zark4
|
|
« Απάντηση #15 στις: Αύγουστος 11, 2015, 04:23:52 μμ » |
|
Δεν ξέρω αν είχε κέφια. Χαχα. Την βρήκε ένας φίλος σε ένα υπόγειο στην Έδεσσα κοντά .ήταν από τους γερμανούς μου είχε πει. Την πήρα δωρεάν. Τώρα τι ιστορία είχε δεν ξέρω
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
panos_v
|
|
« Απάντηση #16 στις: Αύγουστος 11, 2015, 04:49:54 μμ » |
|
Μετρώντας μια δική μου Ελληνική μάνλιχερ ξιφολόγχη, 2 εκ. μου βγαίνει η διάμετρος του εξωτερικού δακτυλίου. Ότι δεν είναι Γερμανική είναι σίγουρο, όπως σίγουρο είναι ότι είναι μάνλιχερ. Άρα το μόνο που μένει είναι αν είναι από αυτές που χρησιμοποιήσαμε εμείς ή οι Βούλγαροι. Το δικό μας μανλιχερ ήταν διαμετρήματος 6,5 χιλ. και το Βουλγάρικο (ή Αυστριακό) 8 χιλ. και από αυτό συνεπάγεται η διαφορά στο ένα χιλιοστό στον δακτύλιο της ξιφολόγχης. Φυσικά υπάρχει και άλλη διαφορά όπως το μήκος του σταυρωτού φυλακτήρα (crossguard) στην Ελληνική είναι 6,35 εκ. ενώ στη Βουλγάρικη σημαντικά μικρότερο.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
giorgos_p
|
|
« Απάντηση #17 στις: Αύγουστος 11, 2015, 05:51:29 μμ » |
|
Με 2 εκ. εξωτερική και 1,4 εσωτερική είναι πολύ λογικό. Μένει 0,3 εκ. πάχος για τον ίδιο τον δακτύλιο. Ελληνική επομένως. Με τους Γερμανούς ίσως να εννοούσε την Κατοχή.
Ωραίο είναι να έχεις δυο ξιφολόγχες από δυο αντιμαχόμενες πλευρές στην ίδια κατάσταση.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
zark4
|
|
« Απάντηση #18 στις: Αύγουστος 11, 2015, 05:59:02 μμ » |
|
Ναι δεν αντιλεγω. Ωραίο να έχεις κ από τις δύο πλευρές. Σίγουρα με το γερμανούς ευνοούσε την κατοχή. Έτσι το λέγανε οι παλιοί
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
iapwnas
|
|
« Απάντηση #19 στις: Αύγουστος 11, 2015, 07:33:39 μμ » |
|
Δειτε και τη δικη μου η διαμετρος μετρημενη με παχυμετρο ειναι 1.45 Τι ειναι Ελληνικη, Αυστριακη η Βουλγαρικη??? Εβαλα και μια κοντινη στα μαρκς.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
Ουαί τοις ηττημένοις
|
|
|
giorgos_p
|
|
« Απάντηση #20 στις: Αύγουστος 11, 2015, 07:45:39 μμ » |
|
Μ 1895 Ουγγρική.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
iapwnas
|
|
« Απάντηση #21 στις: Αύγουστος 11, 2015, 08:06:24 μμ » |
|
Γιωργο ευχαριστω. Απο κατασταση πως την βλεπεις?
|
|
|
Καταγράφηκε
|
Ουαί τοις ηττημένοις
|
|
|
giorgos_p
|
|
« Απάντηση #22 στις: Αύγουστος 11, 2015, 08:18:43 μμ » |
|
Είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι επινικελωμένη ή βλέπω λάθος;
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
iapwnas
|
|
« Απάντηση #23 στις: Αύγουστος 11, 2015, 08:20:25 μμ » |
|
Ειναι
|
|
|
Καταγράφηκε
|
Ουαί τοις ηττημένοις
|
|
|
giorgos_p
|
|
« Απάντηση #24 στις: Αύγουστος 11, 2015, 08:31:50 μμ » |
|
Άρα αυτό που φαίνεται στον κολεό είναι μάλλον η χακί, εργοστασιακή βαφή παραλλαγής και όχι οξείδωση. Αρκετά ενδιαφέρουσα και όχι τόσο συνηθισμένη!
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
panos_v
|
|
« Απάντηση #25 στις: Αύγουστος 11, 2015, 08:51:01 μμ » |
|
θα έλεγα Γιώργο Αυστροουγγαρέζικη Μ1895 διότι εκείνη την εποχή ήταν μια από της αυτοκρατορίες. FGGY είναι το εργοστάσιο κατασκευής Fegyver es Gepgyar που εκείνη την εποχή έδρευε στην Βουδαπέστη. Μεγάλες ποσότητες από αυτές τις ξιφολόγχες είχαν οι Βούλγαροι. Πιστεύω ότι έχει σπάσει η επινικέλωση στα σημεία που φαίνεται στην θήκη και στον σταυρωτό φυλακτήρα και είναι οξείδωση του μετάλλου. Δεν συνηθιζόταν να βάφονται χακί και είχαν το εργοστασιακό χρώμα του μετάλλου στην ξιφολόγχη και το γνωστό μαυρο μπλε στην θήκη.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
panos_v
|
|
« Απάντηση #26 στις: Αύγουστος 11, 2015, 09:03:03 μμ » |
|
Η δικιά μου FGGY και πίσω στην μετόπη του ελάσματος έχει το σήμα της Ουγγαρίας με τον σπασμένο σταυρό. Προφανώς λάφυρο από τους Βουλγάρους και έχει μετατραπεί για Ελληνικό Μάνλιχερ αλλάζοντας τον σταυρωτό φυλακτήρα. Πραγματικά πολύ ''δύσκολη'' ξιφολόγχη γιατί συνήθως γινόταν το ανάποδο, δηλαδή οι Βούλγαροι μετέτρεπαν τις δικές μας ξιφολόγχες για τα δικά τους Μάνλιχερ.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
panos_v
|
|
« Απάντηση #28 στις: Αύγουστος 11, 2015, 09:23:32 μμ » |
|
Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί να μείνει η εργοστασιακή βαφή αφού έγινε επινικέλωση;
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
iapwnas
|
|
« Απάντηση #29 στις: Αύγουστος 11, 2015, 09:49:37 μμ » |
|
Πανο ξεχωρισα αυτο το θεμα μη σου κανουμε πειρατεια στο ομορφο δικο σου.... ;)Εχω και αλλες ξιφολογχες θα ανεβασω με τον καιρο για ομορφες συζητησεις και πληροφοριες!
Χαιρετισμους σε ολη την παρεα!
|
|
|
Καταγράφηκε
|
Ουαί τοις ηττημένοις
|
|
|
|