Η NGC δίνει ευκολότερα βαθμούς απο την PCGS. Αυτό είναι γνωστό στους συλλέκτες Αντώνη. Αντικειμενικά μιλώντας. Μπορώ να σου απαριθμήσω πολλά ελληνικά νομίσματα που κροσαρίστηκαν απο pcgs σε ngc και πήραν τον ίδιο ή υψηλότερο βαθμό. Το αντίθετο όμως είναι σπάνιο.
Αυτό δεν παει να πει πως η pcgs ειναι 'καλύτερη' . Ίσως η Pcgs αδικεί πολλά καλά νομίσματα και η ngc τους δίνει τον δίκαιο βαθμό. Είναι και αυτή μία θεωρία.
Πάντως η pcgs εχει πολλά σκαμπανεβάσματα στους βαθμούς ενω η ngc ειναι πιο σταθερή.
Αυτη ειναι μια αισθηση που προκαλειται επειδη στους πινακες η NGC εχει (σε γενικες γραμμες) περισσοτερα αντιστοιχα υψηλοβαθμα πιστοποιημενα απο την PCGS.
Και ας μην ξεχνουμε οτι εδω στην μικρη μας συλλεκτικη κοινωνια ειχε πεσει πολλη προπαγανδα τα τελευταια χρονια για το θεμα.
Προσωπικα εχω την αισθηση οτι η PCGS ειναι λιγοτερο consistent
τον τελευταιο καιρο.(για να το πω ευγενικα.)
Φυσικα ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ειναι οι κορυφαιες εταιρειες πιστοποιησης παγκοσμιως, με διαφορα απο τις επομενες.
Οι μικροδιαφορες, εφοσον υπαρχουν, ειναι θεμα πολιτικης και συγκυριων
που αλλαζουν συνεχως και για τις δυο εταιρειες. Απο προσωπικη πειρα, απο τοτε που αποφασισα να στελνω μονος μου, η ngc δεν χαριστηκε ουτε στο κατ ελαχιστο σε κανενα νομισμα, μερικα δε οριακα κομμενα details PCGS (λιγα αδιορατα hairlines κλπ) που μου εδωσε ενας φιλος να του στειλω, μια χαρα ξανακοπηκαν στην NGC.
Oσο για τα cross, ειπαμε, ειναι κυριως θεμα πολιτικης των εταιρειων.