Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Νοέμβριος 21, 2024, 11:06:45 μμ
Σελίδες: [1] 2
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Ελληνες στην Κορεα  (Αναγνώστηκε 9481 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
μαρκος
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 2673


Προφίλ
« στις: Απρίλιος 01, 2015, 11:19:54 μμ »

παιδια υπαρχει κανενα θεμα με τους Ελληνες που πολεμησαν στην Κορεα ;;ρωταω εκ μερους φιλου που ο πατερας του πολεμησε εκει
Καταγράφηκε
Makedonas
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 21


Προφίλ WWW
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 22, 2015, 04:20:16 μμ »

Στολές της περιόδου Κορέας μπορείς να δεις στο Facebook στην σελίδα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ στο φάκελο των φωτογραφιών για την Κορέα.
Καταγράφηκε
μαρκος
Πλατινένιο
******
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 2673


Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 09, 2015, 03:35:37 μμ »

ευχαριστω νασαι καλα,ο φιλος εχει ολη την σειρα απο εκει αλλα και τα μεταλλια κατα την επιστροφη του
Καταγράφηκε
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 22, 2015, 06:07:24 πμ »

  Κανοντας βολτες μια μερα με το αμαξι μερικα χιλομετρα εξω από τον Πυργο  Ηλειας επεσα πανω σε ένα σπιτι σε μια βουνοπλαγιά και υπηρχε μια ταμπελα που ελεγε  ΄΄ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ΄΄ και κανοντας ένα ψαξιμο βρηκα αυτό

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/pyrgos-sto-moyseio-koreatikoy-polemoy-vrethike-o-presvis-tis-notias-koreas
Καταγράφηκε
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 22, 2015, 09:08:20 πμ »

Wow! Υπάρχει και τέτοιο!!!
Καταγράφηκε
greenday
Χρυσό μέλος
*****
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1044


Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 22, 2015, 09:30:13 πμ »

οταν υπηρετουσα (35μκ κυπρο απολύθηκα περσι αυγουστο) μια μερα σαν θαλαμοφυλακας πιανω κατι περιοδικακια που ειχαμε στον λοχο και διαβαζωντας επεσα πανω σε ενα αρθρο για τους ελληνες που πηγανε στην κορεα και πολεμησαν...μαλιστα εχουν φτιαξει οι κορεατες ενα μνημειο για εμας στην κοιλαδα των ηρωων (καπως ετσι λεγοτανε)..... αλλα δεν θυμαμαι πολλα για να πω....παντως ειχαμε στειλει αρκετο κοσμο σιγουρα και πιλοτους εαν θυμαμαι καλα

**επισης εαν θυμαμαι καλα υπαρχει θεση για μονιμο στρατιωτικο στην κορεα ως....καντηλανάφτη(!!!) και ισως πρεπει να ειναι στο μνημειο που σας λεω... αυτο το θυμαμαι σε κουβεντα που ειχανε κατι αρχιλοχιες μεταξυ τους
Καταγράφηκε
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 22, 2015, 10:25:56 πμ »

http://www.panoramio.com/photo/16374712
Καταγράφηκε
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 22, 2015, 10:30:36 πμ »

http://storiacontroversa.blogspot.gr/2012/09/blog-post_18.html
Καταγράφηκε
giorgos_p
Αργυρό μέλος
****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 940



Προφίλ WWW
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 22, 2015, 11:50:14 πμ »

ευχαριστω νασαι καλα,ο φιλος εχει ολη την σειρα απο εκει αλλα και τα μεταλλια κατα την επιστροφη του


Αν είναι εύκολο και ο φίλος σου προτίθεται να το κάνει, ανέβασε αν θέλεις φωτογραφίες. Θα μπορέσω να βοηθήσω με διακριτικά, μετάλλια κτλ.
Καταγράφηκε

Η συλλογή μου στο http://ww2militaria.weebly.com
sac
Επισκέπτης
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 22, 2015, 11:52:41 πμ »

Wow! (bis) Πάλι ο Αρμπούζης!!!!

