συνεχισω εδω.... για να μην δεις ολοκληρο κατεβατο και φοβηθεις!
3) το τριτο νομισμα εχει ιδιαιτεροτητα κι αυτο... οποτε θα πρεπει να γραψω παλι.... σορρυ...
κανονικα ειναι 10 παραδες του Αβδουλ Αζιζ, κομμενο στην Κωνσταντινουπολη το 1863 παλι σε 8.000.000 τεμαχια αρα και φτηνο... ΑΛΛΑ!.... βλεπεις ενα σημαδι που εχει πανω του; μια σφραγιδα δεξια του τουγρα;; το νομισμα αυτο ειναι κοντραμαρκα!
τι ειναι αυτη; καπου στην δεκαετια του 1880, η Οθωμανικη αυτοκρατορια χρεωκοπησε και απεσυρε απ οτην κυκλοφορια ολα τα χαλκινα κερματα που ηταν μικρης ονομαστικης αξιας! αυτο φανηκε εντονα στην αγορα! δεν υπηρχαν ψιλα για τα καθημερινα μικροεξοδα... και ενα απο τα βασικοτερα ηταν... οτι δεν υπηρχαν κερματα να ριξουν στο παγκαρι οι πιστοι και να παρουν κερι! ετσι καποιες εκκλησιες μαζεψαν ή αγορασαν στην τιμη του μεταλλου παλια χαλκινα κερματα, οχι μονο οθωμανικα (υπαρχουν επιτυπωσεις αν και οχι ευκολα να βρεις, και σε ελληνικα νομισματα της εποχης!), ή αν δεν εβρισκαν εκοβαν λεπτα κομματια μεταλλου και τα επιτυπωναν! τα κομματια μεταλλου ονομαστηκαν Φολλες! μαλλον απο το παλιο βυζαντινο κερμα το φολις! τα αλλα απεκτησαν μια επισφραγιση αναλογα την εκκλησια! σε αλλα εβλεπες ενα σημαδι, σε αλλα αρχικα γραμματων... πχ.. ΚΘΣ (Κοιμηση Θεοτοκου Σαλακου.... ειναι χωριο στην Ροδο..).
τετοια φυσικα εβλεπες σε οθωμανοκρατουμενες περιοχες.... οποτε εχουμε σε νησια του αιγαιου, στην μακεδονια, αλλα και σε εδαφη την σημερικη τουρκια οπου υπηρχε ελληνικος πληθυσμος! καποιες εκκλησιες εκοψαν και σε χαρτονι.. σαν χαρτονομισματακια.. που ελεγα στην αρχη οτι ηταν καλα για ενα κερι.. (δεν μπορουσαν να βαλουν αξια... αλλα ολοι ηξεραν οτι 1 κερι εκανε 5 παραδες!), ενω αργοτερα απεκτησαν και ονομαστικη αξια... 5, 10, 20, 40 παραδες... αλλα αυτα ειναι αλλη ιστορια.. οπως και αλλη ιστορια ειναι οι Φολλες...
στην αρχη τα κερματα αυτα απαγορευονταν να γινονται δεκτα εκτος του ναου... αλλα αργοτερα επεκταθηκε η κυκλοφορια στην ενορια, μετα στο χωριο ολο.. και μερικες φορες.. ακομα και σε ολο το νησι! αν πηγαινε σε αλλη ενορια που τυπωνε.. αποκτουσε νεα σφραγιδα πανω του και γυρνουσε στην κυκλοφορια στην νεα περιοχη πια!
οι εκκλησιες ηταν σαν τραπεζες.. πηγαινε ο πιστος και αδινε ενα ασημενιο κερμα! επερνε ισης αξιας κοντραμαρκες και ειχε να ριχνει στο παγκαρι! οταν αργοτερα με την κυκλοφορια που ειχαν μαζευε αρκετες, πηγαινε και τις αλλαζε στην εκκλησια με ασημενια κερματα και η εκκλησια εριχνε τις κοντραμαρκες ξανα στην κυκλοφορια!
οταν ειδαν το ποσο επιτυχημενο ηταν ολο αυτο και οι αλλοι, αρκενιοι και τουρκοι, αρχισαν να κοβουν κι αυτοι δικες τους!
τωρα... καποιες μπορουμε να αναγνωρισουμε που κοπηκαν... αλλες παλι οχι! δεν ξερω απο που ειναι η δικη σου... ισως ειναι απο καποιο χωριο στην Μακεδονια!
η τιμη του κερματος σαν κοντραμαρκα παει σαφεστατα παραπανω απο το ιδιο απλο χωρις την επισφραγιση .. αλλα δεν ξερω ποσο... καποιες ειναι ακριβες και καποιες οχι! τωρα..
4) το κερμα αυτο ειναι 40 παραδες (1 γροσι αλλα χαλκινο! ειχε και μονογροσο ασημενιο αλλα ηταν μικρο κερμα!), του σουλτανου Αβδουλ Μεσιντ, κοπηκε στην Κωνσταντινουπολη το 1255/18 αρα το 1839/18 = 1856 περιπου. κοπηκε σε 3.950.000 τεμαχια και ειναι φτηνο ειδικα σε χαμηλη κατασταση... αλλα ειναι μεγαλο κερμα και το χαιρεσε στο χερι ε;
5) 10 παραδες του Αβδουλ Μεσιντ κομμενο στην Κωνσταντινουπολη και φερει ημερομηνια 1255/19 οποτε μιλαμε για το 1857. κοπηκε σε 3.360.000 τεμαχια και ειναι πολυ πολυ φτηνο!
6) 10 παραδες του Αβδουλ Αζιζ, κομμενο στην Κωνσταντινουπολη και φερει ημερομηνια 1277/4. αρα.. ειναι σαν το νομισμα το τριτο που εχεις (την κοντραμαρκα) αλλα αυτο ειναι το απλο (του 1863 στην Κωνσταντινουπολη και κοπηκαν 8.000.000 τεμαχια...) αρα και πολυ φτηνο!
ελπιζω να βοηθησα και να σε καλυψα!
συγνωμμη για τα μεγαλα μου ποστ! το εχω αυτο το κακο!