Λιγα λογια για τα εξαιρετικα ενδιαφεροντα προσωρινα γραμ/μα της αγγλικης διοικησης Ηρακλειου τα οποια εμφανιζονται ολα στο παρακατω φακελο απο την συλλογη μου.
https://imageshack.com/a/hfmq/1Στις 19.10.1898 στην Σουδα συστηθηκε το συμβουλιο των Ναυαρχων των Μ. Δυναμεων το οποιο καθορισε τις βασεις της Προσωρινης Διοικησης της Κρητης μετα την αποχωριση των τουρκικων αρχων. Η Κρητη χωριστηκε σε 5 τομεις, το διαμερισμα Χανιων με ιταλικη διοικηση, Ρεθυμνου με ρωσσικη, Ηρακλειου με αγγλικη, Λασιθιου με γαλλικη ενω το διαμερισμα μεταξυ Χανιων και Σουδας διοικηθηκε απο μικτο αποσπασμα.
Ξενα στρατευματα αποβιβαζονται στην Κρητη και την 9.12.1898 ο Πριγκηπας Γεωργιος αποβιβαζεται στην Σουδα και διοριζεται Υπατος Αρμοστης.
Στρατιωτικος διοικητης των Αγγλων στο Ηρακλειο αναλαμβανει ο συνταγματαρχης Sir Herbert Chermside με βοηθο τον ταγματαρχη Fairholme o οποιος ανελαβε και την διοργανωση της Ταχυδρομικης Υπηρεσιας. Η εγκυκλιος της οργανωσης της Ταχυδρομικης Υπηρεσιας στο διαμερισμα του Ηρακλειου που διασωζεται και εχει δημοσιευτει αρκετες φορες προεβλεπε την δημιουργια ταχ. γραφειων εντος του τομεα.
Η αγγλικη διοικηση εξεδωσε γραμματοσημα τα οποια κυκλοφορησαν στο διαμερισμα του Ηρακλειου σε αξιες 10 και 20 παραδων, βασει του τουρκικου νομισματος που κυκλοφορουσε ακομα στην Κρητη, πριν την κυκλοφορια των νομισματων και χαρτονομισματων της Αρμοστειας.
Απο τα γραμ/μα αυτα, ξεχωριζει το πρωτο, χειροποιητο, βιολε των 20 παραδων το οποιο τυπωθηκε σε 3000 μονο αντιτυπα στο Ηρακλειο και κυκλοφορησε την 28.11. 98 για διαστημα περιπου 2 μηνων. Την ορειχαλκινη σφραγιδα-μητρα κατασκευασε ο τουρκοκρητικος χαρακτης Χατζης Χιλμης Τζιοντζακης. Τα γραμματοσημα εγιναν δεκτα απο ντοπιους και αγγλους φιλοτελιστες των δυναμεων κατοχης με ενθουσιασμο και εξαντληθηκαν ολα εντος λιγων ημερων. Πολλα σφραγιστηκαν χαριστικως με την σφραγιδα ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ και προωθηθηκαν στο φιλοτελικο εμποριο της εποχης ενω ελαχιστα ετεθησαν σε κανονικη ταχυδρομικη χρηση. Αργοτερα, εγινε προταση στον Τζιοντζακη να κατασκευασει νεα σφραγιδα και να εκτυπωσει νεα γραμ/μα, προταση την οποια αρνηθηκε.
Η εκτεταμενη φιλοτελικη χρηση των γραμ/μων αυτων μαρτυραται απο το γεγονος πως υπαρχει πληθωρα φακελων ταχυδρομημενων εντος του βρετανικου τομεα με κολλημενα δυο, τρια η και περισσοτερα απο αυτα την στιγμη που το τελος για την διαβιβαση εντος του τομεα δεν υπερεβαινε τις 20 παραδες. Η μεγαλη φιλοτελικη ζητηση ειχε σαν αποτελεσμα πληθωρα πλαστων των τυπων της αγγλικης διοικησης και κυριως του βιολε γραμ/μου των 20 παραδων (βλ. W.R Liberman - Φιλοτελεια 433-436).
Στον φακελο της συλλογης μου, σταλμενο απο Ηρακλειο προς Χερσονησο βλεπουμε ολα τα γραμματοσημα της αγγλικης Διοικησης, το βιολε των 20 παραδων του 1898 καθως και τα 4 λιθογραφικα γραμματοσημα του Δεκεμβριου 1898 και 1899 που εκτυπωθηκαν στην Αθηνα (Grundmann-Stangel) για τις αναγκες της ταχ. υπηρεσιας Ηρακλειου (HELLAS 1-5).
Στην αρχη της κυκλοφοριας των γραμ/μων της αγγλικης διοικησης η ακυρωση τους γινοταν χειρογραφα, αργοτερα κατασκευασθηκαν ορθογωνιες σφραγιδες για καθε ταχυδρομικο γραφειο εντος του διαμερισματος του Ηρακλειου. Οι σφραγιδες αυτες ειναι οι ΑΓ. ΜΥΡΩΝ, ΜΟΙΡΑΙΣ, ΑΡΧΑΝΑΙΣ, ΜΟΧΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΧΑΡΑΚΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ, ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΙ και ΑΓ. ΘΩΜΑΣ. Στον φακελο αυτο τα γραμ/μα ειναι ακυρωμενα με την κοινη σφραγιδα του Ηρακλειου σε μαυρη μελανη ενω στην πισω πλευρα βλεπουμε την αρκετα δυσκολοτερη της Χερσονησου σε μελανη μπλε.