κανονικα τοκεν ονομαζετε καθε τι (συνηθως μοιαζει με κερμα) που μπορει να εχει ονομαστικη αξια αναγραφομενη, ή να μην εχει αλλα να ειναι γνωστη απο πριν, ή ακομα και να εχει αξια σε ειδος! το θεμε ειναι να περναει σαν χρημα σε συγκεκριμενο χωρο!
δηλαδη με αυτο μπορει να αγοραζεις ενα καφε καπου συγκεκριμενα (ειναι τοκεν του καφενειου αυτου)... να πληρωνεις ενα εισητηριο σε λεωφορειο, τραμ κτλ, να παιρνεις τηλεφωνο..., να βαλεις βενζινη, να καθαρισεις το αμαξι σου, να παιξεις ενα παιχνιδι...κτλ!!
τα υπολοιπα ειναι μεταλλια...!
τωρα.. οι αγιοβασιλιατικες λιρες... που βαζουν σε βασιλοπιτες.. θεωρουνται τοκεν.. αλλα κακως! επειδη ομωες δεν τις λες και μεταλλια.. τα βαζεις σαν ενα ειδος τοκεν...
αλλο ειδος ειναι τα διαφημιστικα τοκεν... που απλα βγηκαν για να διαφημισουν κατι.. αλλα κι αυτα ειναι στο οριο, σαν τα αγιοβασιλιατικα! τετοια ειναι πχ αυτα της νουτελα...
τωρα.. παραπλησια ειναι και κατι τοκεν - σουβενιρ που αγοραζεις παο μηχανηματα.. σε καποιες πολεις... που ειναι και δεν ειναι τοκεν.. μιας και δεν εχουν αγοραστικη αξια πουθενα! δεν αγοραζει κατι με αυτα.. αλλα... δεν υπαρχει αλλο ειδος συλλογης να τα βαλεις..
καθαρα ομως τοκεν εναι αυτα που τα χρησιμοποιεις.... ειτε για να αγορασεις κατι ειτε για να εχεις προσβαση σε μια υπηρεσια, ενα προιον...
τα τοκεν δεν ειναι απαραιτητα μεταλλικα! υπαρχουν και πλαστικα αλλα και ξυλινα (wooden nickels) ισως σε ποσρσελανη ή πηλινα... ακομα και χαρτινα! τι νομιζετε οτι ειναι τα κουπονια τα χαρτινα;; ενα ειδος τοκεν ιδιωτικου, που εχει μια καποια αξια αναγραφομενη μαλιστα και με αυτο ειτε αγοραζεις κατι, ειτε παιρνεις κατι δωρο ή εχεις εκπτωση σε συγκεκριμενο προιον!
τοκεν ειναι και οι μαρκες του καζινο που αντικαθιστουν εντος του καζινου, τα χρηματα σου! το ιδιο ειναι και οι μαρκες τσιπ!
Κωστα μου.. ομορφα κομματια!! αυτα της shell ειναι κουκλια! εχω ενα που γραφει Louis Bleriot 1909. εχω δει κι ενα που εχει πανω του τον Ικαρο και τον Δαιδαλο!
υπαρχει κι αλλη σειρα μετα... παλι της shell, που ηταν αλουμινενια και ειχε να κανει με τους προεδρους των ΗΠΑ! εχω ενα κι απο εκει!
στην ελλαδα απο πετραιλαϊκες εταιριες εχω δει (και ψαχνω) πλαστικα τοκεν της ΜΟΒΙL των 10 λεπτων, και μου εχουν αναφερει κι ενα με πηγασο...
αυτα του ποδοσφαιρου... ισως θεωρουναι μεταλλια... ξερεις ποια ηταν η χρηση τους; ειχαν χρηση καπου;
το τηλεφωνικο ειναι οντως της βραζιλιας, το αλλο δεν το ξερω!
του λουνα παρκ.. πιθανον ειναι κοινο σε πολλ λουνα παρκ.. αυτο που λεει μιλανο ιταλια.. μπορει να ειναι για το εκει λουνα παρκ! το αλλο ειναι ιδιο αλλα χωρις την πισω οψη.. ή ειναι απο το ιδιο ή ειναι απο αλλο λουνα παρκ! να ξερεις οτι αυτα ειναι δυσκολο να βρεις απο που ειναι... και παιζει να ειναι του ιδιου λαλα η νεα σειρα να ηταν "φτωχοτερη" λογο εξοδων!
επισεις... παιζει εντονα ενα ξενο τοκεν να ερχεται προς χρηση και σε αλλο κρατος! στην ελλαδα εχουμε τοκεν ξενα που τα χρησιμοποιουμε ομως κι εδω! τοκεν ολλανδικα, ειχαμε στην ροδο για ενα λουνα παρκ που υπηρχε παλια στο φαληρακι, τοκεν γερμανικο ειχε ενα βενζιναδικο για το μηχανημα καθαρισμου!
τοκεν ξενο (δεν θυμαμαι απο που) υπαρχει στην αθηνα σε παρκινγκ, για να ανοιγει την μπαρα!
η πρωτη σειρα με τον αστεριξ και οβελιξ της νουτελα.. αν τα θυμαστε.. ηταν ξενα (υπαρχουν 2 ποικιλιες σε σειρες). ενω αργοτερα βγηκε σειρα μονο για ελλαδα.. σαν προμοσιον και για τα ευρω...
δυστυχως δεν υπαρχουν πολλες μελετες γι αυτα αν και σε καποια κρατη χρησιμοποιουνται πολυ! στην τουρκια ακομα εχει για τραμ.... και παλιοτερα επι οθωμανικων χρονων ειχαν το τοκεν διοδιων.. για να περνας την γεφυρα του γαλατα... (τοκεν αξιας 20 παραδων).