Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι είναι εφικτό τεχνικά να κοπεί ένα τέτοιο νόμισμα, μόνο που θα υστερεί σημαντικά σε ποιότητα, σε σχέση με νομίσματα που κόβονται με άρτια τεχνικά μέσα, σε ανεπτυγμένες χώρες.
Ένα παράδειγμα:
Πριν την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Γερμανία είχε -οψίμως!- εισέλθει και αυτή στην αποικιοκρατική αρένα (είχαν προηγηθεί επιτυχώς η Μ.Βρετανία και η Γαλλία και στη συνέχεια η Ιταλία και οι Η.Π.Α. στις Φιλιππίνες) πρόλαβε και απέκτησε κάποιες κτήσεις στην ανατολική Αφρική.
Για τον έλεγχο των κτήσεων αυτών δεν μπορούσε να διατηρεί μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, λόγω απόστασης και λόγω μικρού μεγέθους του ναυτικού της (καμιά σχέση με τη Μ.Βρετανία που ήταν θαλασσοκράτειρα!) και γι'αυτό το λόγο είχε προσλάβει μισθοφόρους.
Αυτοί αμείβονταν με χρυσά γερμανικά μάρκα.
Το γνωστό νόμισμα που βλέπουμε σε δημοπρασίες.
Π.χ.:
http://www.ebay.com/itm/GERMAN-STATES-PRUSSIA-20-GOLD-MARK-1903-7-96-gr-0-2304-oz-0-900-gold-/161423899553?pt=US_World_Coins&hash=item25959d3ba1Με την εξέλιξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία υποχωρούσε σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου και του μετώπου στην Αφρική, όπου οι γερμανικές δυνάμεις βρίσκονταν υπό διαρκή υποχώρηση έναντι των ανώτερων βελγικών νομίζω δυνάμεων από το γειτονικό Βελγικό Κονγκό, που τις καταδίωκαν.
Τότε, υπό το χάος του πολέμου και την αδυναμία της Γερμανίας να προμηθεύσει με χρυσά νομίσματα τα στρατεύματά της στην ανατολική Αφρική, άρχισαν να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθοφόρων και στη συνέχεια έγινε και μερική παύση πληρωμών.
Υπήρξε ανυπακοή και απειλήθηκε στάση των μισθοφόρων, οπότε υπό την πίεση των συνθηκών αποφασίστηκε η κοπή χρυσών νομισμάτων επιτοπίως, με χρυσό που υπήρχε εκεί.
Τα νομίσματα αυτά υποτίθεται ότι θα ήταν πανομοιότυπης σύνθεσης και τεχνικών χαρακτηριστικών με τα αντίστοιχα γερμανικά 20μαρκα, δηλαδή καθαρότητας .900, αλλά τελικά ήταν καθαρότητας .750 (…δεν ξέρω αν αυτό ήταν εν γνώσει αυτών που τα ελάμβαναν!!!
).
Όλα τα νομίσματα έχουν ημερομηνία 1916 και από κάτω το γράμμα "Τ", το αρχικό της λέξεως "Tabora" που είναι η περιχοή την οποία ήλεγχαν οι Γερμανοί και συμπίπτει με τη σημερινή Τανζανία.
Το νόμισμα είχε ονομαστική αξία 15 Ρούπιες.
Τις μήτρες τις νομισμάτων τις έφτιαξαν ντόπιοι τεχνίτες και ήταν αρκετά καλές, αλλά ασφαλώς υπολείπονταν σε ποιότητα των αντίστοιχων γερμανικών.
Είναι μάλιστα πολύ χαρακτηριστικό, για τις συνθήκες υπό τις οποίες κόβονταν τα νομίσματα αυτά, ότι με την εξέλιξη του πολέμου και την ταχεία γερμανική υποχώρηση, προς το τέλος του πολέμου, τα μηχανήματα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα και η κοπή των νομισμάτων συνεχίστηκε πλέον…
ΣΕ ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΡΑΙΝΩΝ, ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ…!!!Το νόμισμα είναι αυτό εδώ και είναι χαρακτηριστική η χαμηλή ποιότητα κοπής του:
http://en.numista.com/catalogue/pieces21867.htmlΕίναι χαρακτηριστική η χαμηλή ποιότητα κοπής του νομίσματος και όλα έχουν την ημερομηνία 1916.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι κόπηκαν σε λίγα κομμάτια, νομίζω μερικές δεκάδες χιλιάδες, και όσο πλησίαζε το τέλος του πολέμου και η παραγωγή τους γινόταν υπό όλο και μεγαλύτερη πίεση, τόσο έπεφτε και η ποιότητά τους.
Περιτό να πω, ότι το νόμισμα αυτό έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τους Γερμανούς και σε δημοπρασίες τα καλά κομμάτια αλλάζουν χέρια στα 5.000 Ευρώ περίπου...!
Όλα αυτά τα είπα ως ένα παράδειγμα, ότι χρυσά νομίσματα μπορούν να κοπούν ακόμη και μέσα σε...ΒΑΓΟΝΙΑ !!!