Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Απρίλιος 01, 2025, 12:35:11 πμ
Σελίδες: 1 ... 128 129 [130]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Χρυση Λιρα-Γενικη Κουβεντα  (Αναγνώστηκε 992481 φορές)
0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
gemuncey23
Χρυσό μέλος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Προφίλ
« Απάντηση #1935 στις: Μάρτιος 26, 2025, 02:54:00 πμ »

Καλησπέρα. Γνωρίζει κάποιος, αν οι απευθείας αγορές από το Royal Mint επιβαρύνονται με φόρο εκτελωνισμού; Αν ναι, πόσο είναι; Ευχαριστώ πολύ!

Άστο φίλε, δεν συμφέρει με τίποτα! Μεγάλο μπλέξιμο και χάσιμο χρημάτων και χρόνου. Στην καλύτερη χρεώνεσαι 24% επί του συνολικού αντιτίμου (αντικείμενο και ταχυδρομικά), συν χρεώσεις για έξοδα εκτελωνισμού.

Μακριά!

Θα διαφωνήσω.  Εσείς που τα γράφετε αυτά έχετε προσωπική εμπειρία;  Πρόσφατα παράγγειλα από το Royal Mint την επενδυτική λίρα blistered της φωτογραφίας, σημερινής αξίας περίπου €600.  Η γραφειοκρατία του εκτελωνισμού είναι αρκετή:  Σου ζητάνε το τιμολόγιο αγοράς, τον αριθμό EORI του πελάτη, που δεν είναι δύσκολο να τον εκδόσεις online, και μια υπεύθυνη δήλωση ότι το νόμισμα προορίζεται για προσωπική χρήση/συλλογή.  Το συνολικό κόστος εκτελωνισμού ήταν €25.  Ούτε δασμοί, ούτε ΦΠΑ.  Η διαδικασία εκτελωνισμού, αν τους στείλεις τα δικαιολογητικά άμεσα, είναι μερικές ημέρες.  Οπότε, ας μη φέρνουμε τον κατακλυσμό.  Όποιος θέλει να δει το τιμολόγιο αγοράς μου, για του λόγου το αληθές, στη διάθεσή του...

Αν και ολίγον καθυστερημένα, σας απαντώ αγαπητέ ότι πράγματι έχω προσωπική πολυετή εμπειρία με το αντικείμενο (αγορές από Royal Mint και σχετικές τελωνειακές διατυπώσεις) και σας διαβεβαιώ ότι δεν φέρνω κανέναν κατακλυσμό. Ένας κατακλυσμός όμως χρειάζεται στις τελωνειακές υπηρεσίες ώστε να τις ξεπλύνει από κάθε είδους αδιάφορους και άσχετους υπαλλήλους. Απλώς είμαι παθός μαθός από την αφερεγγυότητα των εγχώριων τελωνειακών υπηρεσιών.

Παρεμπιπτόντως, να συμφωνήσω ότι όλα αυτά που αναφέρατε περί της διαδικασίας εκτελωνισμού και των σχετικών απαιτούμενων, είναι ορθά και καλώς τα σημειώσατε. Όμως να διευκρινήσουμε ότι του ΦΠΑ εξαιρείται μόνο η περίπτωση του επενδυτικού χρυσού, καθαρότητας από 22 καράτια και άνω. Το ασήμι βαρύνεται, με συνέπεια να είναι εντελώς ασύμφορη η αγορά του από το συγκεκριμένο mint, όπως και από οπουδήποτε αλλού εκτός Ευρωζώνης.

Όσο για το πάθημά μου -το οποίο με ταλαιπώρησε για μεγάλο διάστημα και με εξόργισε υπερβολικά- εύχομαι να μην σας τύχει. Και εξηγούμε εν τάχει, μιας και μου θέσατε το ερώτημα:

Σε εκτελωνισμό επετειακής λίρας από το Royal Mint (και ενώ πληρούνταν μέχρι κεραίας τα απαραίτητα από μέρους μου, καθώς είχα αποστείλει άπαντα τα ζητηθέντα) επεβλήθη -αυθαιρέτως - ΦΠΑ! Εν συνέχεια, αρνούμενος την παραλαβή του από το ταχυδρομικό κατάστημα, υπέβαλα επιτόπου αίτημα επαναπροσδιορισμού του επιβαλλόμενου φόρου, κόστους 12 ευρώ, το οποίο θα μου επιστρεφόταν σε περίπτωση δικαίωσης. Να προσθέσω ότι στο αίτημα επανυπεβλήθησαν συνημμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σημειωτέον, ότι μέχρι τότε δεν απαντούσαν ποτέ τα τηλέφωνα εξυπηρέτησης και δεν είχα λάβει ουδεμία απάντηση σε αλλεπάλληλα email διαμαρτυρίας προς την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΤΑ).

