Με αφορμή τις εξελίξεις στην Αμφίπολη, θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος
α) Τι σημαίνουν τα διάφορα μονογράμματα που υπάρχουν σε αρχαία ελληνικά νομίσματα
Συνδέονται με το νομισματικοπείο ή κάποιο πρόσωπο;
β) Υπάρχει κάποιος οδηγός για την αντιστοίχιση αυτών των συμβόλων;
Να προσπαθήσω ν' απαντήσω στο φίλο μας που έχει μια ωραία απορία. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα ένα νόμισμα από τη συλλογή μου που είναι και το αβατάρ μου αυτην την περίοδο.
Τα μονογράμματα στ' αρχαία νομίσματα δηλώνουν είτε το Νομισματοκοπείο είτε το χαράκτη, τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, είτε το εργαστήριο, κάποια από αυτά ή και όλα μαζι.
Στο παραπάνω παράδειγμα, τα κυκλωμένα σημεία είναι, βεβαίως, τα μονογράμματα. Το πανω πανω υποδηλώνει το Ζωιλο, το χαράκτη του οποίου το πλήρες όνομα έχουμε βρει υπογεγραμμένο σε ένα από τα πρώτα τετράδραχμα που κόπηκαν επί βασιλείας του Περσέως. Για τ' αλλα δύο δεν υπάρχει σαφή αντιστοιχία, οι νομισματολόγοι, όμως έβγαλαν συμπεράσματα, σε συνάρτηση με άλλα χαρακτηριστικά όπως το σύμβολο και την ποιότητα της καλλιτεχνικής απεκόνισης του πορτραίτου, για το πότε περίπου κόπηκε το νόμισμα και ποιά είναι περίπου η διαδοχή των μητρών. Συγκεκριμένα, το παραπάνω νόμισμα κόπηκε στα μέσα χρόνια του Περσέα, το 174-173 π.Χ.
Δεν υπάρχει τίποτε γενικό για να βρεις αυτα τα μονογράμματα συγκεντρωμένα. Για τα νομισματα του Αλεξάνδρου εγώ χρησιμοποιώ το βιβλίο του Troxell - Macedonian coinage of Alexander the Great.