Κώστας Κ.
|
|
« στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 01:41:00 μμ » |
|
Σήμερα το πρωί μιλούσα στο τηλέφωνο με τον Κώστα(KVASSOS) και του ανέφερα ότι έχω ένα δίλεπτο του 1819 με περίεργες λεπτομέρειες που προέρχεται από τη γνωστή συλλογή του GG. Δε μπόρεσα να το περιγράψω με σαφήνεια, οπότε αποφάσισα να το ανεβάσω στο φόρουμ για να μου πείτε την άποψή σας. Θα χρησιμοποιήσω μεγάλες φωτογραφίες για να φαίνονται καλύτερα οι λεπτομέρειες.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
dpodaras
|
|
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 01:53:56 μμ » |
|
Πιθανότατα κόπια έτσι όπως το βλέπω.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
Κώστας Κ.
|
|
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 01:54:36 μμ » |
|
Για να βοηθήσω τη συζήτηση θα βάλω δυο συγκριτικές φωτογραφίες. Η πρώτη με ένα VF δίλεπτο και η άλλη με ακυκλοφόρητο.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
Κώστας Κ.
|
|
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 01:55:41 μμ » |
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
Κώστας Κ.
|
|
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 02:05:12 μμ » |
|
Μια φωτογραφία της ράχης του νομίσματος. Έχοντάς το στο χέρι εγώ αποκλείω το ενδεχομενο να είναι χυτό. Το περίεργο είναι το πάνω.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
dpodaras
|
|
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 02:09:30 μμ » |
|
Η μόνη άλλη περίπτωση είναι να έχει χτυπηθεί με πολύ σκουριασμένη μήτρα αρκετά μεταγενέστερα. Δεν παίζει κάτι άλλο.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
dpodaras
|
|
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 02:29:18 μμ » |
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
Κώστας Κ.
|
|
« Απάντηση #7 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 02:41:08 μμ » |
|
Αυτό είχα σκεφτεί από την αρχή με προβλημάτισαν όμως δύο πράγματα. Πρώτον, πότε πρόλαβε να σκουριάσει μια μήτρα που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε μέσα στο ίδιο έτος για την κοπή του δίλεπτου του 1819. Δεύτερον, με παραξένεψαν οι ευθείες γραμμές στη χάραξη του ανάγλυφου. Ως συλλέκτης αρχαίων νομισμάτων είμαι συνηθισμένος σε σκουριασμένες μήτρες οι οποίες, όμως, σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να έφτανε και τον μισό αιώνα.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
Κώστας Κ.
|
|
« Απάντηση #8 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 02:47:52 μμ » |
|
Σκέφτηκα, λοιπόν, και το ενδεχόμενο να πρόκειται για ατελή χάραξη του ανάγλυφου σε συνδυασμό με το να μην είχαν γυαλίσει τη μήτρα πριν την εκτύπωση της παράστασης. Να βάλω τον οπισθότυπο του δυόβολου μούλου, όσον αφορά την ατελή χάραξη. Ως γνωστόν οι μούλοι καταχωρούνται και στα δοκίμια.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
geopapai
|
|
« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 02:57:58 μμ » |
|
Χυτό ίσως? Γιατί έχει τα βαθουλωματάκια στο πεδίο...
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
Κώστας Κ.
|
|
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 05:23:35 μμ » |
|
Χυτό ίσως? Γιατί έχει τα βαθουλωματάκια στο πεδίο...
Είναι πολύ "κοφτερό" το πάτημα για να είναι χυτό. Και η ράχη είναι τέλεια.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
solferino
|
|
« Απάντηση #11 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 05:26:21 μμ » |
|
κώστα υπαρχει περιπτωση να ναι απο πολυ ταλαιπωρημενη μήτρα και ταυτόχρονα να μην πατηθηκε καλά? το πεδίο φαινεται να μην εχει σοβαρες φθορές. Και μένα δε μου μοιάζει απο την φωτο για χυτό.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
Οι μεγάλοι πόνοι είναι βουβοί.
|
|
|
gkounto
|
|
« Απάντηση #12 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 06:19:42 μμ » |
|
Mπορει απο μητρα που ειχε καλυφθει απο γρασσο για συντηρηση που δεν (προλαβαν?) εβγαλαν. Συνηθως η σκουριασμενη μητρα αφηνει αναγλυφα η εσωγλυφα σημαδια σε ορισμενα σημεια. Εδω ειναι σχεδον παντου. Παρατηρηστε τον οπισθοτυπο μιας λιρας που εχει χτυπηθει απο μητρα γρασσαρισμενη εδω: http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=12513.0Μοιαζει πολυ με το πεδιο του διλεπτου.
|
|
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 05, 2014, 06:51:07 μμ από gkounto »
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
laskaris1254
Νέος
Αποσυνδεδεμένος
|
|
« Απάντηση #13 στις: Δεκέμβριος 05, 2014, 09:37:05 μμ » |
|
Mπορει απο μητρα που ειχε καλυφθει απο γρασσο για συντηρηση που δεν (προλαβαν?) εβγαλαν. Συνηθως η σκουριασμενη μητρα αφηνει αναγλυφα η εσωγλυφα σημαδια σε ορισμενα σημεια. Εδω ειναι σχεδον παντου. Παρατηρηστε τον οπισθοτυπο μιας λιρας που εχει χτυπηθει απο μητρα γρασσαρισμενη εδω: http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=12513.0Μοιαζει πολυ με το πεδιο του διλεπτου. Πραγματικά, το πεδίο του δίλεπτου μοιάζει πολύ με εκείνο της λίρας, αλλά όχι και το σχέδιο. Ίσως να είναι δοκιμή των μητρών πρίν ολοκληρωθεί η χάραξη, οπότε ούτε των πεδίων είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ακόμα είχε γράσσο στις επιφάνειες.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
KVASSOS
|
|
« Απάντηση #14 στις: Δεκέμβριος 08, 2014, 10:29:01 πμ » |
|
Ειναι δυσκολη περιπτωση αυτο το νομισμα.... Κι εγω τεινω προς την δοκιμη ατελης μητρας.(Ατελης ειδικα στο προσωπο και τα χερια). Εχωντας δει απο κοντα τον ΜΟΥΛΟ της φωτογραφιας ,μου θυμιζει ακριβως εκεινη την ατελη μητρα.Απο την φωτο βλεπω και διαφορες στα γραμματα -ειδικα στο Β της ΒΡΙΤΑΝΝΙΑ. Ενδεχομενως και η χρηση αρκετου γρασσου(οπως αναφερει ο Γιωργος) να εδωσε αυτο το αποτελεσμα στο πεδιο.
|
|
|
Καταγράφηκε
|
ΜΕΑ FIDES INVIOLABILIS
|
|
|
|