Σκέφτηκα το εξής...μήπως την πατήσω και την πάθω σαν να προσπαθήσω να λευκάνω ρούχο που δεν είναι γκρι βρώμικο αλλά απλώς γκρι χρωματιστό?
Εννοώ οτι αμα είναι πράγματι bluish paper και 'γω το λευκάνω με την χλωρίνη??
Εσύ βεβαια salonico καλά λες το πλέον πιθανό είναι να μην έχω την σπανιότητα, να είναι απλώς λευκό χαρτί που γκριζάρισε λίγο ταλαιπωρημένο από τον αιώνα, και να το χλωρινώσω χαλαρα για να διαπιστώσω εάν είναι πράγματι μπίχλα 2 αιώνων...από την μία και γω αυτό νομίζω σφόδρα (και βέβαια θα γίνει πιό όμορφο αμα γίνει λευκό)...ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΙΧΛΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΓΚΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΑΝΩ???
Θα ρίσκαρε κανείς από αυτήν την άποψη???
Διότι διαπίστωσα οτι πετυχαίνει και με το παραπάνω η μέθοδος σου και το χλώριο -αν ίσως εξαιρέσεις λιπαρούς λεκέδες- κατά τα λοιπά δεν κωλώνει πουθενά (όπως πχ είδα με τον jefferson, τον μούσια στο confederate)
, αλλά το θέμα είναι οτι το χλώριο ενεργεί χημικά όχι μόνο στις ξένες μπίχλες
που έχουν διαποτίσει ή επικαθίσει αλλά και στο ίδιο το χαρτί που είναι κιτρινισμένο όχι λόγω βρώμας εξωτερικής αλλά λόγω διάσπασης και αλλαγής της κυταρίνης με τα χρόνια ή λόγω ποικιλίας (
?) ήτοι εν προκειμένω to "bluish"...οπότε αφ'ενός σε τίποτε καταγκριζοκιτρινισμένες κεφαλές ερμή μια χαρά κάθεται το χλώριο (η στον μούσια που δοκίμασα) , αλλά εάν ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ λόγω ΣΥΣΤΑΣΗΣ του είναι αυτό το ελαφρότατο γκρί (λέμε τώρα εάν έχω μια στο εκατομύριο το σπάνιο
), ποιος εγγυάται οτι δεν θα πετύχω να λευκανω υπέροχα ένα γραμματόσημο το οποίο ως γκρι είχε αξία χιλιάδων ευρώ και από σπάνιο (ακριβώς λόγω του οτι είναι γκρι) θα γίνει απλώς λευκότερο λευκο λες και πλύθηκε με TIDE? Θα ναι ομορφότερο μεν, ευτελούς αξίας ,δε, ..
Νομίζω πρέπει αυτό που λες και συ και άλλοι, να βρω τρόπο αφ' ενός να συγκρίνω με πολλά ίδια 8ρια, και αφ' ετέρου σκέφτομαι να ελεγχθεί χημικά ή σε μικροσκόπιο ή με καναν αμερικάνο συλλέκτη...τρεχα-γυρευε και νικολό καρτέρει δηλαδή...
Αλλά εδώ δεν μπορώ να βρώ ούτε την αξία του σφραγισμένου bluish....μονο για ασφραγιστα βρισκω...και αμφιβάλω για την αξία του μεν, αλλά εάν εκ των υστέρων ανακαλύψω οτι έχει κανα δυο χιλιάρικα ή και παραπάνω, παρότι σφραγισμένο? ασφραγιστο έχει πωληθεί πάνω από εκατο χιλιάρικα σε δημοπρασίες...και ο καταλογος δίνει δεκαδες χιλιαδες ευρω τιμη...