Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 22, 2024, 08:43:53 πμ
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: 1821...!!!!  (Αναγνώστηκε 7729 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
spartiatis
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 112



Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 06:45:46 μμ »

 θέλω να προσθέσω οτι πολύ πριν την επανάσταση του 21 είχαν γίνει παρά πολλά κινήματα για να ελευθερωθεί η χώρα από τους Οθωμανούς,στα ορλοφικα υπήρχαν πολλές εστίες ελλήνων με όπλα σε αρκετά μέρη της χώρας. Έτσι ξέρουμε οτι υπήρχαν όπλα στην χώρα που ήρθαν με διάφορους τρόπους και από διάφορους τόπους.Μην ξεχνάμε οτι αν και οι Οθωμανοί είχαν νόμους για να μην έχουν οι χριστιανοί όπλα δεν ήταν πάντα σε εφαρμογή,υπήρχαν πολλές περιοχές που είχαν όπλα(πχ.Μάνη,Σφακιά,Σούλι).Πολλά όπλα υπήρχαν στο Λαλα και τα Μπαρδουνοχωρια της ΠελοποννήσοΥ πριν την επανάσταση που έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων κατά την επανάσταση,έτσι λέω και για τον μεγάλο αριθμό όπλων στην νότια Ελλάδα που υπήρχε πριν την επανάσταση.Λέγετε οτι αρκετά όπλα άλλαξαν χέρια στα παζάρια της επαναστατημένησ χώρας μετά τις μάχες και οτι μεγάλος αριθμός όπλων και αντικειμένων έφυγαν από το Μοριά για την Στερεά Ελλάδα μετά τον εμφύλιο.Όσο για τα ποιο πλούσια όπλα θα έλεγα οτι τα ποιο πολλά έγιναν την εποχή μετά την επανάσταση , τότε ο κάθε καπετάνιος για να διξει την δύναμη του  στόλιζε τον οπλισμό του με τον χρυσό και το ασημί.
Καταγράφηκε
Gianna266
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 55


Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 07:39:44 μμ »

...για να καταλάβατε αυτά τα κειμήλια είναι του παππού ...του παππού μου με το όνομα Λεβενήσης. Είχε πάρει μέρος στον αγώνα που έγινε με τον ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ. Η πιστόλα του έσπασε στην μάχη που δόθηκε αλλά ο ίδιος μπαίνοντας στο μοναστήρι σώθηκε μαζί με λίγους ακόμη, αν σας ενδιαφέρει διαβάστε το εξής:
Τα νέα όμως από το μέτωπο του Εμμανουήλ Παπά δεν είναι καλά, καθώς ο τελευταίος αναγκάζεται σε οπισθοχώρηση μετά τις μάχες της Ρεντίνας και της Απολλωνίας με τις υπέρτερες και καλύτερα οπλισμένες Οθωμανικές δυνάμεις από τη Δράμα και την Κωνσταντινούπολη. Ο Εμμανουήλ Παπάς με μόνο 200 αγωνιστές μέσω Πολυγύρου σπεύδει να ενωθεί με το σώμα του Χάψα. Τελικά οι επαναστάτες του Χάψα οπισθοχωρούν από τη Θέρμη στα Βασιλικά, όπου ενώνονται με τους 200 αγωνιστές του Εμμανουήλ Παπά.
Ο Εμπού Λουμπούτ πασάς της Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρώσει πλεόν 35.000 τακτικό στρατό (30.000 πεζούς και 5.000 ιππείς υπό τον Μπαϊράμ πασά) και σπεύδει να αναμετρηθεί με τους επαναστάτες στα Βασιλικά. Ο καπετάν Χάψας επέλεξε ως σημείο μάχης τη στενωπό της κοιλάδας του Ανθεμούντα, κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας. Τότε ο Στάμος Κάψας αποφασίζει να στείλει τον Αναστάσιο Χυμευτό με τμήμα του στρατού, στην Κασσάνδρα προκειμένου να εξασφαλίσει την περιοχή από ενδεχόμενη απόβασηΟθωμανικών στρατευμάτων μέσω θαλάσσης.
Η μάχη που διεξάγεται είναι άνιση και ο καπετάν Χάψας διαβλέπει τον κίνδυνο πανωλεθρίας, καθώς οι Οθωμανοί προβαίνουν σε σφαγές αμάχων στα Βασιλικά. Τότε, αποφασίζεται, με υπόδειξη του Βασιλικιώτη προύχοντα Γεωργίου Κοτζιά, η οχύρωση εντός του μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Οθωμανοί. Στις διαπραγματεύσεις του Εμμανουήλ Παπά με τους μοναχούς, συμφωνείται τελικά η είσοδος μόνο των αμάχων και των γυναικοπαίδων από τα Βασιλικά και τη Γαλάτιστα. Έτσι, ο καπετάν Χάψας αποφασίζει να μείνει στο πεδίο της μάχης με 67 μαχητές, ενώ ο Εμμανουήλ Παπάς με το υπόλοιπο στράτευμα να συνοδέψει τα γυναικόπαιδα στη μονή.
Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός του καπετάν Στάμου Χάψα ήταν συγκινητικός, καθώς αγωνίστηκε μέχρις εσχάτων ώστε να εξασφαλίσει τη σωτηρία των αμάχων. Στο πεδίο της μάχης, τη 10η Ιουνίου του 1821 σκοτώθηκαν και οι 68 αγωνιστές (οι περισσότεροι από τη Συκιά) μέχρις ενός. Σήμερα το σημείο αυτό ονομάζεται "Κομμένοι" ή "Συκιωτούδια" και έχει κατασκευαστεί μνημείο της θυσίας. Στη μαρμάρινη πλάκα αναγράφει:
ΤΟ ΜΑΚΕΔΝΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΟΣ ΠΡΟΜΑΧΕΙ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΩΝ.

