Ξεκινησα σχετικα μικρος, (9 ετων) με τα γραμματοσημα Ελλαδας τα οποια ακομα ειναι η μεγαλη μου αγαπη και αποτελουν την πληρεστερη και ακριβοτερη συλλογη μου και αυτη στην οποια αφιερωνω την περισσοτερη ενεργεια.
Ξεκινησα με ενα album oπου συγκεντρωνα τα τρεχοντα της εποχης σε αθλιες καταστασεις.
Ξεφυγα πολυ γρηγορα απο το αρχικο και ερασιτεχνικο αυτο σταδιο με την βοηθεια του πατερα μου (ο οποιος ειχε απο πολυ παλιοτερα το "μικροβιο"), συνεχισαμε με τις σειρες της Ελλαδας απο το 1924 και τις εκδοσεις της Κρητικης Πολιτειας. Ενημερωθηκαμε για την κατασταση της εποχης, πηραμε καταλογους, ειδαμε εκθεσεις, δικτυωθηκαμε, στησαμε βιβλιοθηκη, μαθαμε...Για παρα πολλα χρονια συλλεξαμε αρκετο υλικο και εκτος γραμ/μων οπως χαρτονομισματα Ελλαδας, ξενα γραμματοσημα, ΦΠΗΚ Ελλαδας, καρτ-ποσταλ Κρητικης Πολιτειας και πολλα αλλα τα οποια κουραζομαι να γραψω και αρκετα απο τα οποια (τα λιγοτερο σημαντικα) δεν θυμαμαι καν..
20 χρονια αργοτερα, οι συλλογες βρισκονταν σε χαωδη κατασταση. Ουσιαστικα αταξινομητες, χωρις αρχη-μεση-τελος, χωρις σκοπο, ασυναρτητες, χωρις σοβαρη στοχοθετηση, χωρις καμια σοβαρη προοπτικη. Υπηρχαν καλα και πολυ καλα κομματια μεσα στον χαμο αλλα δεν τους ειχε δωθει η ευκαιρια να αξιοποιηθουν και να αναδειχθουν, οι συλλογες ηταν ερασιτεχνικα στημενες.
Απο την κατασταση αυτη πηρα την αποφαση εγω αρκετα χρονια πριν να βγαλω τις συλλογες (τις σημαντικοτερες και πιο ενδιαφερουσες απο αυτες) και να τις ταξινομησω/οργανωσω/στοχοθετησω με συστηματικο τροπο, καποιος επρεπε να βαλει μια ταξη και οι συλλογες επιτελους να στηθουν σωστα. Ηταν μια μεγαλη, δυσκολη αλλα αναγκαια αποφαση που ηθελε παρα πολυ σκεψη και παρα πολυ δουλεια, στοχοθετηση, σοβαρες και πολλες φορες πολυ δυσκολες να παρθουν αποφασεις.
Εκτοτε, ασχοληθηκα κυριως με τις συλλογες εκεινες που ενδιεφεραν περισσοτερο εμενα, δλδ τα κλασικα γραμ/μα Ελλαδας (1861-1906), τα γραμ/μα Κρητικης Πολιτειας, τα χαρτονομισματα της ΤτΕ, τα κρητικα καρτ-ποσταλ εποχης Κρητικης Πολιτειας. Τα γραμματοσημα Ελλαδας και Κρητης ειναι στημενα με τον παραδοσιακο τροπο δλδ σε μορφη σειρων. Παραλληλα ειχα χρονια πριν την τυχη να μυηθω στα ΜΚΕ απο εναν καλο φιλο και βαθυ γνωστη του θεματος ο οποιος με βοηθησε ουσιαστικα και στον σχηματισμο συλλογης/μελετης. Απο τοτε συλλεγω σχεδον αποκλειστικα ΜΚΕ. Περιγραφω μαλλον αναλυτικα τον τροπο που συλλεγω ΜΚΕ εδω:
http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=9522.msg154855#msg154855Εκτος απο την ταξινομηση και την οργανωση των συλλογων εκλεισα και αρκετα σημαντικα κενα απο αυτα που ειχα σε διαφορους τομεις κανοντας αγορες. Κενα τετοια κλεινω μεχρι και σημερα, πολυ επιλεκτικα και στοχευμενα. Κατεχω ακομα κυριολεκτικα ατελειωτο συλλεκτικο υλικο για ταξινομηση/τακτοποιηση και σχηματισμο δευτερευοντων συλλογων... Δεν προκειται να τελειωσει ποτε, ειναι τοσα πολλα που μαλλον δεν θα τα πιασω ποτε αφου δεν εχω τον χρονο και ταυτοχρονα δεν με πολυενδιαφερουν. Δεν μπαινω καν στην διαδικασια να τα πουλησω αφου θα πρεπει να παρατησω την δουλεια μου και την ζωη μου και να αφοσιωθω αποκλειστικα σε αυτο αν θελω να το κανω σωστα.
"Αγαπημενα κομματια", πολυ δυσκολα θα μπορουσα να επιλεξω καποια...Το "αγαπημενο μου κομματι" ειναι μαλλον παντα εκεινο που εχω στο στοχαστρο για να αποκτησω συντομα. Δυσκολα θα μπορουσα να επιλεξω καποιο ως "αγαπημενο κομματι" διοτι τις συλλογες και τα συλλεκτικα προτιμω να τα βλεπω συνολικα, ως ολοκληρωμενα θεματα και προσπαθειες με αρχη-μεση και τελος και οχι ως μεμονωμενα κομματια.
Μου λειπουν ελαχιστα παρα πολυ δυσκολα ελληνικα γραμματοσημα για να κλεισω την συλλογη μου, στους τομεις που με ενδιαφερουν. Το ιδιο και στα χαρτονομισματα της ΤτΕ. Ξερω πως συνεχιζοντας με υπομονη και μεθοδικοτητα ειναι βεβαιο πως θα επιτυχω τον στοχο μου, η εποχη εξαλλου ειναι χρυση για αγορες και το κλεισιμο των κενων. Το πιο δυσκολο κομματι κατα την γνωμη μου ειναι το να μπορει ο συλλεκτης να παραμενει παντα συγκεντρωμενος στον στοχο του, να μην παρασυρεται σε ασκοπες αγορες και να χανει χρονο ανοιγοντας καινουργια κεφαλαια για τα οποια στην πραγματικοτητα δεν ενδιαφερεται η δεν μπορει να ακολουθησει, να μελετησει και να ολοκληρωσει. To "πασαλειμμα" φερνει χαος, οι συλλογες θελουν ταξη.
Χαιρετισμους,
Νικος