Διονύσιος Αρμπούζης, η μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας σε ένα πρόσωπο....

- Διακριθείς στον Ελληνικό Εμφύλιο.
- Πρώτος διοικητής του Εκστρατευτηκού Σώματος Κορέας.
- Πρώτος διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου.
- Και τελικά πρώτος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Μεταπολίτευσης, διορισμένος από τον (θείο) Καραμανλή για να εκδημοκρατίσει (και αποπολιτικοποιήσει) τις ένοπλες δυνάμεις...

Και ξανά wow!
Καταγράφηκε
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 22, 2015, 08:19:02 μμ »

'50 Οι Έλληνες στρατιώτες στον πόλεμο της Κορέας
Καταγράφηκε
xmac
Πλατινένιο
******
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 4165


Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 22, 2015, 08:50:42 μμ »

Wow! Υπάρχει και τέτοιο!!!

Και εγώ δεν το γνώριζα Γιώργο. Με την πρώτη ευκαιρία θα το επισκεφθώ, γνωρίζω το χωριό αλλά δεν ήξερα την ύπαρξη του μουσείου.Εξάλλου δίπλα ακριβώς είναι το χωριό της μάνας μου, και μικρός είχα πάει στα Βυτιναιϊκα. Μάλιστα είχα γνωρίσει και έναν πολεμιστή της Κορέας από το χωριό της μάνας μου.
Καταγράφηκε
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 22, 2015, 09:30:48 μμ »

Για την ακριβεια βρισκεται διπλα στο χωριο Αι Γιαννης πανω σε ένα πανεμορφω λοφο που αντικριζει το κατακολο  και από ότι φαινεται  προκεται για σπιτι που το εχουν κανει μουσειο ,δεν το εχω επισκευτη αλλα θα παω και θα προσπαθησωνα βγαλω και φωτογραφιες.
Πρεπει ναταν αρκετη από τον νομο Ηλειας που πολεμησαν στη Κορεα και από ότι ξερω και ο αδερφος της πεθερας  μου Αθανάσιος Διονυσοπουλος .
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 22, 2015, 10:14:37 μμ από yiorgos131313 » Καταγράφηκε
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 22, 2015, 09:40:47 μμ »

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ 1950 - 1953 Το ελληνικό τάγμα στο ύψωμα «Χάρρυ»  

Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από το γλαφυρό βιβλίο “Το ημερόλόγιο ενός Έλληνα Στρατιώτη στον πόλεμο της Κορέας” (εκδόσεις ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ) του βετεράνου Γεωργίου Παγωμένου.

Μόλις φτάσαμε στους πρόποδες του Χάρι όλοι χάσαμε το χρώμα μας. Στην μία μεριά βλέπαμε όπλα σπασμένα, αλλού βρώμάγαν και κρατάγαμε τις μύτες μας και ανεβαίναμε κατά­κοποι.

Οι Αμερικανοί όπου ευρίσκονταν επάνω στο ύψωμα, χωρίς να περιμένουν, μόλις μας είδαν κατέβαιναν σαν τρε­λοί λασπωμένοι, αξούριστοι και εντελώς απογοητευμένοι.

Ανεβήκαμε, μας έδειξαν οι διμοιρίτες τον τομέα που θα έπιανε η κάθε ομάδα και αρχίσαμε να σκάβουμε να βγάλου­με έστω και λίγο χαράκωμα, όπου είχαν χωθεί από τα βλή­ματα. Αφού έδειξα στον κάθε άνδρα από την ομάδα μου πού θα έφθιανε θέσεις, άρχισα και γω να φθιάξω την δική μου, αλλά πού να σκάψω που το μέρος ήταν όλο πτώματα.

Καταπρώτη σκαπανιά που έριξα άκουσα κάτι απαλάδα στο σκαπάνι. Κοιτάζω και ήταν ένα κινέζικο πόδι.

Το πετάω και αρχινάω πάλι το έργο μου, δεν είχα βγάλει τρεις οπισθοχωρήσαμε] όπως έκαναν αυτοί, νόμιζαν ότι μας είχαν όλους σφάξει επάνω στο ύψωμα.

Ήλθαν όλοι οι νοσοκόμοι, φέραν δύο ντζέιμς φορεία και όλοι κοίταζαν, όταν κατέβαζαν τους νεκρούς και τους τραυματίες με περιέργεια και έλεγαν μόνο αυτοί είναι; Ακόμα και ο ίδιος ο διοικητής μας νόμιζε ότι ο τρίτος λόχος είχε σβήσει πια από το τάγμα και όμως με τη βοήθεια του Θεού περάσαμε καλά.

Αφού κατεβάσαμε όλους τους τραυματίες έδωσε διαταγή ο διοικητής να έλθει ο 1ος λόχος να μας αντικαταστήσει. [0 1ος λόχος ήταν εφεδρικός στο ύψωμα 361 και σε περίπτωση που εμείς εγκαταλείπαμε το ύψωμα θα έκαναν αντεπίθεση.

Εγώ είχα δύο τραυματίες στην ομάδα μου, τον Μαρίνο Μελισσαράτο από την Κεφαλλονιά, πολύ σοβαρά κτυπημένο, και τον Σταύρο Χλωρό, από τη Λέρο.

Αφού τους περιποιηθήκαμε με τα ελάχιστα μέσα που διαθέταμε, τους κατεβάσαμε χαμηλότερα για να τους παραλάβουν τα ασθενοφόρα και τα ελικόπτερα τους πολύ βαριά τραυματισμένους. 0 Μελισσαράτος έμαθα πως πέθανε μέσα στο ελικόπτερο, ο άλλος από τη Λέρο έζησε και γύρισε ύστερα από ένα μήνα στην ομάδα μου.]

Τις 18/6/53 ήλθαν κατά τις έντεκα η ώρα και φύγαμε εμείς, αλλά είμαστε όλοι σε άθλια κατάσταση.

Στο δρόμο που βαδίζαμε όπου μας έβλεπε κανείς Αμερικανός σταματούσε προσοχή και μας χαιρετούσαν και εθαύμαζαν τη γενναιότητα του ελληνικού τάγματος διότι είχαν πέσει κορμιά σε αυτό το ύψωμα και δεν μπορούσαν να το κρατήσουν.

[Ο θαυμασμός για το Ελληνικό Τάγμα δεν άργησε να διαδοθεί σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις, διότι όπως αναφέρω και παραπάνω τα πρώτα τρία τάγματα που είχαν αναλάβει την άμυνα του υψώματος Χάρι είχαν απώλειες το 80% (από χαρακτηριστικές πληροφορίες το έγραφαν αυτό).]

Μαρτυρία Τσιακίρη Μόσχου επιλοχία του πυροβολικού

Την τέταρτη ημέρα όμως στις 18 ΙΟΥΝΙΟΥ άρχισαν από το απόγευμα γύρω στις επτά να μας ρίχνουν με το πυροβολικό τους.

Aκροβολιστήκαμε όλοι μας.

Εγώ αν ζει κάποιος απ΄όσους ήμασταν εκεί θα το θυμάται , έβαλα όλο το στοιχείο παρότι δεν ήμουνα στοιχειάρχης, πίσω στο αμπρί τους έκλεισα κι έμεινα εγώ, ο σκοπευτής κι ο γεμιστής στο αντιαρματικό σε μία θέση που την είχα μόνος μου φτιάξει την σκέπασα με σκέπαστρο και είπα πως αν κατορθώσει να περάσει από τη θυρίδα το βλήμα χαλάλι αφού εμείς θα κατορθώναμε να κάνουμε βολές ανάσχεσης πυροβολικού μπροστά από το φυλάκιο.

(...)

Βγήκαν από μία μεριά σε ένα ύψωμα στο φυλάκιο κι ας είναι καλά ένας δεκανέας από την Ορεστιάδα του νομού Έβρου ο Πασσαλής Δημήτριος ο οποίος έγινε επ΄ανδραγαθεία Λοχίας και πήρε και χρυσό μετάλλιο ανδρείας , αυτός έσωσε το τάγμα εκείνο το βράδυ.

Τραυματίστηκε ο λοχαγός Βυσσιώτης και το πρωϊ μάθαμε πως είχαμε έξη νεκρούς και 17 τραυματίες.

Εγώ με το αντιαρματικό εκείνο το βράδυ έριξα 4 (τέσσερις ) φόρτους βλήματα , 2 φόρτους αντιαρματικά και 2 φόρτους εναντίον προσωπικού .

Κάθε δύο βλήματα έριχνα κι ένα αντιαρματικό για να αφήνει γραμμή και να βλέπω πού πήγαιναν τα βλήματα .

Το πρωί στις 5 η ώρα ο λοχαγός Αγραφιώτης φώναζε τον δικό μου υπολοχαγό τον Ανδρέου Πέτρο , του απάντησα εγώ και του είπα πως είχα ακόμη 10 βλήματα

(...)

Όσοι πολέμησαν στο Χάρρυ πήραν το παράσημο CAN DO που σημαίνει μπορείς να το κάνεις.

177. Πρβλ. και τη σύγχρονη με τα γεγονότα μαρτυρία του Δημητρίου Παπαδόπουλου, εγγραφή για τις 17 Ιουνίου όπου σε συνομιλία με το διερμηνέα του 3ου Λόχου στο ύψωμα Χάρι αναφέρεται ότι «η μυρωδιά των νεκρών Κινέζων μας κάνει να λιποθυμούμε», και τη δική του εμπειρία από τις 18 Ιουνίου, οπότε ανέβηκε στο ύψωμα. Βλ. www.ophsa.org Demetrious Papadopoulos. htm.

178. Στο ΓΕΣ/ΔΙΣ, Το Εκστρατευτικόν Σώμα Ελλάδος εις Κορέαν (1950-1955), Αθήνα. 1997. σελ. 230. δίνονται συνολικά 5 νεκροί (όλοι οπλίτες) για το διάστημα 16-19 Ιουνίου 1953: στις 16 Ιουνίου ο Γ. Τηλιακός, στις 17 Ιουνίου οι Αριστ. Καρόζης και Χριστόφ. Τερζόπουλος και στις 19 Ιουνίου οι Λ. Μάνθος και Ηλ. Παρίσης.

Στο ίδιο δίνονται τα ονόματα 18 τραυματιών για τις 17/18 Ιουνίου και ενός που τραυματίστηκε στις 18 Ιουνίου. Δίνονται επίσης τα ονόματα 6 τραυματιών για τις 16 Ιουμίου. Βλ. και Olwell & Mitchell, The Fifteenth Infantry Regiment Yearbook, 1953. σελ. 99.

179. 0 Στ. Χλωρός βρίσκεται στον κατάλογο τραυματιών της μάχης της 17/18 Ιουνίου ο οποίος παρατίθεται στο ΓΕΣ/ΔΙΣ. ο.π., σελ. 239. 0 κα περιλαμβάνει τον Μαρίνο Μελισσαράτο, το όνομα του οποίου όμως βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς του ΕΚΣΕ στον κατάλογο που δίνεται από τους Olwell και Mitchell (The Fifteenth Infantry Regiment Yearbook, 1953, σελ. 99). Ο Μελισσαράτος μνημονεύεται και στο μνημείο των πεσόντων στην Κορέα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
 
Καταγράφηκε
yiorgos131313
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 1369



Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 22, 2015, 09:50:08 μμ »

Βρηκα ένα πολύ ωραιο βιντεακι με την γνωμη των Αμερικανων συμπολεμιστών των Ελλήνων στη Κορεα


m
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] 2
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences