Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 22, 2024, 07:27:11 πμ
Σελίδες: [1] 2 3 ... 6
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Μετά την καταστροφή τι ακολουθεί;  (Αναγνώστηκε 24097 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
sac
Επισκέπτης
« στις: Αύγουστος 13, 2015, 02:14:45 μμ »

http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=9363.msg304465#msg304465



Και μετά;



Ότι ο καπιταλισμός παρουσιαζει "τακτικά" κρίσεις το είχε περιγράψει και ο Μαρξ, πριν από 150-200. Δεν ξέρω αν ήταν ο πρώτος, αλλά σίγουρα ήταν αυτός που το έκανε "γνωστό". Η λύση που πρότεινε ο ίδιος (και τη θεωρούσε και ιστορικά "αναγκαία") ήταν το κομμ-ο-υ-ν-ι-στικό οικονομικό σύστημα.

Άλλοι μπορεί να συμφωνού με τις διαπιστώσεις του και τα συμπεράσματά του, άλλοι όχι. Εκείνο που δεν έχω καταλάβει εγώ είναι τι προτείνετε ως λύση. Η χρήση "χρυσού" νομίσματος θα έλυνε το πρόβλημα; Ή η "εθνικοποίηση" του κεφαλαίου (wow);
(Το "ιδεατό χρήμα" καθιερώθηκε περίπου 100 χρόνια μετά τις μαρξιστικές θεωρίες.)


Είναι μια απορία που την έχω εκφράσει πολλές φορές, αλλά εκτός από 1-2 άτομα που μου απάντησαν ότι η λύση θα ήταν η επαναφορά του "κανόνα χρυσού", γενικά δεν πήρα απαντήσεις.

Να παρατηρήσω ότι και αυτά τα 1-2 άτομα μάλλον δεν πιστεύουν ότι η λύση που προτείνουν είναι πιθανό να εφαρμοστεί. Οπότε η απορία "επεκτείνεται". Επίσης να παρατηρήσω ότι ο καπιταλισμός παρουσιάζε κρίσεις και όσοσ ίσχυε ο κανόνας χρυσού και, όσο φτάνουν οι γνώσεις μου, ένας από τους λόγους που καταργήθηκε ήταν η αντιμετώπιση κάποιων αιτιών που δημιουργούσαν τέτοιες κρίσεις.



Ανοίγω καινούριο θέμα σεβόμενος την παραίνεση του methodios να μην εκφραστούν προσωπικές απόψεις στο θέμα του. Ίσως η απορία μου θα μπορούσε να λυθεί με την ανάρτηση μιας σχετικής παραπομπής, ίσως όμως κάποιος θα ήθελε να τα γράψει με δικά του λόγια. Σημειώνω όμως με έντονα γράμματα ότι είμαι από τους λίγους εδώ μέσα που, στατιστικά, σέβομαι τέτοιες επιθυμίες. Πολλές φορές μάλιστα έχω φανεί αγενής, επειδή δεν ήθελα να σχολιάσω "άσχετες" συζητήσεις.
παρακαλω να ανεβαζεται θεματα και οχι προσοπικες αποψεις

« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 13, 2015, 02:25:09 μμ από sac » Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 13, 2015, 02:28:23 μμ »

Να διευκρινήσω απιπλέον ότι ενδιαφέρομαι για "λογικές" απόψεις, όχι για συνθήματα, κατάρες, αναθεματισμούς, ηρωικά τραγούδια, συναισθηματικά βίντεο κλπ.

Επίσης ότι ενδιαφέρομαι για "οικονομολογικές" σκέψεις (μακροοικονομικές, νομισματικές κλπ), όχι επενδυτικές. Και οπωσδήποτε σκέψεις σχετικά με το πώς θα "ισορροπήσει" η διάδοχη κατάσταση (και ενδεχομένως πώς θα προληφθούν άλλες κρίσεις) όχι πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να γράψει όπως θέλει ή να παραπέμψει όπου θέλει.



edit: Η απορία μου θα μπορούσε να διατυπωθεί και ως εξής: "Θα θέλατε να ψηφίσεται ένα κόμμα που θα πρότεινε ποια οικονομική πολιτική;" Βέβαια, η δυνατότητα της Ελλάδας να επηρεάσει τις παγκόσμιες εξελίξεις είναι περιορισμένη, αλλά το ζητούμενο είναι να χαράξουμε την πορεία μας μέσα στην συγκεκριμένη πραγματικότητα.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 13, 2015, 02:37:38 μμ από sac » Καταγράφηκε
sabby
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1040


Nothing is true.Everything is possible.


Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 13, 2015, 03:14:28 μμ »

Οι κρίσεις,είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.Θα ήταν αφύσικο να μην υπάρχει κυκλικότητα στις οικονομίες.Σε βάθος χρόνου,όλες οι αυτοκρατορίες κατέρρευσαν για να δημιουργηθούν νέες.Η φύση η ίδια δίνει το παράδειγμα.Ενα δάσος που πυκνώνει επικίνδυνα,ανασαίνει μεσω μιας φωτιάς που το αραιώνει  και δίνει χώρο στη νέα βλάστηση.
Το οτι βρεθήκαμε να ζούμε στη χρονική στιγμή που πιάνει φωτιά το δάσος είναι απλά γκαντεμιά.
Κάποιοι απο εμάς θα γλυτώσουν και μπορεί να γίνουν η αρχή του νέου κύκλου,κάποιων άλλων ο κύκλος κλείνει εδώ.
Προσωπικά,αισθάνομαι σαν μία ρέγγα μέσα σε ένα κοπάδι με 10000000 άλλες ρέγγες και κολυμπάω να γλυτώσω απο τη φάλαινα.Αυτό που θα συμβεί;
1)Με τρώει η φάλαινα και τέλος.
2)Κολυμπάω μέχρι να χορτάσει η φάλαινα.
3)Κάθομαι ακίνητος και ελπίζω να με προσπεράσει.
Αν το post μου θεωρείς πως είναι πολύ θεωρητικό,γενικόλογο ή άσχετο και δεν συνεισφέρει στη συζήτηση,μου λές και το διαγράφω αμέσως χωρίς καμμία παρεξήγηση.
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 13, 2015, 03:17:56 μμ »

Βασικά, συμφωνώ μαζί σου. Το θέμα είναι ότι θα ήθελα να δω την αντίθετη άποψη... :-)
Καταγράφηκε
Νίκος
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 616


Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 13, 2015, 04:54:52 μμ »

Γιώργο, καταρχάς το ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό δίκτυο που μας παραπέμπεις, είναι ένας "αχταρμάς" άσχετων μεταξύ τους γεγονότων.
Προσωπικά το θέμα σαρδέλλες  (με όλο το σεβασμό) το κρίνω κι αυτό άσχετο.

Το θέμα της θεωρίας του Μαρξ, σίγουρα γνωρίζεις ότι και οι κομ μ ου  νιστ΄ές είχαν μπερδευτεί θεωρώντας ότι ο Μαρξ ήταν εναντίον του χρήματος, (εξίσωση εμπορευμάτων στάρι-σίδηρος).

Στα δικά μας καπιταλιστικά.

Όταν δυο μπατίρηδες βάζουν στοίχημα κι ο ένας χάνει, δημιουργείται πλούτος για τον άλλον. (δες χρηματιστήρια, το "ναό" του καπιταλισμού). Ποιος "κανόνας χρυσού" έχει θέση στο παράδειγμα; Το κατάλαβε ο Νίξον (πολύ σωστά) και τον κατήργησε. Πλέον το 99+% των οικονομικών πράξεων σε αξία, είναι αέρας. (Ο τόκος αέρας δεν είναι;)

Επειδή η παγκόσμια οικονομία στηρίζεται σε έννοιες όπως η παραπάνω (όλοι τις ξέρουν αλλά κανείς δεν τις αντιλαμβάνεται ως έτσι, εκτός εάν το έχει σπουδάσει το αντικείμενο και παράλληλα το εξασκεί), έχουν μπερδέψει πολιτικές και σκοπιμότητες, με οικονομία, "κανόνα χρυσού" (σε λίγο θα μπει και ο κολλεκτιβισμός στο παιχνίδι), γιανάκηδες, μερκελιστές κλπ κλπ.

Αυτό που έγραψα παραπάνω χρειάζονται κάποιοι τόμοι οικονομικής θεωρίας και ιστορικών οικονομικών γεγονότων για να αναλυθούν. Εάν τώρα ψάχνεσαι για "κάποιο" άλλο δρόμο, δυστυχώς θα περάσουν κάποιοι αιώνες πριν υπάρξει. Τώρα είναι η Κούβα. Μετά η Β. Κορέα.

