Καλησπέρα.
Επειδή αγόρασα και εγώ κάποια λίρα και θέλω να αγοράσω και στο μέλλον, θα ήθελα να ρωτήσω από που τις πήρατε (Chards;) και με ποια εταιρεία courier ήρθαν; Επίσης, αν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος έμπορος εντός ΕΕ;
Το πρόβλημα είναι ότι ο Chards στέλνει μέσω DHL και αυτοί δεν αναλαμβάνουν τον εκτελωνισμό γιατί δεν έχουν άδεια από ότι μου είπανε για να εκτελωνίζουν νομίσματα χρυσά κλπ. Μέχρι εκεί όλα καλά. Το πρόβλημα είναι ότι ζητάνε 93 ευρώ για να εκδώσουν διατακτική (ένα έγγραφο που ζητάει το τελωνείο από αυτούς) προκειμένου να κάνω μόνος μου τη δουλειά ή με εκτελωνιστή. Δηλαδή θέλουν 93 ευρώ όχι για τον εκτελωνισμό αλλά για να τον κάνεις μόνος σου. Ενδεικτικά ο εκτελωνιστής ζητάει αρκετά λιγότερα 70 με 80 ευρώ περίπου. Δηλαδή αυτός που θα κάνει τη δουλειά θα πάρει λιγότερα από αυτόν που δεν θα κάνει τίποτα. Και το παραδέχονται και οι ίδιοι ότι είναι ακριβοί σε σχέση με τον ανταγωνισμό όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Νομίζω τα ΕΛΤΑ ζητάνε 15 ευρώ; αν δεν κάνω λάθος.
Ίσως έχει λίγο ταλαιπωρία αλλά τα έξοδα στα χρυσά νομίσματα είναι μικρά. Δεν αξίζει να παρεις ασήμι.
Εσείς έχετε παρόμοια εμπειρία; Και πώς τα εκτελωνίζετε; Μου είπαν από το τελωνείο ότι θέλει διασάφηση και αριθμό EORI αν θυμάμαι καλά. Δεν είμαι έμπορος είμαι ιδιώτης. Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω να μου πει;
Θα διαφωνήσω. Εσείς που τα γράφετε αυτά έχετε προσωπική εμπειρία; Πρόσφατα παράγγειλα από το Royal Mint την επενδυτική λίρα blistered της φωτογραφίας, σημερινής αξίας περίπου €600. Η γραφειοκρατία του εκτελωνισμού είναι αρκετή: Σου ζητάνε το τιμολόγιο αγοράς, τον αριθμό EORI του πελάτη, που δεν είναι δύσκολο να τον εκδόσεις online, και μια υπεύθυνη δήλωση ότι το νόμισμα προορίζεται για προσωπική χρήση/συλλογή. Το συνολικό κόστος εκτελωνισμού ήταν €25. Ούτε δασμοί, ούτε ΦΠΑ. Η διαδικασία εκτελωνισμού, αν τους στείλεις τα δικαιολογητικά άμεσα, είναι μερικές ημέρες. Οπότε, ας μη φέρνουμε τον κατακλυσμό. Όποιος θέλει να δει το τιμολόγιο αγοράς μου, για του λόγου το αληθές, στη διάθεσή του...
Να σε ρωτήσω, φίλε kanenas, μπορείς λίγο να μου πεις για τη διαδικασία εκτελωνισμού που ακολούθησες; Θα με ενδιέφερε.
Ευχαριστώ.