Εκανα το κολπο που μου ειπατε με το μαγνητη αλλα με απορια διαπιστωσα πως σχεδον ολα τα νομισματα μου δεν κολλουσαν παρα μονο λιγα αλλα μ φαινεται αδυνατον να ειναι σχεδον ολα ασημενια...
τα φωτα σας...
Καλησπέρα,
Καταρχάς αν και δεν ξέρω τι μαγνήτη χρησιμοποιείτε είναι καλύτεροι οι μαγνήτες που προέρχονται από φυσικό μαγνητίτη (έλκουν πολύ πιο αποτελεσματικά οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να μαγνητιστεί) (για παράδειγμα με έναν απλό μαγνήτη το 2 ευρώ δεν "κολλάει πάνω του ενώ με έναν φυσικό μαγνητίτη "κολλάει" άμμεσα. Επίσης το τεστ με τον μαγνήτη κατά την άποψή μου είναι τελείως αμφίβολο καθώς οποιοδήποτε υλικό αντιδρά όταν βρίσκεται σε μαγνητικό πεδίο φυσικά κάποια υλικά σε ελάχιστο βαθμό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διαμαγνητισμός και έτσι ορισμένα υλικά όπως ο μόλυβδος, ο άργυρος (ασήμι), ο χαλκός, ο γραφίτης, το βισμούθιο, ο υδράργυρος, το αντιμόνιο ακόμη και το νερό αντιδρούν αισθητά όταν εκτίθενται σε μαγνητικό πεδίο, δημιουργώντας πεδίο αντίθετης διεύθυνσης (αντιστέκεται δηλαδή στο υφιστάμενο πεδίο). Έτσι συχνά παρατηρείται όταν ένα αργυρό νόμισμα έρθει σε μικρή απόσταση με μαγνητίτη το νόμισμα να απωθείται σε πολύ μικρό βαθμό αλλά παρατηρήσιμο. Το ίδιο παρατηρείται και με μία ράβδο των 10 ozt ασημιού αν πλησιάσει πολύ κοντά ένας μαγνήτης θα νοιώσουμε αντίδραση στο χέρι.
Τέλος ένας τρόπος για να καταλάβετε αν είναι αργυρά είναι από την θερμική τους αγωγιμότητα, καθώς ο άργυρος έχει την μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα από όλα τα άλλα στοιχεία, οπότε αν έρθει σε επαφή με κάποιο θερμότερο ή ψυχρότερο σώμα θα πρέπει να φθάσει στην ίδια θερμοκρασία σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι ένα αντίστοιχο που είναι από σίδηρο.
Φιλικά,
Edmund