Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 02:15:09 μμ
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: κινεζοι παραχαρακτες στην εποχη του βυζαντιου  (Αναγνώστηκε 3157 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
sideras
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 70


Προφίλ
« στις: Φεβρουάριος 10, 2010, 07:22:25 μμ »


Χρυσά βυζαντινά νομίσματα βρέθηκαν σε βασιλικούς τάφους – μέγα ενδιαφέρον Κινέζων και Ελλήνων αρχαιολόγων για έρευνα σε βάθος
Tης Eλενης Mπιστικα

Τα χρυσά βυζαντινά νομίσματα του 6ου έως 8ου αιώνα μ.Χ. που ανευρέθησαν σε σημαντικό αριθμό στην αχανή Κίνα, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα. Προσθέτει δε έναν ακόμη δεσμό στο όλο φάσμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Ετους της Ελλάδας στην Κίνα». Τα βυζαντινά χρυσά νομίσματα καθώς και πολλές κινεζικές απομιμήσεις τους βρέθηκαν σε βασιλικούς τάφους, τοποθετημένα στο στόμα του νεκρού ή κοντά στο κεφάλι του. Εύλογα ερωτήματα έχουν δημιουργήσει οι απομιμήσεις, γιατί σε όλη την επικράτεια της Κίνας απαγορευόταν αυστηρά η παραχάραξη νομισμάτων, επειδή υπονόμευε τη δύναμη των αυτοκρατόρων. Η τιμωρία των παραβατών ήταν αποκεφαλισμός. Οι Κινέζοι από τον Μεσαίωνα θεωρούσαν το Βυζάντιο τόπο ευημερίας και πλούτου και αυτό επιβεβαιώνεται από παλιά κινεζικά κείμενα, διακοσμητικά κεραμικών καθώς και εικονογραφήσεις με βυζαντινά στοιχεία.

Την όλη μελέτη του βυζαντινού θησαυρού που βρέθηκε στην Κίνα έχει αναλάβει η γνωστή αρχαιολόγος και καθηγήτρια Lin Ying του Πανεπιστημίου Sum Yat-Sen του Χονγκ Κονγκ. Αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη μελέτη και την ιστορική τους τοποθέτηση, καθώς και να συγγράψει ένα σχετικό βιβλίο. Αυτό δήλωσε η κ. Ying που επισκέφθηκε, συνοδευόμενη από τη γνωστή Κινέζα δημοσιογράφο κ. Liang Yeqian, ανταποκρίτρια του Xinhua News Agency στην Αθήνα, η οποία στέλνει αναφορές στην Κίνα σχετικά με τις επαφές της κ. Ying στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική αυτή έρευνα δείχνει και ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Tian Hue Jun και η σύζυγός του, που βοηθούν την καθηγήτρια κ. Ying στο έργο της. Η ανακάλυψη των βυζαντινών νομισμάτων έχει δραστηριοποιήσει τη συγγραφέα και ιστοριοδίφη κ. Κατερίνα Αγραφιώτη να συλλέξει ιστορικά στοιχεία που συνδέουν το Βυζάντιο με την Κίνα μέσα από τον Δρόμο του Μεταξιού. Γνωστά βιβλία της η βιογραφία του Ηρώδου Αττικού και η ζωή της Δώρας Στράτου.

Νεανική, δραστήρια με ευχάριστη προσωπικότητα η καθηγήτρια κ. Lin Ying, που μιλάει άπταιστα αγγλικά επισκέπτεται τακτικά την Αθήνα. Για την επιτόπια μελέτη των βυζαντινών νομισμάτων έχει ήδη επισκεφθεί το Νομισματικό Μουσείο όπου την ξενάγησε η διευθύντρια κ. Δέσποινα Ευγενίδου. «Η ανακάλυψη των βυζαντινών νομισμάτων στην Κίνα ανοίγει νέες ενδιαφέρουσες προοπτικές στις σχέσεις του Βυζαντίου με την Κίνα που πρέπει να μελετηθούν σε βάθος», είπε η κ. Ευγενίδου. Τέλος, η κ. Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank σε συνομιλία της με τον κ. Ιωνα Βορρέ, δήλωσε πως «εμείς οι Ελληνες αρχαιολόγοι θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στις έρευνες των Κινέζων συναδέλφων μας». Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψή τους στους Κήπους του Μουσείου Βορρέ.
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences