εχω ενα βρενελι κ οταν το βλεπω,παρ'οτι ειναι πανεμορφο,μου ερχεται εμετο απο την ατιμια των ελβετων..ελπιζω να μην γινουν ξανα τετοια πραγματα..
Μάνο, ας σκεφτούμε λίγο ψυχρά:
1) Σαφώς πρέπει να έβγαλαν χρυσό οι ναζί από τους εβραίους. Όχι μόνο δόντια, αλλά και δαχτυλίδια, και γυαλιά, και σταυρούς λαιμού, και τα πάντα όλα. Τι, θα τα άφηναν?
2) Όταν έχεις 6εκ. άτομα, και έστω ότι ένας στους δέκα είχε κάτι χρυσό πάνω του, και έστω ότι αυτό ήταν 1 γραμμάριο (τόσο είναι περίπου μια χρυσή θήκη δοντιού). Επομένως 600.000 γραμμάρια, δηλαδή 600 κιλά. (Δηλαδή 18 εκ. ευρώ σήμερα).
3) Ένα μέρος απ' τα 600 κιλά (το μεγαλύτερο υποθέτω) πήγε στο Γ' ράϊχ (επίσημα), σίγουρα όμως θα υπήρχε και ένα "λουφαρισμένο" μέρος που το έβαλαν στο χέρι οι... διαχειριστές του πράματος. Δηλαδή το προσωπικό των στρατοπέδων. Πόσο να ήταν αυτό? 100 κιλά? 200? Όχι παραπάνω.
4) Κι αν κάνω λάθος στον υπολογισμό, πόσο να πέφτω έξω? Αντί για 600 πες 300~2.000. Η τάξη μεγέθους δεν αλλάζει, κάπου εκεί μέσα είναι η αλήθεια. Και ο συλλογισμός δεν αλλάζει για τέτοιες διαφορές.
5) Τα πρώτα (τα επίσημα) κιλά δεν είχαν λόγο να πάνε στην Ελβετία. Πήγαιναν κανονικά στη Bundesbank στο Βερολίνο.
6) Τα δεύτερα (τα λουφαρισμένα) ναι, στην Ελβετία θα πήγαιναν. Γιατί οι λουφάροντες αυτά, δε θα μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν στη Γερμανία, και μάλλον στη γείτονα χώρα θα τα λαθρο-έστελναν, που αλλού?
7) Όμως, δε νομίζω να τα έστελναν όπως τα μάζευαν. Θα τα έλυωναν, και θα τα έστελναν σε άλλη μορφή. Ότι κάνουν σήμερα και οι διάφοροι "Αγοράζω Χρυσό" εδώ. Τα λυώνουν πριν τα στείλουν έξω. Και όσα έχουν πιαστεί στα τελωνεία, σε ράβδους είναι, όχι σε αντικείμενα.
8 ) Επομένως τους Ελβετούς δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε ότι "έπαιρναν τα δόντια των Εβραίων", γιατί η ράβδος δεν μαρτυρεί από τι προήλθε.
Μπορούμε βέβαια να τους κατηγορήσουμε ότι είχαν πελάτες κάτι τέτοιους τύπους (τυχαία τα πρόσωπα)
αλλά μπίζνες κάνανε με τις τράπεζες τους, τα υπόλοιπα ούτε τα ήξεραν, ούτε τους ενδιέφερε να τα μάθουν. Και η Ελβετία στον πόλεμο κράτησε ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΤΑΤΑ την ουδετερότητα της (αν και στο κέντρο της φωτιάς) και προς τις δυο πλευρές.
Επομένως, γιατί "ατιμία"?
Μήπως ρε παιδιά εδώ μέσα βγάζετε πολύ εύκολα κατηγορίες για άλλους?