Ο ξυλοκόπος δεν μπορεί να επιμένει να είναι ξυλοκόπος στη θάλασσα. Πρέπει να κολυμπήσει.
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 13, 2015, 05:18:44 μμ »

Βρε παιδιά, ευχαριστώ για τον κόπο που κάνετε, αλλά... έτσι καταλαβαίνω κι εγώ τα πράγματα, οπότε δεν έχει νόημα να μου τα γράφετε... :-/

Θα δοκιμάσω την ερώτηση αλλιώς. Δεν μου αρέσει αυτή η διατύπωση, γιατί τη βρίσκω αγενή και... στημένη, αλλά ίσως είναι πιο σαφής:

Αυτοί που μπινελικώνουν το δολάριο, το ευρώ και το fiat money και προβλέπουν ότι η καταστροφή έρχεται (ίσως και τον Σεπτέμβριο), τι περιμένουν από τη ζωή τους; Το περιμένουν για τους ίδιους, για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους;

Σχετική είναι και η ερώτηση προς τους "αντιευρωπαϊστές", αλλά και τους "χρυσουλιάρηδες". Όταν θα καταρρεύσει το ευρώ και διαλυθεί η ΕΕ (που κάποιοι το θεωρούν βέβαιο και αναγκαίο), η Ελλάδα τι νόμισμα θα έχει; Πληθωριστική δραχμή ή "χρυσή" δραχμή;

Το να μου απαντήσετε ότι η ΕΕ και το ευρώ δεν θα διαλυθούν δεν έχει νόημα, γιατί δεν απαντάει στο ερώτημα "τι περιμένουν οι αντι-ευρωπαϊστές" και "τι περιμένουν οι χρυσουλιάρηδες".

Να συμπληρώσω ότι τις απόψεις των σταλινικών (ΚΚΕ), των αναρχικών (ας πούμε ότι υπάρχουν) και... των φασιστοειδών (Χρυσή Αυγή, Πλεύρης πατήρ) τις ξέρω και τις καταλαβαίνω, εδώ και χρόνια. Τις απόψεις των "δημοκρατών αντι-ευρωπαϊστών" και των... "μη αναρχικών και μη σταλινικών αριστερών" δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω. Στην Αριστερή Πλατφόρμα, για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι "υπάρχει σχέδιο, αλλά δεν δημοσιοποιείται". Ξέρει κανείς να μου πει τίποτα περισσότερο;

ΥΓ Ο Μιχάλης 80 είχε παρουσιάσει τον Κατσανέβα. Αλλά και κάποια άλλα πράγματα έχουμε συζητήσει. Το γράφω αυτό, γιατί είναι ο μόνος που έχει προσπαθήσει να απαντήσει στην απορία μου. Οπότε και αυτός δεν έχει νόημα να ξαναπροσπαθήσει. Όχι ότι του το "απαγορεύω" (προς θεού), αλλά ξέρω (κάπως) τις απόψεις του.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 13, 2015, 05:29:46 μμ από sac » Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 13, 2015, 05:33:56 μμ »

Το θέμα της θεωρίας του Μαρξ, σίγουρα γνωρίζεις ότι και οι κομ μ ου  νιστ΄ές είχαν μπερδευτεί θεωρώντας ότι ο Μαρξ ήταν εναντίον του χρήματος, (εξίσωση εμπορευμάτων στάρι-σίδηρος).

Πράγματι, ο Μαρξ δεν είχε ασχοληθεί με νομισματικά θέματα. Δεν τα θεωρούσε "μείζονα" ή... εγώ δεν έχω πάρει πρέφα.

(Να ανακατέψουμε και κανένα άλλο θέμα.)
Καταγράφηκε
Μιχάλης 80
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1488

Αξίως ων έπραξες , απολαμβάνεις.


Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 13, 2015, 05:49:41 μμ »

Θα διαβάσω προσεκτικά το θέμα και θα πάρω θέση αργά το βράδυ.

Το θέμα στις τεχνικές λεπτομέριες είναι περίπλοκο  και χρειάζεται κάποιος να έχει και γνώσεις  οικονομικής θεωρίας και λειτουργείας του τραπεζικού συστήματος  και εξειδικευμένης νομοθεσίας.
Καταγράφηκε

Όπως στρώνει ο καθένας , κοιμάται.
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 13, 2015, 05:54:18 μμ »

Σίγουρα δεν βιαζόμαστε. Τα σοβαρά θέματα δεν προσφέρονται για γρήγορες απαντήσεις.


