Κάπου είχα διαβάσει οτι ο συμβολισμός του φοίνικα υπάρχει και με την εκδοχή πάνω απ' το ράμφος του φοίνικα να υπάρχει κι ένα 'σπυριον' (σπόρος) αλλά θα το ψάξω μόλις βρω περισσότερο χρόνο.
Αναφέρεται στα πρακτικά της Δ' Εθνοσυνέλευσης, ως μέτρο αναλογίας/περιεκτικότητας του αργυρού Φοίνικα.
Σχέδιον ψηφίσματος της Ελληνικής Πολιτείας (Δ΄ Εθνοσυνέλευση)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αισθανόμενος την ανάγκην του να έμβη εις κυκλοφορίαν εμπορικόν εθνικόν νόμισμα. Γνωρίζων ότι η κυκλοφορία άλλων νομισμάτων και μάλιστα εκείνων της Οθωμανικής Επικρατείας εντός της Ελληνικής και το Εθνικόν Ταμείον βλάπτει και τα μερικά των πολιτών συναλλάγματα. Πληροφορημένος ότι δια την έλλειψιν μικρών νομισμάτων απαντώνται μεγάλαι δυσκολίαι εις τας καθημερινάς των πολιτών χρείας και μάλιστα των ενδεών
1. Τα εθνικά νομίσματα είναι:
α) Ο Φοίνιξ, το ήμισυ αυτού, η Αιγίς και το ήμισυ αυτής (αργυρά)
β) Η Αθηνά και το ήμισυ αυτής (χρυσά).
γ) Το Λεπτόν, το Δεύτερον και το Πεντάριον (χάλκινα).
2. Ο Φοίνιξ, όστις λογίζεται ως βάσις των εθνικών νομισμάτων, είναι ίσος κατά το βάρος με εκατό
σπυρία, εκ των οποίων το 1/10 είναι εκ χαλκού και κατά μεν το εν πρόσωπον φέρει τον μυθολογικόν φοίνικα, έχοντα επί κεφαλής το σημείον του Σταυρού, επί της δεξιάς πλευράς του οποίου φαίνονται ηλιακαί τίνες ακτίνες, έχει και την επιγραφήν «Ελληνική Πολιτεία» κατά δε τα άλλο πρόσωπον φέρει την τιμήν του, δηλαδή εις Φοίνιξ εν μέσω δύο κλάδων ελαίας και δάφνης με περιγραφήν «Κυβερνήτης Ι. Α. Καποδίστριας» και εις το κάτω μέρος, το έτος.
... κλπ ...