Τελικά και μετά από αναμονή δυο εβδομάδων, έλαβα έγγραφη απάντηση ότι ο φόρος παραμένει ο ίδιος! Χωρίς καμία τεκμηρίωση/δικαιολόγηση! Το κείμενο τελείωνε με την προτροπή να απαντήσω εγγράφως εντός 10 ημερών αν επιθυμώ να παραλάβω το αντικείμενο, ώστε να αποσταλεί εκ νέου στο ταχυδρομικό γραφείο, ειδάλλως θα επέστρεφε στον αποστολέα. Σαφώς και δικαίως αρνήθηκα την παραλαβή και έκτοτε δεν ρισκάρω νέα ενδεχόμενη εμπλοκή με δαύτους. Επιεικώς απαράδεκτη υπηρεσία! Αυθαίρετη και αδιάφορη!

Στην διάθεση σας όλα τα σχετικά έγγραφα της εν λόγω εξοργιστικής περίπτωσης, τα οποία αναδεικνύουν και δικαιολογούν την σχετική αποστροφή μου.

Δίδαγμα:
Αποφεύγουμε τους εκτελωνισμούς! Διότι στην άριστη των περιπτώσεων απαιτείται χρόνος, διατυπώσεις,  δικαιολογητικά και πρόσθετα κόστη και στην απευκταία χείριστη ήδη αναφέρθηκα. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, αποφεύγονται ψωνίζοντας εντός ευρωζώνης και ακόμα καλύτερα από δικούς μας αξιόπιστους εμπόρους.

« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 26, 2025, 03:05:17 πμ από gemuncey23 » Καταγράφηκε
kanenas
Νέος
*

Προφίλ
« Απάντηση #1936 στις: Μάρτιος 26, 2025, 08:17:40 πμ »

Επειδή αγόρασα και εγώ κάποια λίρα και θέλω να αγοράσω και στο μέλλον, θα ήθελα να ρωτήσω από που τις πήρατε (Chards;) και με ποια εταιρεία courier ήρθαν; Επίσης, αν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος έμπορος εντός ΕΕ;

Royal Mint. Αποστέλλονται με Royal Mail, δηλ. απλό ταχυδρομείο, με ασφάλιση.

Παράθεση
Εσείς έχετε παρόμοια εμπειρία; Και πώς τα εκτελωνίζετε; Μου είπαν από το τελωνείο ότι θέλει διασάφηση και αριθμό EORI αν θυμάμαι καλά. Δεν είμαι έμπορος είμαι ιδιώτης. Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω να μου πει;

Σωστά, όπως είπα απαιτείται κάποια γραφειοκρατία, η οποία διεκπεραιώνεται διαδικτυακά.  Ο EORI εκδίδεται μία φορά και ισχύει εφόρου ζωής.  Αποτελείται από το ΑΦΜ με το πρόθεμα GR.

Καταγράφηκε
kanenas
Νέος
*

Προφίλ
« Απάντηση #1937 στις: Μάρτιος 26, 2025, 08:26:25 πμ »

Όμως να διευκρινήσουμε ότι του ΦΠΑ εξαιρείται μόνο η περίπτωση του επενδυτικού χρυσού, καθαρότητας από 22 καράτια και άνω. Το ασήμι βαρύνεται, με συνέπεια να είναι εντελώς ασύμφορη η αγορά του από το συγκεκριμένο mint, όπως και από οπουδήποτε αλλού εκτός Ευρωζώνης.

Όπως δείχνω στη φωτογραφία, η εμπειρία μου αφορά χρυσή λίρα, όχι ασήμι.

Παράθεση
Δίδαγμα:
Αποφεύγουμε τους εκτελωνισμούς! Διότι στην άριστη των περιπτώσεων απαιτείται χρόνος, διατυπώσεις,  δικαιολογητικά και πρόσθετα κόστη και στην απευκταία χείριστη ήδη αναφέρθηκα. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, αποφεύγονται ψωνίζοντας εντός ευρωζώνης και ακόμα καλύτερα από δικούς μας αξιόπιστους εμπόρους.

Όπως λένε οι Αγγλόφωνοι, your mileage may vary. Η δική μου εμπειρία από τα ΕΛΤΑ ήταν θετική, δεν πλήρωσα ΦΠΑ, μόνο €25 τέλη εκτελωνισμού.  Ίσως με τον καιρό να βελτιώνονται. "Οι δικοί μας" έμποροι πιθανόν να αποτελούν και αυτοί αξιόπιστη επιλογή, απλώς δεν έχω τη σχετική προσωπική εμπειρία ώστε να συστήσω κάποιον, ούτε μένω στην Αθήνα.
Καταγράφηκε
gemuncey23
Χρυσό μέλος

Προφίλ
« Απάντηση #1938 στις: Μάρτιος 26, 2025, 07:47:03 μμ »

Όπως λένε οι Αγγλόφωνοι, your mileage may vary. Η δική μου εμπειρία από τα ΕΛΤΑ ήταν θετική, δεν πλήρωσα ΦΠΑ, μόνο €25 τέλη εκτελωνισμού.  Ίσως με τον καιρό να βελτιώνονται. "Οι δικοί μας" έμποροι πιθανόν να αποτελούν και αυτοί αξιόπιστη επιλογή, απλώς δεν έχω τη σχετική προσωπική εμπειρία ώστε να συστήσω κάποιον, ούτε μένω στην Αθήνα.

Σαφώς αγαπητέ και ισχύει το «my mileage may vary», αλλιώς θα συμφωνούσαμε σε όλα.

Όμως, τίποτα δεν αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης της ατυχούς περιπτώσεως που σας περιέγραψα, με παθόντα σε μέλλοντα χρόνο εσάς ή κάποιον άλλο παραλήπτη. Διότι ό,τι συνέβη δύναται να ξανασυμβεί και τότε.. «our mileage will be similar». Πιθανότητα την οποία ειλικρινώς σας απεύχομαι!

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που συνιστώ σε κάποιον που ρωτάει σχετικώς, να αποφεύγει αγορές που εμπλέκονται σε εκτελωνίστηκες διαδικασίες. Διότι μην έχοντας κάτι ουσιαστικό να κερδίσει επιλέγοντας αυτήν την επιλογή, ρισκάρει να χάσει πολλά.

Ακόμα και στην περίπτωση σας όπου δεν επεβλήθη ΦΠΑ, χρεωθήκατε -επιπλέον του κόστους μεταφορικών από το Royal Post- και άλλα 25 ευρώ ως έξοδα εκτελωνισμού.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι όλα ή μέρος από αυτά τα κόστη αγαπητέ θα είχαν αποφευχθεί (συν τις απαραίτητες διατυπώσεις και υποβολές δικαιολογητικών) αν η αγορά είχε γίνει εντός Ευρωζώνης ή απλούστερα από εγχώριο έμπορο.

Εν πάση περιπτώσει, σας εύχομαι επιτυχείς και ασφαλείς αγορές!

Καταγράφηκε
George450
Νέος
*

Προφίλ
« Απάντηση #1939 στις: Μάρτιος 27, 2025, 12:54:09 πμ »

Επειδή αγόρασα και εγώ κάποια λίρα και θέλω να αγοράσω και στο μέλλον, θα ήθελα να ρωτήσω από που τις πήρατε (Chards;) και με ποια εταιρεία courier ήρθαν; Επίσης, αν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος έμπορος εντός ΕΕ;

Royal Mint. Αποστέλλονται με Royal Mail, δηλ. απλό ταχυδρομείο, με ασφάλιση.

Παράθεση
Εσείς έχετε παρόμοια εμπειρία; Και πώς τα εκτελωνίζετε; Μου είπαν από το τελωνείο ότι θέλει διασάφηση και αριθμό EORI αν θυμάμαι καλά. Δεν είμαι έμπορος είμαι ιδιώτης. Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω να μου πει;

Σωστά, όπως είπα απαιτείται κάποια γραφειοκρατία, η οποία διεκπεραιώνεται διαδικτυακά.  Ο EORI εκδίδεται μία φορά και ισχύει εφόρου ζωής.  Αποτελείται από το ΑΦΜ με το πρόθεμα GR.

Άρα αν καταλαβαίνω καλά και από προηγούμενο μήνυμά σας σε άλλη σελίδα, την όλη διαδικασία εκτελωνισμού την ανέλαβαν τα ΕΛΤΑ με κόστος 25 ευρώ και όχι εσείς ή κάποιος εκτελωνιστής. Και μάλιστα έπρεπε να εκδοθεί και ο EORI εκτός αν τον είχατε από παλιότερα.
Αυτά πότε έγιναν, πρόσφατα;
Ρωτάω μήπως έχει αλλάξει κάτι αν εντωμεταξύ.

Όντως από ότι μου είπε ο εκτελωνιστής και το τελωνείο, διαδικτυακά γίνεται η δουλειά και μάλιστα μπορεί να την κάνει και ο ίδιος ο παραλήπτης μόνος του, αν ξέρει να συμπληρώσει τη φόρμα σωστά. Είναι δύσκολο όμως.
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 ... 128 129 [130]
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε:  

advertisement