Γιώργο,
Διάβασα με προσοχή την περιγραφή σου. Δεν γνωρίζω τί είναι όμως ωστόσο έχω κάποιες απορίες.
-Γιατί η πcgs πιστοποιησε κανονικά το κέρμα που αναφέρεις (ΣΠ67) και αυτό όχι? Στην περιγραφή του ΣΠ67 γραφει FRANCE. Louis d'Or Essai Restrike, 1720. PCGS SP-67. Με ποιο επιχειρημα της pcgs το ενα ειναι γνησιο και ρεστραικ και το αλλο πλαστό???
-Το νομισματοκοπείο του Παρισιού δεν εχει documentation που να αποδεικνύεται η γνησιότητα του νομίσματος, ότι δηλαδή κόψαμε χχχχ τεμαχια ως restrikes klp?
-Τέλος, επειδη όλοι εδω στο στεκι είμαστε ανίδεοι απο τέτοια νομίσματα, υπάρχουν άλλες πωλήσεις του ίδιου restrike απο ξένους οίκους και κυρίως απο Γαλλικούς(μιας που αυτοί ειναι οι καθ'ύλην αρμόδιοι και γνώστες) που να επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα, εστω και raw?
Αυτα τα λέω επειδη το τι ειναι γνησιο και τι πλαστό πολλές φορές ειναι ΣΧΕΤΙΚΟ γιατί και η ΑΛΗΘΕΙΑ ειναι σχετική. Για παράδειγμα , αν στειλουμε το ταλιρο 45 με μουστακι ειτε ngc είτε pcgs θα γυρισει 1000% πλαστό ως unidentified ή μπορεί και fantasy coin αλλά όλοι γνωρίζουμε πως ειναι γνήσιο. Αυτό ρωτάω ουσιαστικά. Σίγουρα υπάρχουν Γαλλοι γνώστες του αντικειμένου... πιο πολυ σεβομαι τη γνωμη καποιου Γαλλου expert παρά της pcgs / ngc σε τετοιου είδους νομίσματα.
Οι εταιρείες κάνουν πάρα πολλά λάθη και το γνωρίζουμε όλοι.... κανονικά νομισματα γυρνανε πλαστα και fantasy coins γυρνανε ως ΠΡ66 ....
φιλικά
βασιλης.
Καλή σας ημέρα,
Βασιλη θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου.
Στην πρώτη για την PCGS: δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό το απέρριψαν πέρα απο ο,τι γράφω στο (αγγλικό) κείμενο. Υποθέτω οτι επειδη το νομιςμα εχει υποστεί αλλοιώσεις (λιμαριςμα στο γύρο, test cut, και πιθανον κάποιες μικροεπεμβάσεις στο πεδίο) να μην μπόρεσαν με 100% βεβαιότητα να αποφανθούν. Και να διάλεξαν τον εύκολο (και νομικά ήσυχο) τροπο. Δεν μπορούν να γράψουν questionable authenticity γιατί εξ´ ορισμού το restrike δεν ειναι γνήσιο, αν αρχίσουν να γράφουν περί γνησιότητας ενός restrike μαλλον μπλέκουν και φυσικα απέχουν.
Για το Νομισματοκοπείο επισης δεν ξέρω. Απο πηγές δημοπρασιών ξέρω οτι κόπηκαν "περιπου" 15, φυσικα δεν μπορούν να κόψουν πολλα γιατί θα χαλάσουν την αγορά των γνήσιων. Ανεπιβεβαίωτα ομως.
Υπάρχουν ακόμα 2 που έχουν πωληθεί πολλα χρονια πριν νομιζω απο Vinchon δεν εχω στοιχεία ομως, αυτο ξέρω απο τον Chris Webb του DNW ο οποίος και πούλησε το συγκεκριμένο σαν restrike το 2001 ( έχοντας τότε δείξει το νομιςμα στους ανθρώπους της οδού Richelieu)! Ο δεύτερος που είδε το συγκεκριμένο ειναι ο Dr. Rauch του ομώνυμου οίκου δημοπρασιών ο οποίος ανεπιφύλαχτα μου δήλωσε οτι ειναι restrike περιπου του 1750-1800 μαλιςτα μου πρότεινε να το βάλει στη δημοπραςια του. Ετέθη υπόψιν του πελάτη μου.
Αυτα προς το παρόν. Αργότερα θα ανεβάσω και μια φωτό του γύρου που ζήτησε ο Κώστας.