καποια ειναι με μικρο τιραζ.. αλλα τα θελουν για διαφορους αλλους λογους...
το οτι μια χωρα ειναι μικρη ή φτωχη δεν παει να πει οτι τα νομισματα της θα ειναι και στα αζητητα! το αντιθετο!
μαλιστα επειδη μια χωρα ηταν φτωχη... μπορει καλλιστα να σημαινει οτι το τιραζ καποιων νομισματω ειναι πολυ μικρο ή ειναι παρα πολυ δυσκολο να βρεις καποια σε υψιλες καταστασεις!
κι εμεις... μικρη φτωχη χωρα ειμασταν....για δες τιμες και ποσο τα ζητουν οι ξενοι τα ελληνικα!
βασικο στην τιμη παιζει πολυ κι αυτο που αναφερα! μπορει ενα νομισμα να βρωμαει σε χαμηλη κατασταση αλλα σε υψηλη ή υψηλοτατη να ειναι σπανιο εως σπανιοτατο! ετσι παιζει και η τιμη! ετσι δεν γινεται και με καποια ελληνικα;
τελος.. γι αυτο που αναφερες σαν παραδειγμα με το αλβανικο... 5 φραγκο.... το νομισμα αυτο ειναι σπανιο! αυτα που βλεπεις και ειναι συνηθως ακυκλοφορητα... εισαι σιγουρος οτι ειναι και γνησια;; το 90% αυτων μη πω παραπανω.... δεν ειναι γνησια!! ειναι απο τα νομισματα που εχουν κοπιαριστει πολυ, ακομα και σε ασημι!
ασε που τοτε ηταν τρελλα λεφτα το νομισμα αυτο... το ιδιο και τα χρυσα τους γι αυτο και δεν τα βλεπεις ευκολα... ενω οταν τα δεις... και δεις και την τιμη τους.... παθαινεις κατι... οποτε ειναι λογικο μεγαλοι συλλεκτες να κονταροχτυπιουνται! η αγορες ανα χωρα ειναι περιεργες! νομισματα που εμεις θεωρουμε ευκολα σε αλλες αγορες δεν ειναι... και το αντιθετο!
παλια στην ιταλια επι βιττοριο εμανουελε Γ' υπηρχαν διαφορα 20 λιρα ασημενια αλλα και χρυσα 50 και 100 λιρετες! περνουσαν αλλα ειναι σπανιοτατα! μεσα 20λιρο ασημενιο θα βρεις... μονο που τα περισσοτερα μην πω σχεδον ολα ειναι μουφες! το γνησιο θα το βρεις κανενα 1000ρικο!
χρυσα δεν εχω δει καν... ενω 20λιρο εχω μονο ενα πλαστο που αντι να ειναι 15 γραμμαρια ειναι 20 γραμμαρια.... δωρο απο ενα πολυ καλο φιλο για να το μελετησω κιολας!!
μιλαμε για πολυ καλη κοπια αλλα ακομα δεν την εξετασα στο μεταλλο! κανονικα δεν θα επρεπε να εχω κανενα.. μιας και εγω μενω αλλα κια οι γονεις μου, οι παππουδες μου κτλ.. ηταν σε μερος που τετοια νομισματα ηταν νομιμου κυκλοφοριας.. αφου ειτε μας αρεσε ειτε οχι... ειμασταν Ιταλικη αποικια (δωδεκαννησα!); κι ομως... δεν εχω δει καν γνησιο!!!