Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Δεκέμβριος 03, 2024, 07:14:07 μμ
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ελληνικη επανασταση 1821  (Αναγνώστηκε 36681 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #15 στις: Αύγουστος 26, 2015, 09:33:41 μμ »

Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και... Αργεντινή.

Να προσθέσουμε και τη Βαβαρία, με την ευκαιρία.

(Τα ονόματα που ανέφερα ήταν άνθρωποι που εξέφραζαν την επίσημη πολιτική των χωρών τους. Ο ντε σαν Μαρτίν δεν είχε πια επίσημο αξίωμα, αλλά... ήταν η Αργεντινή η ίδια.)

Να προσθέσουμε και τον Μονρό, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Κάτι Αϊτές κλπ... ας τις αφήσουμε...

(Δεν νομίζεις ότι το παραπηδήξαμε το θέμα;)
Καταγράφηκε
ΜΙΔΑΣ
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1374


Τυραννίς χρήμασι ...


Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Αύγουστος 26, 2015, 10:29:14 μμ »

Αφού επιμένεις στις ιδέες σου, ζήσε με αυτές. Τα θέματα τα έχεις παραπηδηξει όλα.
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #17 στις: Αύγουστος 26, 2015, 10:39:33 μμ »

Εσύ την είπες την παπαριά και πήδηξες το θέμα. Αντί να ζητήσεις και συγγνώμη από όλους, ζητάς και τα ρέστα.

Αν είναι να πετάγεται ο καθένας να λεειε ότι γουστάρει, να συνεχίσω κι εγώ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ, ΡΕ! Κι άσε τους πικραμένους να τους φταίει μία ο Μαρινάκης, μία η Μέρκελ, μία εγώ.

ΥΓ. Φυσικά εμείς οι Ολυμπιακοί είμαστε Ευρωπαίοι και οι πικραμένοι είσαστε Έληνες.



Στέλιο, είδες που σου τα έλεγα; Αν σβήσεις την πρώτη παπαριά, λήγει το ζήτημα. Αν την αφήσεις... συνεχίζεται...
Καταγράφηκε
ΜΙΔΑΣ
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1374


Τυραννίς χρήμασι ...


Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Αύγουστος 26, 2015, 10:44:35 μμ »

Ζητάω συγνώμη από όλους λοιπόν εκτός από σένα . Δεν ξέρω όμως που το πάς.
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #19 στις: Αύγουστος 26, 2015, 10:48:03 μμ »

Γιατί, εσύ ξέρεις πού το πας; (Δεύτερο πρόσωπο και στις δύο περιπτώσεις.)
Καταγράφηκε
iapwnas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1702



Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Αύγουστος 26, 2015, 11:07:09 μμ »

Ο Καννιγκ για μενα ο πρωτος των πρωτων στη σειρα των ξενων πρωταγωνιστων... Πιστευω οτι τον ταρακουνησε αρκετα η καταστροφη της χιου και η ειδηση οτι ετοιμαζεται το ιδιο στην Κρητη,  καθως εφεραν στρατο αιγυπτιων και τουρκων γιαυτο το σκοπο στο νησι... Μας χαρακτηρισε εμπολεμους -σοβαρη πολιτικη τοποθετηση- και μας προσδιορισε ανατολικη εσχατια της Ευρωπης και οχι μερος της ανατολιας...
Οι ναυαρχοι εκαναν την δουλεια τους... Θα μπορουσαν να εχουν εντολη να συμπραξουν με τους Τουρκους στην κατασβεση της επαναστασης.... Κλείσιμο ματιού
Ο Μονροε δεν μου εκατσε ποτε μονο και μονο ξεκινωντας η επανασταση ελαβε γραμμα απο τον Πετρομπεη που τον καλουσε σε βοηθεια και ουτε και για τυπικους λογους δεν απαντησε... Ασχετα με τα ποσα χρηματα και χρονο χασαμε με τις φρεγατες που ναυπηγουσαμε εκει...
Καταγράφηκε

Ουαί τοις ηττημένοις
Valeroi
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1275


Προφίλ WWW
« Απάντηση #21 στις: Αύγουστος 26, 2015, 11:17:48 μμ »

Μη ξεκινάμε τσακωμούς, 2 βιβλία πρέπει να τα έχουμε στις βιβλιοθήκες μας. Την ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Παπαρρηγόπουλου και το αντίστοιχο απο την Εκδοτική Αθηνών.

Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν προφανώς του σκοπούς στους στην όλη ιστορία του έθνους μας άλλωτε με καλό τρόπο και άλλοτε με άσχημο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όμως και άτομα τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προσέφεραν στην χώρα (έστω για τους σκοπούς των χωρών τους) και κάποιοι έχασαν και τη ζωή τους σε αυτά τα χώματα. Απο την άλλη μεριά υπάρχουν και τα άτομα που σήμερα ψάχνουν πως θα πάρουν ι5 για να μην κάνουν μερικούς μήνες στρατο.
Καταγράφηκε

Το blog μου στο https://philatelious.wordpress.com/
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #22 στις: Αύγουστος 27, 2015, 11:32:08 πμ »

Αγαπητέ Στέλιο, θα γράψω δυο κουβέντες, αφού αναφέρθηκες σε εμένα ονομαστικά, είτε από ευγένεια, είτε από ψώνιο, όπως θέλει ο καθένας ας το πάρει.

Θα πω όμως πρώτα "ποιο είναι το ερώτημα" κάθε φορά.

Στο ερώτημα "Ποια ήταν η πολιτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στην Ελληνική Επαναάσταση" η απάντηση είναι μεγάλη σε μέγεθος. Στη Βρετανία βλέπουμε ότι ο Κάνιγκ ακολουθεί διαφορετική πολιτική και από τον προκάτοχό του και από τον διάδοχό του. Στη Ρωσία η πολιτική άλλαξε με τον θάνατο του Αλέξανδρου Α'. Μόνο η Αυστροουγγαρία είχε "σταθερή" πολιτική (αντίθετη).

Στο ερώτημα "Υπήρχαν φιλέλληνες;" νομίζω την ξέρουμε την απάντηση.

Στο ερώτημα "Αν βοηθήθηκε ποτέ η Ελλάδα από κάποια χώρα-δύναμη" η απάντηση είναι "σε κάποιες περιπτώσεις". Πολλές ή λίγες... άλλο ερώτημα.

Στο ερώτημα "Ποια ήταν τα αισθήματα του Κόντριγκτον, του Ντεριγκνί, του Έιντεκ, του Μεζόν, του Ντίμπιτς κλπ" η απάντηση είναι περίπου ότι ο Κόντριγκτον ήταν μάλλον αδιάφορος, ο Ντεριγκνί είχε σημαντική φιλελληνική δράση, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μάλλον φιλελληνικά αισθήματα, αλλά δεν είχαν αναπτύξει "δημόσια" δράση. Ο Μεζόν έδειξε τα φιλελληνικά του αισθήματα μετά την απελευθέρωση της Πελοποννήσου.

Στο ερώτημα "Η Ελληνική Επανάσταση επικράτησε χάρη στις δικές της δυνάμεις" η απάντηση είναι (περίπου) ότι μάλλον θα μπορούσε να έχει επικρατήσει με τις δικές της δυνάμεις, αλλά ο "Α' Ελληνικός Εμφύλιος" κατέστρεψε ό,τι είχε επιτευχθεί.

Υπάρχουν και τα ερωτήματα "Αν η Επανάσταση ήταν μόνο εθνικοκοαπελευθερωτική ή και κοινωνική και σε ποιο βαθμό" και "Σε ποιο βαθμό ο Διαφωτισμός επηρέασε και προετοίμασε την Επανάσταση", καθώς και όσα άλλα θέλει να δημιουργήσει ο καθένας. Π.χ. "Σε ποιο βαθμό οι επαναστατημένοι Έλληνες σκόπευαν στον εξευρωπαίσμό της χώρας ή ήταν ξεκάθαρα αντι-ευρωπαϊστές". Ακόμα και "Ποιος ήταν ο ρόλος των μασόνων και των παρα-μασόνων (Ελληνομουσείο, Λόγιος Ερμής, Φιλική Εταιρεία) στην Επανάσταση" και ό,τι άλλο προκαλεί το ενδιαφέρον του καθενός.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 27, 2015, 11:44:35 πμ από sac » Καταγράφηκε
iapwnas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1702



Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Αύγουστος 28, 2015, 09:30:02 μμ »

Τωρα βρηκα λιγο χρονο να γραψω δυο λογια,

ο κυριος πολεμιος των Ελληνων ηταν ο Μετερνιχ! Ειχε παρει και στο μερος του τον υστεροβουλο τσαρο! Παντως υπηρξαν και πολιτικοι που ηθελαν να βοηθησουν οπως ο Βρετανος βασιλιας!

Οσον αφορα το αν τα καταφερναμε μονοι μας τοτε? Πολυ μεγαλη η κουβεντα και δεν θα το μαθουμε ποτε καθως βοηθηθηκαμε πολυ (οχι ανιδιοτελως φυσικα)! Σε επιχειρισιακο επιπεδο πανω κατω τα καταφερναμε, αποκλεισμους καστρων, με συνδιασμο ναυτικου και δυναμεων ξηρας, πολιορκιες, απλα υπηρχε πολυαρχια, -κακο αυτο-.

Το προβλημα ηταν οτι δεν ειχαμε καποιον να μας εκπροσωπησει στα ευρωπαικα κοινοβουλια ο οποιος να εμπνεει σεβασμο στους βασιλεις και τους υπουργους των ευρωπαικων κρατων! Ουτε καν μας δεχονταν για ακροαση! Οταν πηγε ο Δεσποτης Γερμανος στην Ιταλια για να παρευρεθει στο συνεδριο της ιερας συμαχιας στη Βερονα και να ζητησει βοηθεια απο τον Παπα καθως λεγοταν οτι συντασωταν με τους Ελληνες.  Εφτασε στην Αγκωνα και δεν του επιτραπηκε να δει τον Παπα καθως το Βατικανο ηταν υπο αυστριακη επηροη.. Φυσικα ουτε στη Βερονα καταφερε να φτασει...

Παντως η επανασταση ηταν καθαρα εθνικοαπελευθερωτικη! Και αυτο ηθελαν οι Ελληνες να φανει προς τα εξω τοτε. Μην κοιτας μονο την  πελοπονησσο που ηταν πιο ας το πουμε χαλαρα! Εκει διοικουσε ενας πασας και μπορουσε να διοριστει και ελληνας μπεης σε πολλες περιπτωσεις! Σε αλλες περιοχες ομως δεν γινοταν αυτο! Στην Κρητη πχ υπηρχαν τρεις πασαδες Χανιων, Ρεθυμνου και Ηρακλειου/ανατολικων επαρχιων και ηταν πολυ πιο σφιχτα τα πραγματα οπως και στη Μακεδονια! Και εκει επαναστατησε το εθνος ασχετα αν δεν συμπεριληφτηκαν στα πρωτα συνορα το 28... Υπηρχε πραγματικη καταπιεση και σιγουρα δεν ηταν κοινωνικη  Κλείσιμο ματιού

Επισης ας μην μιλαμε μονο για τους ναυαρχους αλλα ας πουμε οτι οι ανδρες του συμαχικου στολου που σκοτωθηκαν στη ναυμαχια του Ναυαρινου νομιζω ηταν πανω απο 500 εκεινη την μερα και που εντελει δοθηκε το οκ για ληξη της επαναστασης....
Καταγράφηκε

Ουαί τοις ηττημένοις
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences