Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 24, 2024, 12:14:18 μμ
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Επωμίδες Αξιωματικού περιόδου Μικρασιατικής Εκστρατε  (Αναγνώστηκε 9070 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« Απάντηση #15 στις: Ιούνιος 25, 2015, 07:07:54 μμ »

Όμορφο και σε καλή κατάσταση Πάνο!

Ξέρεις μήπως πότε καταργήθηκαν κι αν αυτό έγινε βάσει Κανονισμού;

Σε φωτογραφίες διακρίνονται και στην περίοδο '40-'41 σε στολές εφέδρων, όχι όμως και των μόνιμων αξιωματικών, βετεράνων των Βαλκανικών ή/και του Α' ΠΠ.
Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Ιούνιος 25, 2015, 08:05:35 μμ »

     Γιώργο δυστυχώς δεν γνωρίζω πότε καταργήθηκαν αν καταργήθηκαν ποτέ. Ίσως ο κανονισμός για τις στολές του '37 να καθόριζε κάτι σχετικό. Πάντως δεν έχω δει φωτογραφία με αγγλικού τύπου χιτώνιο μετά το '37 σε μόνιμο και να φέρει το συγκεκριμένο διακριτικό. Είναι ένα σκοτεινό σημείο ακόμη.  

     Να φανταστείς ούτε ο Αρχιστράτηγος Παπάγος δεν το έφερε παρά το ότι ήταν γνωστό ότι  στα μετάλλια και τα λοιπά διακριτικά είχε μια ''αδυναμία''.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 25, 2015, 08:19:51 μμ από panos_v » Καταγράφηκε
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« Απάντηση #17 στις: Ιούνιος 26, 2015, 11:06:38 πμ »

Το δεδομένο είναι ότι η χρήση τους από τους μόνιμους αξιωματικούς που δικαιούνταν να το φέρουν, σταμάτησε, καθώς όντως δεν εμφανίζονται σε καμιά φωτογραφία της περιόδου '36-'41, πλην των έφεδρων.

Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι και το αντίστοιχο βρετανικό διακριτικό (ένα δείγμα εδώ http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=17479.0 ) σταμάτησε να χρησιμοποιείται πολύ νωρίτερα, ήδη από το 1922.

Μια υπόθεση που μπορώ να κάνω, παραμένοντας όμως πάντα υπόθεση, ως προς το σκεπτικό, είναι ότι ειδικά μετά την πλήρη επικράτηση της βασιλικής παράταξης το 1935 και την ουσιαστική αποσύνθεση της βενιζελικής, οι βενιζελικοί αξιωματικοί που παρέμεναν σε υπηρεσία έφεραν πιθανόν περισσότερες γωνίες σε σχέση με τους βασιλικούς συναδέλφους τους. Η κατάργησή τους "έλυνε" πιθανόν το πρόβλημα. Η απόδοση σε "κόντρες" ίσως να φαίνεται "κουτσομπολίστικη", μην ξεχνάμε όμως τα γεγονότα του '35 και τις στάσεις των βασιλικών αξιωματικών στη Μ. Ανατολή, που οδήγησαν αρκετούς στα στρατόπεδα του Μερτζ Αγιούμ και του Σάμμιτ.

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι εμφανίζονται παρ' όλα αυτά, μαζί με το αντίστοιχο διακριτικό τραυματισμού σε φωτογραφίες του 1944, στις στολές αξιωματικών των Ταγμάτων Ασφαλείας. Βασικοί εισηγητές της δημιουργίας των Ταγμάτων βέβαια, οι Γονατάς και Πάγκαλος, κάτι που ίσως να εξηγεί και την "επαναφορά" των γωνιών.
Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #18 στις: Ιούνιος 26, 2015, 11:18:18 πμ »

Αν και μιλάμε υποθετικά, η κατινιά στον στρατό (και σε όλες τις δημόσιες υππηρεσίες) είναι κάτι υπαρκτό. Επιλέον, μπορεί στο ΕΣ να μην υπάρχει ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά οι αντίστοιχοι Φωτοπουλαίοι βρίσκουν τρόπο να επιβάλλουν αποφάσεις στις κυβερνήσεις (και να νομοθετούν "αντ' αυτής")... ;-)
Καταγράφηκε
panos_v
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 614



Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Ιούνιος 26, 2015, 05:50:04 μμ »

Μια υπόθεση που μπορώ να κάνω, παραμένοντας όμως πάντα υπόθεση, ως προς το σκεπτικό, είναι ότι ειδικά μετά την πλήρη επικράτηση της βασιλικής παράταξης το 1935 και την ουσιαστική αποσύνθεση της βενιζελικής, οι βενιζελικοί αξιωματικοί που παρέμεναν σε υπηρεσία έφεραν πιθανόν περισσότερες γωνίες σε σχέση με τους βασιλικούς συναδέλφους τους.

    Γιώργο συμφωνώ ότι η υπόθεση σου ενδέχεται να είναι και μια από τις αιτίες που καταργήθηκε το συγκεκριμένο διακριτικό, αλλά και οι αξιωματικοί τις βασιλικής παράταξης είχαν πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και πρόλαβαν και αρκετό διάστημα από την Μικρασιατική εκστρατεία, οπότε είχαν χρόνο να προσθέσουν ''γωνίες'', όχι όσες οι φιλοβενιζελικοί, αλλά αρκετές. Προσθέτοντας στην υπόθεση σου μπορώ να αναφέρω κάποιες ακόμη αιτίες ''κατάργησης'' όπως:

     - Το γεγονός ότι καθιερώθηκε από τον Βενιζέλο το 1918 άρα κόκκινο πανί για τους βασιλικούς,

     - Ότι καταργήθηκε από τον Βρετανικό (όπως έγραψες ήδη) και τον Γαλλικό Στρατό, οπότε και ο Ελληνικός Στρατός ακολούθησε τα πρότυπα της εποχής,

     - Το γεγονός ότι θύμιζε μια εκστρατεία χωρίς αίσιο τέλος

     - Την αποστράτευση μεγάλους μέρους από τους φέροντες αξιωματικούς για άλλους λόγους πέρα των πολιτικών.

        
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 26, 2015, 06:01:27 μμ από panos_v » Καταγράφηκε
zark4
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 410



Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: Ιούλιος 18, 2015, 11:13:34 πμ »

Πολυ ωραιες επομιδες
Καταγράφηκε
Αρχιναυαρχος
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 3



Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 05:08:11 μμ »

Αγαπητέ Παύλε χωρίς να έχω πρόθεση να μειώσω την αξία των επωμίδων που μας παρουσιάζετε επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την δική μου εκτίμηση περί των επωμίδων αυτών. Είναι όντως ΠΒ αντισυνταγματαρχου. Αλλά η χρονική τους οριοθέτηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί  προ του 1924. Όντως το ΠΒ είχε πριν από τον κανονισμό του 1915 οριστικά ίδιον έμβλημα εκτυπωμένο στα κομβία και είναι αυτό το έμβλημα που αναφέρετε, χιαστί κανόνια υπό φλογοφόρου ροιάς. Τα οποία ήταν για την μεγάλη στολή, την μικρά στολή και την χακί , ήταν δε μερικώς πεπλατυσμένα και λεία για τις δύο τελευταίες. Τα κομβία που είναι καρφιτσωμένα στις επωμίδες που μας παρουσιάζετε είναι κατά την γνώση μου μεταγενέστερα, δηλαδή  της εποχής μετά το 1925 ως και το 1936. Τα κομβία τότε, ήταν όπως αυτά στις επωμίδες δηλαδή με περιμετρικό δακτύλιο και επι του δίσκου υπήρχαν παράλληλες διαγραμμίσεις επί των οποίων έθεταν το έμβλημα του πυροβολικού. Εκείνη την περίοδο μάλιστα (μετά το 1925) οι ανώτεροι αξιωματικοί έφεραν διακριτικούς αστέρες βαθμού οι οποίοι ήσαν μεγαλύτεροι από τους αστέρες των κατωτέρων αξιωματικών κάτι που δείχνει να ισχύει και για τις παρουσες επωμίδες. Για αυτούς τους λόγους τις τοποθετώ κατα την περίοδο της δημοκρατίας του μεσοπολέμου. 
Με σεβασμό Αρχιναύαρχος
( πρώην συλλέκτης και ερευνητής των Ελληνικών στρατιωτικών στολών)
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 [2]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences