Η παρακάτω "παραφιλολογία" προέρχεται από μία μικρή παράγραφο του βιβλίου «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» και αφορά μία γνωστή σε όλους μας γυναίκα που κατάφερε όπως και η Κατίνα, να γίνει μέσα σε λίγα χρόνια, από πάμπτωχη…δούκισσα!!
Τα λόγια που ακολουθούν, είναι τα λόγια της Αττάρτης, της γριάς τούρκας μάγισσας που μύησε την Κατίνα.
Αίγινα, Καλοκαίρι του 1965
«…Κάποτε ψηλά στον Βορρά, μακριά απ'εδώ, είχα μια άλλη κόρη, που της είχα αδυναμία. Όλες οι μάνες έχουν αδυναμία σε κάποιο από τα παιδιά τους. Ξεχωρίζουν κι αυτές. Της είχα αδυναμία και της χάριζα πριν μου ζητήσει ό,τι λαχταρούσε η ψυχή της. Μα κείνη τρελάθηκε. Μέθυσε με τη δύναμη και θέλησε να επιδειχτεί. Να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Να ζεματίσει κι άλλους ανθρώπους, να τους ρουφήξει το αίμα. Το έκανε. Παντρεύτηκε ένα βασιλέα κράτους λαμπρού. Ένα έθνος θρήνησε κι εκείνη γέλαγε μέσα από τα δόντια της. Ήταν καλή κόρη, αλλά έγινε άπληστη. Ήταν έξυπνη κόρη, αλλά έγινε μέγαιρα. Κατάντησε να ζει στο περιθώριο και θα πεθάνει μόνη, γιατί έσπειρε τον πόνο...Με πόνεσε πολύ αυτό το κορίτσι...Και σωσμός γι'αυτήν δεν υπάρχει. Το άστρο της έλαμψε πολύ και θα σβήσει χωρίς συνέχεια. Κανένα άλλο δεν θα πάρει τη θέση του. Γιατί δεν το θέλω πια αυτό το άστρο....»
Πρόκειται για την Wallis Simpson, την αμερικανίδα που στις 3 Ιουνίου του 1937, παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Εδουάρδο της Αγγλίας, αναγκάζοντάς τον για χάρη του έρωτά της, να απαρνηθεί τον θρόνο της Αγγλίας, παίρνοντας τη θέση του ο αδερφός του, πατέρας της μετέπειτα, Βασίλισσας Ελισάβετ.
Η φήμη πως η γυναίκα αυτή ήταν «μάγισσα» και πως με ερωτική μαγεία τύλιξε τον πρίγκηπα κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα. Υπάρχει όμως και κάτι παραπάνω σε αυτή την ιστορία, που αποδεικνύει αυτές τις φήμες…
Στην εποχή της Κατίνας, κάθε νέα μάγισσα, είχε ένα βραχιόλι με σταυρούς. Πίστευαν στη δύναμη του βραχιολιού πάνω στον έρωτα, στη ζωή, την τύχη. «Μ’αυτό, ό,τι ζητώ θα γίνει, ό,τι φοβάμαι θα διαλυθεί, ό,τι θελήσω θα’χω. Η Μάνα Αττάρτη μ’έμαθε να του ζητάω μόνο το καλό κι εγώ, το καλό θα του ζητάω» έλεγε πάντα η Κατίνα που δεν το αποχωριζόταν ποτέ. Ένα τέτοιο βραχιόλι, με εννέα σταυρούς είχε και η Γουόλις στην κατοχή της, μαζί με άλλα κοσμήματα που υπήρχε χαραγμένη η λέξη «Μάνα» σε κάποιο από τα σύμβολά τους.
Η Γουόλις, κατάφερε από φτωχή και άσχημη Αμερικανίδα, να παντρευτεί τον πρίγκηπα Εδουάρδο, έγινε Δούκισσα του Γουίνσδωρ όμως έζησε μια ζωή στην εξορία, στη Γαλλία, γυρίζοντας στην Αγγλία μόνο όταν πέθανε ο σύζυγός της. Η ίδια έφυγε από τη ζωή τον Απρίλη του 1986, όπως ακριβώς είχε προβλέψει το 1965 η γριά τούρκα Αττάρτη. Το άστρο της έσβησε, την θυμούνται πλέον ως η «κακιά» και «πονηρή» γυναίκα που πήρε τον βασιλιά της Αγγλίας, ενώ η κληρονομιά της, δεν βρήκε συνεχιστές, όπως στην περίπτωση της Κατίνας… Το πολύτιμο ατταρτικό της βραχιόλι, βρίσκεται πλέον σε δημοπρασίες, χωρίς κανένας να γνωρίζει την πραγματική του αξία…
Πηγή: Μάρα Μείμαρίδη
ΥΓ: Όχι τίποτε άλλο,αλλά έτσι για την Ιστορία