Ναι, μιλω για την καθημερινη πρακτικη, οντως "αντιμετωπιζονται" ως bullion, συλλεκτικα δεν τα λες με τιποτα παντως, μιας και η συλλεκτικοτητα ειναι αμεσα συνδεδεμενη με το μεγαλο premium. Tο numismatics ειναι πονηρος εμπορικος ορος που χρησιμοποιειται καταχρηστικα σε αυτα τα νομισματα, μπας και βαλουν κανα premium παραπανω μερικοι εμποροι, κανονικα υπαρχουν τα bullion (ελαχιστοτατο premium), semi-numismatics (καλουτσικο premium, πχ. σειρα ασημενια lunar) και numismatics, που αναφερεται στα αμιγως συλλεκτικα, με μεγαλο premium.
Ας μου επιτραπεί η προσωπική άποψη ότι "numismatics"
δεν είναι αμιγώς και πάντα συλλεκτικά νομίσματα με μεγάλο premium!
Προσωπικά πιστεύω ότι "numismatics" είναι τα νομίσματα αυτά, τα οποία σε κάποια στιγμή στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν ως καθημερινό μέσο συναλλαγών (γι'αυτό και όρος "numis-" στο πρώτο συνθετικό της λέξης), χωρίς απαραίτητα να ενσωματώνουν σήμερα μεγάλο premium, λόγω της μεγάλης ποσότητας στην οποία κόπηκαν!
Για παράδειγμα η πλειοψηφία των χρυσών γαλλικών 20φραγκων ή των χρυσών λιρών Εδουάρδου και Γεωργίου,
είναι "numismatics", αλλά δεν ενσωματώνουν υψηλό premium (και συνεπώς δεν έχουν ιδιαίτερο συλλεκτικό ενδιαφέρον), λόγω της μεγάλης ποσότητας κοπής τους.
vf και xf χρυσα εικοσαφραγκα που λεγαμε παραπανω, υπαγονται, απο αποψη premium, στα bullion νομισματα, η αλλιως "bullion value".
Συμφωνώ απόλυτα μ'αυτό!
Η χρήση της λέξης "υπάγονται" είναι εναλλακτική στη χρήση της λέξης "αντιμετωπίζονται" ως bullion.
Ή, όπως πολύ σωστά λες, έχουν "bullion value"!
Αυτό έχει να κάνει με τη μεγάλη ποσότητα κοπής τους και τη μέτρια κατάστασή τους (xf, vf), οπότε τελικά λόγω του μικρού premium έναντι της αξίας τους σε χρυσό, "υπάγονται"/"αντιμετωπίζονται" ως bullion.
Ο αμερικανος εμπορος ελεγε μακακιες,σε ενα tube με ολοκαινουργιους ασημενιους αετους ειναι ζητημα εαν 2 η 3 βγουν ms70, για τον απλουστατο λογο οτι λογω της διαδικασιας μαζικης παραγωγης, τα περισσοτερα νομισματα δεν βγαινουν απολυτως τελεια, χωρις την παραμικτη γρατζουνια, με τελεια ποιοτητα κοπης κλπ, συνηθως εχουν μικροπροβληματα που σε μεγενθυση φαινονται απο εναν ειδικο.
Το παραμικρο "ελαττωμα", ακομα και λιγο κουρασμενη μητρα, η μια απειροελαχιστη hairline στον δισκο, αρκει για να τα ριξει απο ms70 σε ms69.
Αυτος που αγοραζει ms70, αγοραζει σπανιοτητα λογω βαθμου, οχι λογω τιραζ (που ειναι φυσικα τεραστιο)
Προσωπικά πιστεύω, ότι δεν είναι και λίγο πράγμα σ'ένα tube με 20 π.χ. ασημένια νομίσματα να σου βγουν τα 2-3 MS70, λαμβάνοντας υπόψιν τα εκατομμύρια τεμάχια στα οποία εκδίδονται τα εν λόγω νομίσματα.
Αν δηλαδή σ'ένα tube των 20 τεμαχίων σου βγουν τα 2-3 MS70, αντιλαμβανόμαστε, λαμβάνοντας υπόψιν το πλήθος των εκατομμυρίων που κυκλοφορούν, πόσο εύκολο είναι να βρούμε κομμάτια MS70!!
Προσωπική μου άποψη πάντα!
Έβλεπα πρόσφατα ένα βίντεο στο youtube, όπου ένας τύπος αγόρασε 10 τεμάχια απ'το τελευταίο χρυσό αμερικανικό αναμνηστικό ("American Liberty 2015").
Τα έβγαλε απ'τις κάψουλες, τα'στειλε για βαθμολόγηση στην NGC, και -ω του θαύματος!- τα 7 του γύρισαν MS70.
Ε, τώρα αν αυτό λέγεται επιτυχία τι να πω...;!