...
Για πες, τι εννοεί με το Νέα Έκδοσις?
Το 1947-1953, παρ'οτι ειχε υποχωρησει ο υπερπληθωρισμος της κατοχης, η δραχμη ειχε ξεφυγει παλι και τα απλα πραγματα αγοραζονταν σε χιλιαδες δραχμες. Το 1953 λοιπον, ο τοτε Υπουργος των Οικονομικων, Σπυρος Μαρκεζινης, εκανε οικονομικη μεταρυθμιση, αφενος αφαιρωντας τα 3 μηδενικα, οπου μια νεα δραχμη = 1000 παλαιες, και αφ'ετερου αποσυνδεσε τη δραχμη απο οποια σχεση ειχε με τη λιρα, και την εδεσε διπλη καντηλιτσα στο δολλαριο με ισοτιμια ενα δολλαριο = 15 δραχμες. Κι επειδη ο κυρ Σπυρος ηταν π@υτανιαρης, και στην π@υτανα π@υτανιες δεν κανεις, πριν προλαβει ο κοσμος να παρει χαμπαρι και ν'αρχισει ν'αγοραζει νταλλαρζ να τα φυγαδευσει στο εξωτερικο, αλλαξε εν μια νυκτι απροειδοποιητα την ισοτιμια απο 1:15 σε 1:30 με το νταλλαρ, και η ισοτιμια αυτη παρεμεινε ως εχει εως και το 1973, επι 20 συναπτα ετη δηλαδη μεχρι η Αμερικη ν'απελευθερωσει παλι την κατοχη χρυσου απο ιδιωτες κλπ κλπ.
Γι αυτο και καναμε ~30 χρονια να ξαναβγαλουμε 10ρικο και 20ρικο σε νομισμα μετα το 1930, τα προηγουμενα χρονια (1954------>1959-1960) αυτες οι αξιες ηταν χαρτονομισματα. Αυτο ισως σας δωσει και μια ιδεα του ποσο τεραστια αξια ειχε το 1000 δραχμο του 1956 οταν τυπωθηκε, ουτε λιγο, ουτε πολυ κατι σαν το σημερινο 500ευρο, κι ας τα μετραει ο Αυλωνιτης στις ταινιες σαν ναναι απ'τη Μονοπολυ. Ποσες χρυσες λιρες αγοραζες τοτε μ'ενα χιλιαρικο δεν μπορω να θυθμηθω ακριβως.
Τα 3 αυτα χαρτονομισματα, ονομαζονται Νεα Εκδοση διοτι χρησιμοποιουν τα ιδια ακριβως σχεδια με τους προκατοχους τους αλλα με 3 μηδενικα λιγωτερο, και ειναι δυσκολα μονον σε ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΑ, ΛΟΥΞ δηλαδη, αλλιως στην κατασταση που τα ειχε ο κυριος που τα πουλουσε στα βρισκω αυριο και πιο φτηνα.
Ο υποφαινομενος ειχε την τυχη να διαθετει καποτε 7 20δραχμα Νεας Εκδοσης απο δεσμιδα, με συνεχομενους αριθμους, αλλα μυαλο ειχε να κρατησει μονο ενα, τα υπολοιπα φυγανε για μετρητα. Σε φωτογραφια, το 50δραχμο της συλλογης μου πιστοποιημενο (αυτην την κατασταση ονομαζω αυστηρως ακυκλοφορητη, οχι βεβαια αναγκαστικα πιστοποιημενη).
Ενα τεραστιο προβλημα στην αγορα των χαρτονομισματων, ειναι οτι ακομα κι οι περισσοτεροι εμποροι δεν γνωριζουν ουτε οι ιδιοι ποσο αυστηρα κριτηρια εχει το ακυκλοφορητο, το οποιο συχνοτατα μπερδευεται με το AU και οταν λενε AU συνηθως ειναι VF που κατ τ'αλλα σε αντιθεση με τα νομισματα, ειναι εμφανισιακα σχεδον αψογο.