν λοιπόν έρχεται ο ξένος έμπορος να πουλήσει ελληνικά γραμματόσημα θα πάρει ως σημείο αναφοράς τους Ελληνικούς καταλόγους και θα περάσει τις τιμές που έχει και ο Έλληνας.
Για το συγκεκριμένο δεν ξέρω, ίσως έτυχε ίσως είναι απομυθοποίηση δεν ξέρω, αν το ξαναδούμε το ίδιο φαινόμενο σίγουρα μιλάμε για απομυθοποίηση.
Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο.