Η αξιολόγηση ενός νομίσματος δεν είναι προσωπικό γούστο ή μου αρέσει δε μου αρέσει. Έχει κάποια στάνταρ που πρέπει να ακολουθούνται. Ο Νίκος προφανώς μπερδεύει το προσωπικό, κατά τ' άλλα καλαίσθητο, γούστο του με την αξιολόγηση, πράγμα που νομίζω ότι είναι λάθος. Φυσικά η άποψή του για την κατάσταση είναι σεβαστή, αλλά διαφωνώ ως προς τον βαθμό.
Το νόμισμα παίρνει πολύ εύκολα Au Details, λόγω καθαρισμού, artificial toning και των προβλημάτων που ανέφερε σωστά ο Νίκος. Όλα αυτά έχουν άμεση επίπτωση στην τιμή του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την ρίχνουν στην τιμή μετάλλου.
Και σε άλλη αξιολόγηση ανέφερα ότι... ''Άλλο το πόσο που θα ήθελα εγώ να δώσω για να το πάρω, κι άλλο το πραγματικό ποσό που πωλείται''.
Αγαπητέ Γιώργο,
Δεν μπερδεύω καθόλου το γούστο με την αξιολόγηση. Το μόνο που θα μου επιτρέψεις να πω είναι ότι δεν ασπάζομαι τις δήθεν αξιολογήσεις των αμερικανών και τα εφευρετικά κόλπα τους. Το αναφέρω γιατί η αποψή σου για το τι θεωρώ γούστο και τι αξιολόγηση δεν με εκφράζει. Είμαι από τους συλλέκτες που ασχολούνται 45 χρόνια με το Ελληνικό νόμισμα και δεν έχω σχέση με τους δήθεν αξιολογητές της χτεσινής αρπαχτής "Made in USA".
Το "AU Details" το "artificial toning" "damaged" και τα υπόλοιπα παρασκευάσματά τους είναι πράγματα που εγώ δεν ασπάζομαι όπως και σε όλες τις χώρες πλην ΗΠΑ απλούστατα γιατί το "ολίγον έγκυος" πρέπει να είναι ή έγκυος ή καθόλου έγκυος.
Είμαι σίγουρος ότι σε λίγο θα βγάλουν και όρο όπως "ολίγον κρίκος" και "ολίγον τρύπιο" κλπ κλπ και οι οπαδοί των κουτιών θα θεωρήσουν ότι εφόσον μπήκε σε κουτί και το είπαν οι αμερικανοί, έ τότε είναι ... νόμισμα. Εγώ απλά θα συνεχίζω να είμαι ο αντίθετος.
Σαφέστατα και για να μην παρεξηγούμαι, τονίζω, ότι ο καθένας ακολουθεί τη λογική αξιολόγησης που επιθυμεί ή ότι τον συμφέρει και
καλά κάνει. Εγώ απλά δεν ακολουθώ. Για το λόγο αυτό ήθελα να διευκρινήσω ότι για τη (μάλλον αμερικάνικου τύπου) "βαθμολόγηση" που αναφέρεσαι πραγματικά δεν έχω σχέση, εκτός εάν εννοείς ότι όποιος δεν εκφράζεται αμερικανικά τότε μιλάει....για γούστο. Θέλω να πιστεύω με όλη την εκτίμηση που σου έχω ότι δεν εννοούσες κάτι τέτοιο.