 ...για περισσότερες πληροφορίες δείτε όλο το άρθρο στο:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%AC%CF%88%CE%B1%CF%82
Καταγράφηκε
Gianna266
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 55


Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 07:42:46 μμ »

Μνημείο ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ έξω από τον Πολύγυρο το χωριό μου πηγαίνοντας για Θεσσαλονίκη στα 25 χιλιόμετρα
Καταγράφηκε
μαρκος
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 2673


Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 07:58:56 μμ »

νασαι καλα Γιαννα που μοιραζεσαι μαζι μας αυτες της ιστοριες οπως και τα κειμηλια,εστω και νοερα με ταξιδεψες και συναμα συγκινησες,σαν ενα μικρο μνημοσυνο σε ολους αυτους τους μεγαλους αγωνιστες της ελευθεριας.
οι νεκροι δεν πεθαινουν οταν τους χασεις αλλα οταν τους ξεχασεις
Καταγράφηκε
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« Απάντηση #19 στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 08:35:45 μμ »

Είναι σημαντικό να υπάρχει η ιστορία των αντικειμένων, αν αυτή είναι γνωστή. Έτσι συνδέονται με μια συγκεκριμένη εποχή και με συγκεκριμένα γεγονότα, βοηθώντας παραπέρα και στο συλλεκτικό κομμάτι.

Ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ιστορία τους μαζί μας!
Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
spartiatis
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 112



Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 10:58:03 μμ »

Σε ευχαριστούμε πολύ Γιάννα που μοιραστηκες τις φωτογραφίες και την ιστορία αυτή μαζί μάς,πραγματικά αυτή την εποχή που ζούμε όλοι χρειαζόμαστε να μαθαίνουμε ιστορικά γεγονότα τέτοιου μεγαλείου από τους προγόνους μας και να περνούμε δύναμη σαν έθνος.
Καταγράφηκε
zark4
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 410



Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Σεπτέμβριος 05, 2015, 11:48:55 μμ »

Ευχαριστουμε πολυ που τα μοιραστηκες μαζι μας.Ανεκτιμητα
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences