Μια πληροφορία σχετικά με το πρώτο μαλτέζικο, που κυκλοφορεί σε τρεις παραλλαγές: Τελικά, υπάρχουν και οι τρεις παραλλαγές σε UNC (μάλλον, δηλαδή, δεν ισχύει αυτό που ξέραμε, ότι τα κέρματα F θα είναι μόνο σε BU, τα κέρματα με τα mintmarks θα είναι τόσο σε coincards όσο και σε BU - λογω λάθους, ενώ στα μασούρια θα είναι μόνο τα σκέτα). Ο παρακάτω έμπορος, τουλάχιστον, πουλάει και τα τρία ως UNC:
http://www.eurocoinsshop.eu/gb/2-euro-commemorative/3205-2-euro-malta-2016-temples-of-ggantija-unc.htmlhttp://www.eurocoinsshop.eu/gb/2-euro-commemorative/3141-2-euro-malta-2016-french-mintmark-temples-of-ggantija-unc.htmlhttp://www.eurocoinsshop.eu/gb/2-euro-commemorative/3142-2-euro-malta-2016-f-temples-of-ggantija-unc.htmlΑπό αυτά, τα F είναι τα ακριβότερα. Τονίζω ότι ο έμπορος τα δίνει ως UNC και τα τρία!
Αυτά τα νομίσματα που αναφέρεις παραπάνω από τον έμπορο - είτε τα ονομάζει UNC είτε όχι προέρχονται από τα BU set και τα coincard. Αυτά δεν κυκλοφόρησαν σε μασούρια. Άλλωστε και το τιράζ που γράφει είναι 30.000. Οπότε απλά το γράφει λάθος στο σάιτ του...
Μια προσωπική μου άποψη:
Θεωρώ απαράδεκτο να κυκλοφορούν παραλλαγές τού ίδιου νομίσματος (εκτός από τις περιπτώσεις ανάγκης) και απορώ πώς το επιτρέπει η ΕΚΤ, δεδομένου ότι έτσι δημιουργείται παράπλευρη συλλεκτική αγορά, με παράλογες υπεραξίες νομισμάτων! Η περίπτωση της Ελλάδας το 2002 (που εκδόθηκαν δύο παραλλαγές τού ελληνικού set, η EFS και η σειρά τού ελληνικού νομισματοκοπείου) ήταν λύση ανάγκης. Απ' όσο γνωρίζω, το 2002 είχε καθυστερήσει η άφιξη στην Ελλάδα των μηχανών κοπής ευρωνομισμάτων. Έτσι, οι πρώτες παραγγελίες έγιναν αναγκαστικά σε άλλες χώρες (Ισπανία, Φινλανδία και Γαλλία). Όταν έφτασαν οι μηχανές, η κοπή των νομισμάτων συνεχίστηκε από το ελληνικό νομισματοκοπείο. Καταλαβαίνω ότι μια μικρή χώρα, σαν τη Μάλτα, μπορεί να μην έχει δικό της νομισματοκοπείο. Θα έπρεπε, όμως, όταν παραγγέλλει νομίσματα σε άλλες χώρες, να φροντίζει όλα να είναι απολύτως όμοια μεταξύ τους, είτε πρόκειται για μασούρια είτε για coincards ή για BU! Νομίζω κάτι ανάλογο έχει ξανακάνει το 2013!
Κατά το ίδιο σκεπτικό, θεωρώ ότι και η Γερμανία δεν θα έπρεπε να εκδίδει πέντε παραλλαγές από κάθε της νόμισμα, ένα, δηλαδή, από κάθε γερμανικό νομισματοκοπείο. Θα έπρεπε, δηλαδή, είτε και τα πέντε νομισματοκοπεία να έβαζαν το ίδιο mintmark είτε να μην έβαζαν καθόλου mintmark. Βέβαια, η Γερμανία έχει αυτή την παράδοση από πολύ παλιά, από την εποχή τού μάρκου, όταν είχε ακόμα περισσότερα νομισματοκοπεία!
Θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό ότι η Μάλτα το κάνει για καθαρά συλλεκτικούς λόγους και ίσως να μην είναι θεμιτό, αλλά η Γερμανία δεν μπορούμε να πούμε ότι το κάνει για αυτό τον λόγο. Τώρα για το τι θα έπρεπε να επιτρέπεται και τι όχι είναι σχετικό...
Απλά να προσθέσω ότι η Μάλτα το κάνει σχεδόν κάθε χρόνο από το 2012... με mintmark υπάρχουν στα BU set το 2012/2014/2015/2016 και σε coincard το 2ο του 2015... Γενικά από το 12 και μετά σχεδόν όλα υπάρχουν σε 2 εκδόσεις... το φετινό έφτασε τις 3. (Για όποιον φυσικά ασχολείται με τύπους του ίδιου νομίσματος).
Επίσης να προσθέσω ότι όλα τα φετινά νομίσματα (1λ-2Ε) που υπάρχουν στα BU της Μάλτας έχουν σε αστεράκι το γράμμα F - όπως και στα μασούρια που έβγαλε φέτος. Κάτι αντίστοιχο με τα Ελληνικά του 2002.
Οι υπεραξίες δημιουργούνται όταν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση... αν αρχίσουν να τους μένουν απούλητα θα σταματήσουν να το κάνουν. Εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι καθόλου με αυτές τις ποικιλίες.