Το θέμα στις τεχνικές λεπτομέριες είναι περίπλοκο  και χρειάζεται κάποιος να έχει και γνώσεις  οικονομικής θεωρίας και λειτουργείας του τραπεζικού συστήματος  και εξειδικευμένης νομοθεσίας.

Ούτε κι εγώ είμαι οικονομολόγος. Ας το κρατήσουμε στο επίπεδο του "ψηφοφόρου", ας πούμε... Ο οποίος ψηφοφόρος μπορεί να είναι γιατρός, μπορεί να είναι μηχανολόγος, μπορεί να φιλόλογος... μπορεί να είναι και αμόρφωτος...
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 13, 2015, 06:12:12 μμ από sac » Καταγράφηκε
sabby
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1040


Nothing is true.Everything is possible.


Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 13, 2015, 06:31:39 μμ »

"Να είσαι λύκος στη ζωή σου και όχι σκύλος.Ο λύκος διαλέγει μόνος του και κυνηγάει αυτό που θα φάει.Ο σκύλος τρώει ότι του πετάξουν τα αφεντικά του".
Δεν νομίζω οτι ο Ελληνας είναι έτοιμος να γίνει λύκος.
Για αυτό ψηφίζει πάντα το μή χειρότερο,και πάντα στα χειρότερα πέφτει.
Ως ψηφοφόρος,τοποθετήθηκα.
Θα περιμένω και εγώ τις εξειδικευμένες προσεγγίσεις.
Καταγράφηκε
Μιχάλης 80
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1488

Αξίως ων έπραξες , απολαμβάνεις.


Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 14, 2015, 12:44:14 πμ »

Επίσης ότι ενδιαφέρομαι για "οικονομολογικές" σκέψεις (μακροοικονομικές, νομισματικές κλπ) .... Και οπωσδήποτε σκέψεις σχετικά με το πώς θα "ισορροπήσει" η διάδοχη κατάσταση (και ενδεχομένως πώς θα προληφθούν άλλες κρίσεις) όχι πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

Αν εννοείς η διάδοχη κατάσταση μετά την διάλυση του ευρώ , θα υπάρξουν εθνικά νομίσματα , και ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε χώρας , τον πλούτο που παράγει ( ή δεν παράγει ) και το εμπορικό ισοζύγια θα υπάρχει υποτίμηση ή ανατίμηση του εθνικού της νομίσματος. Η Γερμανία θα έχει σίγουρα ανατίμηση. Οι καταθέσεις τώρα , ίσως να μετατραπούν σε εθνικό νόμισμα , ή ίσως σε ένα "καλάθι" ευρωπαϊκών νομισμάτων που αποτελούσαν το πρώην ευρώ.

Κανόνας χρυσού σήμερα δεν υπάρχει διότι οι κενρ. τραπ. δεν έχουν την υποχρέωση να ανταλλάσσουν σε σταθερη ισοτιμία το νόμισμά τους με χρυσό , αλλά να διατηρούν σχετικά σταθερές τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό σήμερα με την χρήση των κομπιούτερ είναι πολύ ευκολότερο από πριν 50 χρόνια.

Σχετική είναι και η ερώτηση προς τους "αντιευρωπαϊστές", αλλά και τους "χρυσουλιάρηδες". Όταν θα καταρρεύσει το ευρώ και διαλυθεί η ΕΕ (που κάποιοι το θεωρούν βέβαιο και αναγκαίο), η Ελλάδα τι νόμισμα θα έχει; Πληθωριστική δραχμή ή "χρυσή" δραχμή;
Απάντηση: Πληθωριστική δραχμή μέχρι να σταματήσουμε να δανειζόμαστε , να αρχίσουμε να παράγουμε , σε πρώτη φάση για να καλύψουμε τις ανάγκες μας ως χώρα , και σε δεύτερη φάση να αρχίσουμε να εξάγουμε κιόλας. Αυτή η διαδικασία γνωρίζω καλά ότι θα έχει επίπονη φτώχεια , αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ξυπνήσει από το λήθαργο ο εθισμένος στην υπερκατανάλωση με δανεικά ελληνικός λαός.

Στην Αριστερή Πλατφόρμα, για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι "υπάρχει σχέδιο, αλλά δεν δημοσιοποιείται". Ξέρει κανείς να μου πει τίποτα περισσότερο;

Όχι , γιατί είναι ένα θέμα που θεωρείται ταμπού και υποτίθεται ότι δεν πρέπει ούτε καν να συζητιέται.
Έτσι οι μισοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είχε "κρυφή ατζέντα" και οι άλλοι μισοί ότι δεν είχε αξιόπιστο plan B.
Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ανοίξει χωρίς ταμπού μια λογική συζήτηση για ένα εναλλακτικό , αξιόπιστο , λεπτομερές plan B , τη στιγμή που ο Σόιμπλε το έχει ακόμη πάνω στο τραπέζι το Grexit.
Αυτό το εναλλακτικό , αξιόπιστο , λεπτομερές plan B θα υπάρχει ως άσκηση επι χάρτου , ως έσχατη άμυνα του κράτους και όχι με σκοπό να εφαρμοστεί

ΥΓ Ο Μιχάλης 80 είχε παρουσιάσει τον Κατσανέβα.

Δεν είναι μόνο ο Κατσανέβας , αλλά και άλλοι πολιτικοί και οικονομολόγοι εντός και εκτός Ελλάδας. Π.χ. Αλαβάνος , Καζάκης και άλλοι που δεν θυμάμαι τώρα εντός και εκτός Ελλάδας.    
Καταγράφηκε

Όπως στρώνει ο καθένας , κοιμάται.
Νίκος
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 616


Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 14, 2015, 09:29:24 πμ »

Συγχωρέστε με που θα γίνω επιθετικός, αλλά όλοι οι δήθεν "οικονομολόγοι" των ιστοσελίδων και των καναλιών, είναι μια μπαρούφα χειρότερη κι από τον μπαρουφάκη.

ΔΕΝ υπάρχει ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ όπως ΔΕΝ υπάρχει ΓΙΑΤΡΟΣ όπως ΔΕΝ υπάρχει ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ κλπ κλπ. Υπάρχει Λογιστής, Οικονομικός Αναλυτής τράπεζας, οικονομικός αναλυτή επιχειρήσεων, Πνευμονολόγος, Γενικός Ιατρός, Καρδιοχειρουργός, Ποινικολόγος, Αστικού, Πτωχευτικού κλπ κλπ. Όποιος αυτο-διατείνεται οικονομολόγος, είναι μια μπαρούφα και μισή.

Κάποιοι Καζάκηδες μπαρουφολόγοι της θεωρίας  "που θα βρουν οι ξένοι το νόμισμα μας να το υποτιμήσουν" και πολλά άλλα (δεν χρειάζεται να τα αναφέρω) που βγαίνουν και λένε τις ασχετοσύνες τους μας έχουν πρήξει. Δεν υπάρχει σήμερα άνθρωπος της οικονομικής επιστήμης ΕΛΛΗΝΑΣ και σοβαρός, ώστε να βγι και να πάρει θέση. Ζούμε στην Ελλάδα μια παράδοξη κατάσταση που χρειάζεται ειδική ανάλυση. Προς το παρόν είμαστε οικονομικά "έρμαια".

@ Μιχάλης80. Συμφωνώ με την θέση σου ότι θα υπάρχει φτώχια, πείνα και μετά θα φτάσουμε στο σημείο που λές. Σύμφωνα όμως με την οικονομική μας κατάσταση, αυτό πότε θα γίνει; Μετά από 200 χρόνια; Αμφιβάλλω. Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σαν Έθνος στην ίδια οικονομική κατάσταση; Μήπως συνεχώς από τότε που πήρε το δάνειο ο Όθωνας από τους Εγγλέζους με υποθήκη τη Στερεά Ελλάδα (πλην των μοναστηριακών άρα το 20% της Σ.Ε). Αυτά Μιχάλη, που έγραψες, τα έγραφαν και τότε.  Πόσα χρόνια πέρασαν Μιχάλη; (Δεν εννοώ ότι φταίει το τότε δάνειο).

Υπόψη ότι χρεωκόπησε η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και όχι ο ιδιωτικός τομέας. Κάτι που ΟΛΟΙ ξεχνάτε. Όμως ο πλούτος του ιδιωτικού τομέα ΔΕΝ φτάνει να "ταίσει" το ΔΗΜΟΣΙΟ. Την αλήθεια που δεν τη λέει ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός και καμμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα!

Όλοι ξέρουμε το τι πρέπει να γίνει. Ο Μπαρουφάκης ο Καζάκης, ΕΓΩ και οι άλλοι. Δεν θέλουμε όμως να αντιληφθούμε που βρισκόμαστε. Που είναι ο πλούτος μας και που οι σπατάλες μας. Καμιά κυβέρνηση δεν έκανε λόγο για τους δημόσιους υπάλληλους. Την παραγωγική τους οργάνωση και οχαδελφισμό τους. Ο δάσκαλος απαραίτητος. Όμως αυτό το δάσκαλο τον σημερινό θέλουμε για τα παιδιά μας; Τους ξύνω-τα-π@π@ρι@ μου εφοριακούς πόση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ καταστροφή φέρνουν την ανέφερε ποτέ κανείς; Τα συνεργεία που βγήκανε και τους κυνήγησαν; Ας βγουν λογιστές εδώ στο forum  και να μας πουν εάν ΕΝΑΣ λέω ΕΝΑΣ εφοριακός που τους έψαξε τα βιβλία ΔΕΝ ζήτησε "καφεδάκι". ΚΑΝΕΙΣ. Όλοι θέλανε το "καφεδάκι" τους (Το γράφω επακριβώς). Είναι δε τόσο άσχετοι, που ΔΕΝ ξέρουν να ελέγχουν βιβλία (γιατί έμαθαν να πίνουν μόνο "καφεδάκι").
Όλοι αυτοί πόσο κοστίζουν σε φόρους; Ποια κυβέρνηση έκανε κάτι; ΚΑΜΜΙΑ. Απλά η νέα "αριστερά" δημιούργησε  νέα τάξη για καθαρίστριες πολυτελείας και καθαρίστριες μούλες.

(Αντί να θυσιαστούν 1.500.000+ του παραγωγικού κορμού μόνιμα, μπορούσαν να θυσιαστούν προσωρινά 3-4 εκατοντάδες χιλιάδες τεμπέληδες. ΔΕΝ θα είχαμε κανένα πρόβλημα σήμερα. Ακόμη και για αυτούς θα είχαν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας. Αμφιβάλλει κανείς; Ποτέ δεν είναι αργά.)

Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 14, 2015, 11:01:00 πμ »

Μιχάλη, ευχαριστώ για τον κόπο σου, αν και λίγο-πολύ τα έχουμε ξαναπεί μαζί, οπότε δεν με διαφώτισες ιδιαίτερα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έκανες καλά που έγραψες ό,τι έγραψες).

Νομίζω ότι δεν έχω γίνει σαφής. :-/ Ας κάνω μια προσπάθεια ακόμα.
(Συγγνώμη για τις τεράστιες παραθέσεις και επαναλήψεις, αλλά δεν θέλω να "πηδήξω" τα άλλα θέματα, όπως με κατηγορούν κάποιοι. Στο θέμα "Η πορεία του Χρυσού (με κεφαλαίο) το 2015" γέμισαν δύο σελίδες με την απορία μου και αισθάνθηκα άσχημα.)

Γράφει λοιπόν ο strataras αυτό:
Η Κίνα ρουφάει όλον τον χρυσόν,η Ρωσία σκουπίζει τον χρυσόν,η Γερμανία,η Ολλανδία,η Φινλανδία επαναπατρίζουν τον χρυσόν!  Έκπληξη  Έκπληξη  Έκπληξη
Αυτό γίνεται για 2 λόγους.
Έρχεται ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος,ή οικονομικό κραχ.
Πάμε πρώτα στον επαναπατρισμό τον χρυσόν.Γερμανία,Ολλανδία,Φιλανδία,αλλά πιθανόν και άλλες χώρες που αυτώνουν τον χρυσό τους.Γιατί το κάνουν αυτό;
Γιατί επέρχεται το πολύ έως το 2020 η διάλυση της Νομισματικής Ένωσης και του ευρού.Τι είναι το ευρώ;Τίποτα.Αέρας είναι.Ποιος στηρίζει το ευρώ;
Κανείς.Ο χρυσός;Όχι.Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που το στηρίζουν οι 19 χώρες της που το κατέχουν,οι οποίες κατέχουν και 25 τρις ευρώ χρέος.Τα 25 τρις ευρώ χρέος είναι η στήριξη του ευρώ;Ακριβώς!
Εδώ και 5 χρόνια δεν ακούμε,ότι η Γερμανία μαζί με τους δορυφόρους της(Ολλανδία,Φινλανδία,Αυστρία,Λουξεμβούργο)θα φύγουν από το ευρώ,και θα φτιάξουν δικό τους νόμισμα;Ή θα κυκλοφορήσει το διπλό νόμισμα,για την μεν Γερμανία με τους δορυφόρους της,τις χώρες του Βορρά,το ''σκληρό'' ευρώ,το ''δυνατό'' ευρώ,και για τον Νότο,το αδύναμο και ψόφιο ευρώ,όπου η ισοτιμία θα είναι 1 δυνατό ευρώ=2 ψόφια ευρώ!  Κλάμα  Κλάμα  Κλάμα
Για αυτό τον λόγο επαναπατρίζουν οι παραπάνω χώρες τον χρυσό τους,για στηρίξουν το καινούργιο νόμισμά τους.
Όσον αφορά τους 2 γίγαντες,που σκουπίζουν και ρουφάνε τον χρυσό,το κάνουν για 2 λόγους,για να στηρίξουν την Αναπτυξιακή τους Τράπεζα από τα ΜΠΡΙΚΙΑ,που λένε ότι θα κατέχει 100 δις.Και ο άλλος λόγος,επιτέλους,είναι ότι έρχεται,επιτέλους,το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!!!  Έκπληξη  Έκπληξη  Έκπληξη  Έκπληξη  Έκπληξη  Έκπληξη  Έκπληξη  Έκπληξη  Έκπληξη
Εμ,τι νόμιζες Αετόπουλο,θα χτυπάς τα χρηματιστήρια τους,το νόμισμά τους,την οικονομία τους,όποτε σου γουστάρει,της Αρκούδας και του Δράκου;Πας καλά;
Που στηρίζεις το δολάριο;Στο χρέος των 17 τρις δολαρίων που έχεις ή στους 8.500 μετρικούς τόννους βολφράμιο που κατέχεις;Πήγε και ο άλλος ο χαζός ο Στρος-Κάν του ΔΝΤ να μετρήσει τον χρυσό της Αμερικής,του πάσαραν την αραπίνα,άντε φύγε από 'δω ρε,που θα μετρήσεις το βολφράμιο μας.
Το μπλούμπεργκ αναφέρει ότι ο χρυσός της Κίνας,ξεπερνά τους 3.500 μετρικούς τόνους χρυσού,και είναι η 2η χώρα με τον περισσότερο χρυσό στον κόσμο,πίσω μόνο από τους 8.500 τόνους βολφραμίου της Αμερικής.
Οπότε μαζί με τους εκατοντάδες τόνους χρυσού της Αρκούδας,τους 3.500 τόνους χρυσού του Δράκου και τα 3,9 τρις δολάρια που κατέχει ο Δράκος,του αλλάζει τα φώτα του πουλιού,και του νομίσματός του.
'' ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ !!! ''    Στριφογύρισμα ματιών   Απορία  Έκπληξη  Φιλί  Γλώσσα  Σφραγισμένα χείλη  Άνεση  Σαρκασμός  Μεγάλο χαμόγελο  Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 14, 2015, 11:13:41 πμ »

"Γιατί επέρχεται το πολύ έως το 2020 η διάλυση της Νομισματικής Ένωσης και του ευρού.Τι είναι το ευρώ;Τίποτα.Αέρας είναι.Ποιος στηρίζει το ευρώ;
Κανείς.Ο χρυσός;Όχι.Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που το στηρίζουν οι 19 χώρες της που το κατέχουν,οι οποίες κατέχουν και 25 τρις ευρώ χρέος.Τα 25 τρις ευρώ χρέος είναι η στήριξη του ευρώ;Ακριβώς!"

Τονίζει λοιπόν ότι το πολύ έως το 2015 επέρχεται η διάλυση του "ευρού", γιατί γιατί το ευρώ είναι αέρας, δεν το στηρίζει ο χρυσός, αλλά τα 25 τρισ- ευρώ χρέος. Άρα, μετά από μια μεταβατική περίοδο, οι χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν υιοθετήσει νομίσματα που θα στηρίζονται στον χρυσό και δεν θα είναι αέρας; (Το ερώτημα αν κάποιες από αυτές υιοθετήσουν κοινά νομίσματα, π.χ. "δυνατό βόρειο ευρώ 2" και "ψόφιο νότιο ευρώ 2" είναι άλλο κεφάλαιο.)

Στη συνέχεια αναφέρει "Που στηρίζεις το δολάριο; Στο χρέος των 17 τρις δολαρίων που έχεις ή στους 8.500 μετρικούς τόννους βολφράμιο που κατέχεις;" Πού θα στηριχτεί λοιπόν το δολάριο;

(Η συζήτηση κάπως συνεχίστηκε και φτάσαμε σε κάτι μαντινάδες και σε κάτι μασόνους...)
http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=19180.960
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #14 στις: Αύγουστος 14, 2015, 11:23:40 πμ »

http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=9363.msg304465#msg304465
Στο θέμα αυτό αναρτάται η εξής παραπομπή:

Η οποία καταλήγει:
[Τα πράγματα είναι απλά, ο πλανήτης στηρίχθηκε στο σαθρό σύστημα παραγωγής "αεροχρήματος", χρήμα που δεν παράχθηκε ποτέ, και ουσιαστικά άξιζαν να το έχουν αυτοί που το κατέχουν. Ο πλανητης στην ουσία ζει με "υποσχετικές" τουτέστιν δανεικό χρήμα, όλη η ανάπτυξη στηρίχθηκε σε οικονομικούς πόρρους που δεν υπήρξαν, και η ώρα της πληρωμής για αυτήν την αλαζονεία πλησιάζει.

Η Ελλάδα είναι ένα μέρος του προβλήματος, όλος ο πλανήτης είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, και αυτό θα λυθεί όπως και της Ελλάδας: Με ένα παγκόσμιο κούρεμα χρέους

Καλού κακού πάντως καλό είναι όλοι να έχουν οδηγούς επιβίωσης στο σπίτι και να αρχίσουν να βλέπουν την ύπαιθρο πολύ πιο...φιλικά.]

Με το δικό μου το μυαλό, και σύμφωνα με την οικονομική θεωρία των κύκλων, που φαίνεται να είναι σύμφωνη και με τη μαρξιστική θεωρία, αλλά και με την Παλαιά Διαθήκη:
Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν "εποχές ή κύκλοι παχέων αγελάδων" και "εποχές ή κύκλοι ισχνών αγελάδων", όπου ο μεν μεροκαματιάρης θα επιβιώνει όπως μπορεί, ο δε "επενδυτής" (εντός ή εκτός εισαγωγικών) άλλοτε θα βγάζει κέρδος, άλλοτε θα υφίσταται "κούρεμα" του κεφαλαίου του, της επένδυσής του κλπ. (Έχω την αίσθηση ότι οι πραγματικοί επένδυτές, χωρίς εισαγωγικά, βγάζουν κέρδη και στις εποχές των ισχνών αγελάδων, αλλά αυτό επίσης είναι άλλο κεφάλαιο.)

Αυτοί οι "κύκλοι" ή "εποχές" πιστεύεται ότι είναι φυσιολογικό φαινόμενο στον καπιταλισμό, χωρίς να έχει αποδειχτεί (είναι κάτι... σαν το Ευκλείδιο Αίτημα που κανένας δεν ξέρει αν ισχύει, αλλά η κλασσική γεωμετρία το δέχεται εδώ και αιώνες ως αξίωμα). Επομένως, όποιος έχει ένα κομπόδεμα στην άκρη, άλλοτε θα βγάζει κέρδος από το κεφάλαιό του, άλλοτε θα μπαίνει μέσα (θα "υφίσταται κούρεμα"). Υπάρχουν κιάποιοι που πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει; (Ο Μαρξ π.χ. πρότεινε την αλλαγή του οικονομικού συστήματος συνολικά, αλλά η πρότασή του... μάλλον δεν δούλεψε. Υπήρξαν και κάποιοι χιλιαστές και κάποιοι φασίστες-ναζιστές που πρότειναν και αυτοί τα δικά τους, αλλά και πάλι δεν βρέθηκε "βιώσιμη" λύση.)



Προτρέχω να ρωτήσω, για οικονομία χώρου και χρόνου: Ένα νόμισμα βασισμένο 100% στον χρυσό ή 70-90% θα συμβάλλει (με δύο λάμδα, εξακολουθητικός μέλλοντας) στην οικονομική ανάπτυξη
1. της Ελλάδας
2. της Ευρώπης
ή εκ των πραγμάτων θα ξαναφτιάξουμε ένα νόμιμσα παρόμοιο με το ευρώ;

(Ναι, στηριγμένο κυρίως στο γερμανικό μάρκο και δευτερευόντως στο γαλλικό φράγκο, γιατί η Γερμανία είναι η "ατμομηχανή της Ευρώπης" και οποιαδήποτε προσπάθεια που δεν θα στηρίζεται στη γερμανική "ατμομηχανη" δεν θα μπορεί να σταθεί δίπλα ή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και θα θυμιζει Mercosur.)
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 14, 2015, 12:13:01 μμ από sac » Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] 2 3 ... 6
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences