αντιγραφω δικο μου ελαφρα παλιοτερο ποστ για να δεις το τι ειναι....
το νομισμα αυτο ειναι ρεπλικα ας πουμε... που εγινε τον 20ο αιωνα και καπου στην δεκαετια του 1990 μαλλον!
ειναι το λεγομενο jorvik penny και κοπηκε απο ρεπλικες μητρων αρχαιων νομισματων που βρεθηκαν σε αρχαιολογικες αναγναφες στην Υορκη. (οχι την Νεα Υορκη! Χαμόγελο ) αυτα τα πουλουσαν στους επισκεπτες του Jorvik Vicking Centre σαν σουβενιρ!
τα σχεδια που βλεπεις μπρος και πισω δεν ανηκουν σε ενα νομισμα αλλα σε δυο! οποτε εχουμε ενα ειδος mule! χαχαχαχα
καποια εποχη μπορουσες εκανες μονος σου στο σταδιο της τυπωσης με τις πεπλικες μητρες και ενα μεγαλο βαρυ σφυρι! τωρα το σταματησαν πια!
ας δουμε τωρα τι ειναι κι απο που, οι παραστασεις που βλεπεις πανω!
και οι δυο παραστασεις ειναι απο το μπροστινο μερος 2 διαφορετικων νομισματων! το ενα (με το σπαθι) ειναι το St Peters Penny, η πεννα του αγιου Πετρου δηλαδη και φερει το σπαθι του Πετρου, το σφυρι του Θωρ και την επιγραφη SCI PETRI MO. το αυθεντικο ηταν του 919-925μΧ και το ειχαν κοψει οι αποικοι Βικινγκς της Υορκης. η επιγραφη ειναι στα λατινικα και βγαινει απο το Sancti Petrus Moneta (St. peters money - χρημα του αγιου Πετρου)
οι βικινγκς ειχαν παει και ειχα κατακτησει και μερη της αγγλιας!
η αλλη μερια ειναι το εμπρος απο μια αλλη πεννα.. που εκοψε ενας Σαξωνας βασιλιας ονοματι ΑEthelstan που ηταν βασιλιας των αγγλο-σαξωνων απο το 924 εως το 927 και βασιλιας της αγγλιας απο το 927 εως το 939 μΧ.
απο οτι καταλαβα.. το νομισμα ηταν με ειδικο χαρτακι μαζι, με την επεξηγηση... Χαμόγελο
η πηγη μου ειναι απο εδω....οπου κια μπορεις να δεις και το χαρτακι του νομισματος! Χαμόγελο
http://www.coincommunity.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134071ο μιλτος που ειχε ενα παρομοιο..
μιας και το εχω στα χερια μου... (Μιλτο σε ευχαριστω για τα τοκεν!!!:) ), του μιλτου ειναι αλουμινενιο... αλλα μπορει καποια να τα εκαναν και με μολυβι... για καλυτερη τυπωση...
ειχα κανει ενα λαθακι στου Μιλτου το νομισμα! τελικα εκεινο λεει πανω EΡΙC RΕX, αρα ειναι απο μητρα νομισματος του Eric Haraldsson, βασιλια της νορβηγιας το 931-933 μΧ εκει που ειναι το σπαθι, και δεν εχει το σφυρι του Θορ! ο ερικ ονομαζοταν και bloodaxe... και ειναι ο τελευταιος βασιλιας του jorvik στην αγγλια! σκοτωθηκε στην μαχη με τους αλλγους και απο τοτε οι εκει βικινγκς εγιναν υποτελεις στον αγγλο βασιλια!
φυσικα και αυτο ειναι ειδος jorvik penny... τοκεν δηλαδη...σαν σουβενιρ της επισκεψης σου στο μερος...