Συνεπώς πιστεύω πως υπάρχουν 2 κατηγορίες χρυσών λιρών. Οι "καλές" τις οποίες εμείς οι κοινοί θνητοί δεν θα συναντήσουμε και οι μέτριες που κυκλοφορούνε και αλλάζουν χέρια.
Ναι, κάπως έτσι, αλλά για να βελτιώσεις την ορολογία σου οι ορθοί όροι είναι "συλλεκτικές" και "επενδυτικές".
Οι συλλεκτικές δεν έχουν πάνω όριο. Υπάρχει λίρα που πουλήθηκε (σε δημοπρασία, έξω) πάνω από $500.000.
Οι επενδυτικές έχουν "κάτω" όριο. Είναι η αξία του χρυσού που περιέχουν. Ο οποίος σε μια κανονική λίρα (μη λιποβαρή) είναι 7,32 γραμμάρια.
Αν λάβεις υπ' όψη σου ότι η ουγγιά (troy) είναι 31,103 γραμμάρια, και ότι σήμερα μια ουγγιά χρυσού κάνει €1.068,66 (τώρα αυτό), τότε υπολογίζεις ποια είναι η ΚΑΤΩΤΑΤΗ τιμή που θα πρέπει να πουληθεί μια επενδυτική λίρα.
Αλλά κι απ' αυτό, ο σαράφης της γειτονιάς θα διαφοροποιηθεί. Πρέπει κι αυτός να ζήσει, αγοράζοντας και πουλώντας λίρες. Οπότε, όπου σε πιάσει.
Δεν υπάρχουν λοιπόν "καλές" και "μέτριες" (όπως τις αποκάλεσες) λίρες. Διότι αν σου πέσει κατά τύχη στα χέρια μια απ' αυτές των $500.000, έκανες την τύχη σου. Πως θα σου πέσει? Πριν από 180 χρόνια δεν ήταν "ιδιαίτερη", ήταν κοινή. Μπορεί λοιπόν κάποιος να έδωσε τότε μια στον προ-προ-προ-πάππο σου, και αυτός να την έβαλε σε ένα σεντούκι, που θα το ανοίξεις εσύ τώρα.
Αν δεν ασχοληθείς και την πας στον σαράφη να την πουλήσεις, θα σου δώσει 240 ευρώ. Αν το ψάξεις, μπορεί να την πουλήσεις στον οίκο Sotheby's και να πάρεις μισό μύριο.