Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Οκτώβριος 12, 2024, 07:37:55 πμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Το πρώτο ΦΕΚ  (Αναγνώστηκε 27637 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Smartmorpheus
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 3247



Προφίλ WWW
« στις: Σεπτέμβριος 12, 2015, 09:53:33 πμ »



Στις 16 Φεβρουαρίου του 1833 εκδόθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του -τότε- Βασιλείου της Ελλάδος. Eίναι άξια προσοχής η συμπεριφορά του νέου βασιλιά Όθωνα απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις τις οποίες επικαλείται με προκλητικά δουλοπρεπή τρόπο, ενώ απευθύνεται για πρώτη φορά στους Έλληνες, αποδεχόμενος το ελληνικό στέμμα.



Η επίσημη εφημερίδα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ακολούθησε τον χαρακτήρα που είχαν και τα έντυπα που εκδίδονταν από τους επαναστατημένους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Αγώνα αλλά και στα πρώτα χρόνια του ελεύθερου κράτους, επί Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτά ήταν: Ο Φίλος του Νόμου (1824-1825), η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος (1825-1832) με εντολή του Εκτελεστικού, ο Ελληνικός Μηνύτωρ, λίγο αργότερα το 1832 η Εφημερίς της Ελλάδος και στη συνέχεια η Εθνική Εφημερίς (17 Απριλίου 1832). Τα έντυπα αυτά αφιέρωναν όλη ή μέρος της ύλης τους σε επίσημες αποφάσεις του κράτους.


 Η ίδρυση της Εφημερίδας και το ιστορικό πλαίσιο
 
Στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας απευθύνεται στους Έλληνες αναφερόμενος με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τις προστάτιδες δυνάμεις. Χρησιμοποιώντας έναν ιδιαίτερα δουλοπρεπή τόνο ο βασιλιάς υπογραμμίζει ουσιαστικά ότι χωρίς την παρέμβασή τους, η Ελλάδα δεν θα είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό. Ως ιστορική άποψη δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι αναληθής ή πλαστή. Ωστόσο, αποτελεί τουλάχιστον εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στον Αγώνα των Ελλήνων ο άρτι αφηχθείς αρχηγός ενός νεοσύστατου κράτους, στο πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεώς του, να αναφέρεται στους "ενδόξους και μεγαλοψύχους μεσίτας" με τρόπο που να προσδιορίζει τον χαρακτήρα το νέου κράτους ως οιωνεί προτεκτοράτου.



Βεβαίως ισχύει σαφέστατα το ιστορικό και πολιτειακό κυρίως άλλοθι της εποχής. Ο Όθωνας ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών για να βασιλεύσει σε μία χώρα καθημαγμένη από έναν οκταετή εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο που άφησε πίσω του έναν τόπο ελεύθερο όσο και ισοπεδωμένο. Του ερχομού του βασιλιά είχε προηγηθεί η τρίχρονη διακυβέρνηση του τόπου από τον Ιωάννη Καποδίστρια, έναν άνθρωπο-σύμβολο της διεθνούς διπλωματίας που, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, ρίχτηκε κυριολεκτικά στον αγώνα της πλήρους ανοικοδόμησης εκ του μηδενός αυτού του ανύπαρκτου κράτους. Καθώς δεν δίστασε να τα βάλει με συμφέροντα, οφίτσια και συντεχνίες, κατέληξε να βρει τον θάνατο από το τζάκι των Μαυρομιχαλαίων στις 9 Οκτωβρίου 1831.



Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, συμφώνησαν να στείλουν στην Ελλάδα τον γιο του βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας, συνοδευόμενο από τρεις Αντιβασιλείς που θα ασκούσαν από κοινού τα βασιλικά καθήκοντα μέχρι την ενηλικίωση του νεαρού μονάρχη. Σε αυτό το ιστορικοπολιτικό πλαίσιο λοιπόν φάνηκε εξαρχής η μοιραία πρόσδεση του νέου ελληνικού βασιλείου στις προστάτιδες δυνάμεις και φυσικά στη Βαυαρία.



 Βασιλιάς Όθων
 
 Η δουλοπρεπής αναφορά τους Όθωνα στις Μεγάλες Δυνάμεις

Απότοκο αυτής της κατάστασης ήταν το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Από την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας του βλέπουμε την εφημερίδα να εκδίδεται, εκτός από τα ελληνικά, και στα γερμανικά, σε διπλανή ακριβώς στήλη, ως τυπική ένδειξη πλήρους "νομιμοφροσύνης" προς την ευρωπαϊκή καθεστηκυία τάξη της εποχής (!) Αξίζει να παρατεθεί ένα απόσπασμα από τα λόγια με τα οποία για πρώτη φορά ο Όθων απευθύνεται στους Έλληνες και τα οποία, όπως θα δείτε, φανερώνουν την εξωραϊστική του στάση απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις:

"ΕΛΛΗΝΕΣ!

Προσκεκλημένος από την εμπιστοσύνην των ενδόξων και μεγαλοψύχων μεσιτών, διά της κραταιάς βοηθείας των οποίων αποπεραρώσατε ενδόξως τον της καταστροφής πόλεμον τον υπέρ το δέον παρεκταθέντα, προσκεκλημένος προσέτι και από την ιδίαν σας ελευθέραν εκλογήν, αναβαίνω εις τον θρόνον της Ελλάδος, διά να εκπληρώσω όσας υποχρεώσεις ανέλαβα δεχθείς το προσφερθέν μοι Βασιλικόν Στέμμα, τόσον προς εσάς, όσον και προς τας μεσιτευούσας Μεγάλας Δυνάμεις..."

**Οι σελίδες του ΦΕΚ είναι οι πρωτότυπες απο το αρχείο μου.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 12, 2015, 10:10:42 πμ από Smartmorpheus » Καταγράφηκε

If you r good at something never do it for free...
Valeroi
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1275


Προφίλ WWW
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 12, 2015, 04:45:15 μμ »

Ωραίο ιστορικό ντοκουμέντο
Καταγράφηκε

Το blog μου στο https://philatelious.wordpress.com/
Smartmorpheus
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 3247



Προφίλ WWW
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 12, 2015, 05:27:14 μμ »

Μόλις βρω χρόνο θα σας βάλω απο κάποιο επόμενο ΦΕΚ του ίδιου έτους τα διατάγματα και ανάλυση για τα νέα
νομίσματα του Όθωνα.
Καταγράφηκε

If you r good at something never do it for free...
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 12, 2015, 05:40:03 μμ »

Δεν ξέρω αν είναι άσχετο... :-)

Ηλεκτρονικά αντίτυπα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως υπάρχουν στο Εθνικό Τυπογραφείο από το πρώτο φύλλο (σε μορφή .pdf).

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wG-pNmgvR9663dtvSoClrL87G0Owsjc9vwpCCmqt4mgGEHlbmahCJFQEmRQwePEviF8EeCoaT0MAHMVkXOQVPXqatYdR6VgcSwArkCNtQs8X_jdIim5Cd8Tf5z9R5qrRsY.



Από την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας του βλέπουμε την εφημερίδα να εκδίδεται, εκτός από τα ελληνικά, και στα γερμανικά, σε διπλανή ακριβώς στήλη, ως τυπική ένδειξη πλήρους "νομιμοφροσύνης" προς την ευρωπαϊκή καθεστηκυία τάξη της εποχής (!)


Θα ήθελα να προσθέσω... Η δίγλωσση έκδοση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως εξυπηρετούσε καθαρά πρακτικούς σκοπούς και (πιστεύω πώς) δεν είχε κανενός είδους συμβολισμό. Η... task force των Βαβαρών που θα αναλάμβαναν διάφορες επιτελικές θέσεις δεν ήξεραν Ελληνικά και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το κράτος μάχρι να μάθουν. Αφού (καλώς ή κακώς) είχε αποφασιστεί να στελεχωθεί ο κρατικός μηχανισμός με Βαβαρούς, η διγλωσσία ήταν απαραίτητη.

Κάποια έγγραφα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα εδώ για τα Αριστεία του Αγώνα είδαμε ότι είχαν συνταχθεί στα Γερμανικά. Και αυτό προέκυπτε από πρακτική ανάγκη, προφανώς.

Η Γερμανική (Βαβαρική) γλώσσα δεν θεσμοθετήθηκε ποτέ ως επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα. Η χρήση της στα δημόσια έγγραφα, επομένως, είναι "άτυπη".

Οπωσδήποτε, όμως, υπήρχαν όροι και εκφράσες που δεν είχαν δημιουργηθεί ή καθιερωθεί στα Ελληνικά ακόμα. Π.χ. ο τίτλος "Υπουργείο". Είχαν χρησιμοποιηθεί οι τίτλοι "Μινιστέριο" και "Γραμματεία". Θα ήταν παράλογο να... περιμέναμε πρώτα την δημιουργία των εκφράσεων στα Ελληνικά και μετά την έναρξη της λειτουργίας του κράτους. Έτσι, η "άτυπη" χρήση της Γερμανικής έλυσε ένα πρακτικό πρόβλημα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι ανομασίες των σχολείων. Το "ελληνικόν", το "γυμνάσιον" και το "λύκειον" είναι τίτλοι που καθιερώθηκαν εκείνη την εποχή, μεταφράζοντας τους αντίστοιχους βαβαρικούς. (Μόνο το "ελληνικό" έγινε αργότερα "δημοτικό".) Αλοίμονο αν καθυστερούσε η λειτουργία των σχολείων εξαιτίας της δημιουργίας των ελληνικών τίτλων τους... :-)
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 12, 2015, 06:02:49 μμ από sac » Καταγράφηκε
Smartmorpheus
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 3247



Προφίλ WWW
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 12, 2015, 05:46:03 μμ »

Έχεις δίκιο άλλα στο δικό μου αρχείο έχω τα πρωτότυπα και όχι αντίτυπα ή κείμενα σε ψηφιακή μορφή...
 Χαμόγελο
Καταγράφηκε

If you r good at something never do it for free...
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 12, 2015, 06:06:32 μμ »

Έχεις δίκιο άλλα στο δικό μου αρχείο έχω τα πρωτότυπα και όχι αντίτυπα ή κείμενα σε ψηφιακή μορφή...
 Χαμόγελο

Φυσικά! Για αυτό έχουν συλλεκτική αξία.

Επειδή, όμως, αναφέρθηκες και στο περιεχόμενο, είναι πιο εύκολο για όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει στα ηλεκτρονικά αντίτυπα.

(Το καλό είναι ότι τα .pdf του ΕΤ διαβάζονται εύκολα, σε αντίθεση με τα έγγραφα των ΓΑΚ που μας έβγαλαν τα μάτια την άλλη φορά...)
Καταγράφηκε
Valeroi
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1275


Προφίλ WWW
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 12, 2015, 07:22:55 μμ »

Μιας και λέμε για το ΦΕΚ πάντα είχα την απορία γιατί εκ των τριών μεγάλων δυνάμεων επιλέχθηκε τελικά να έρθει Βαυαρός Βασιλιάς, είχε την απορία πάντα πως δεν επέλεξαν κάποιον Γάλλο, Άγγλο ή Ρώσο καθως αυτές είχαν συμφέροντα απο την Ελλάδα και όχι η τότε αδύναμη Βαυαρία.
Καταγράφηκε

Το blog μου στο https://philatelious.wordpress.com/
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 12, 2015, 07:35:47 μμ »

Η προηγούμενη επιλογή ήταν ο Λεοπόλδος του Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, που έγινε τελικά βασιλιάς του Βελγίου. Ανάλογη περίπτωση με τη Βαβαρία.

Υπήρξε και πρόταση από τη Γαλλία, αλλά όχι από τους Βουρβόνους που βασίλευαν τότε. Από τους Ανζού.
Κάπου προτάθηκε και ο Πέδρο Ι της Βραζιλίας που μόλις είχε παραιτηθεί...

Σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο πατέρας του Όθωνα που ήταν τρελλαμένος φιλέλληνας και έχει γεμίσει το Μόναχο με νεοκλασσικά μνημεία... :-)
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 12, 2015, 08:12:12 μμ από sac » Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences