χαιρομαι που υπαρχει ενδιαφερον για τα νομισματα του γιαννη! η τραχυτητα τους καποιες φορες τα κανει ακομα πιο ομορφα! δυστυχως τεινω να πιστευω οτι στην ελλαδα δεν ειναι πολυ γνωστα οποτε αφου δεν τα ξερει ο κοσμος δεν τα μαζευει! θυμαμαι εποχες που ηταν πολυ φτηνα!
η τραχυτητα κοπης που αναφερω εχει να κανει στο οτι.. σχεδον κανενα δεν ειναι το ιδιο! δεν μιλαω για τις διαφορετικες κοπες απο διαφορετικες πολεις, κρατη, δυναστειες... αλλα αν παρεις το ιδιο ακριβως νομισμα, κομμενο τον ιδιο χρονο... ε... δεν ειναι το ιδιο στην οψη! μπορει το ενα να ειναι μικρο και χοντρο και το αλλο να ειναι μεγαλο και λεπτο! το ενα να εχει ολοκληρη την γραφη πανω του ενω στο αλλο να του λειπουν!
παρολα αυτα.. το βαρος ηταν σχετικα ιδιο σε ολα... επαιζε ελαχιστα κατι σαν τα οθωμανικα.. που εναι απο τοσο μεχρι τοσο... σε βαρος...
πολλες φορες παρατηρουμε ειτε στρογγυλες ειτε τετραγωνες κοπες! ο βασιλιας Ακμπαρ εκοβε αν θυμαμαι καλα καθε μηνα εναλαξ στρογγηλη και τετραγωνη ρουπια για να τα εχει καλα και με τους ινδουιστες (στρογγυλες ρουπιες) αλλα και τους μουσουλμανους (τετραγωνες ρουπιες). μην ξεχναμε οτι πολλες ρουπιες ειναι απο την εποχη των μουγκαλ! μια περιοδος μογγολικης κατοχης της ινδιας, οπου ειχαν αραβικη γραφη και η μουσουλμανικη θρησκεια (οι μουνγκαλ! αλλα οι περισσοτεροι ινδοι ηταν ινδουιστες!).
σαν φυλακτα εκοβαν και νομισματα σαν ρουπιες... για να τα εχουν μαζι τους...
οι ινδοι ειχαν στρογγυλα με τον θεο Χανουμαν (θεο πιθηκο) ενω οι μουσουλμανοι τετραγωνα με το Kalifa στο κεντρο (η δηλωση πιστης στο ισλαμ) και τα ονοματα των 4 χαλιφιδων μετα τον Μωαμεθ... στις ακρες!
επισεις υπηρχαν ειδικα τοκεν για τους ναους... για τις προσφορες προς τους Θεους!
μιλαμε οτι οι Ινδοι εχουν απιστευτη νομισματικη ιστορια... απο τα αρχικα karshaparna (punchmark) της εποχης των Mauria (Ασοκα...) , απο τα νομισματα που προσπαθουσαν να μιμιθουν τα αρχαια ελληνικα, απο τους επιγονους του Μ. Αλεξανδου που κυκλοφορουσαν εκει.. μεχρι οτι φανταστειτε! η Ινδια ειχε το μικροτερο και μεγαλυτερο νομισμα εν χρυση στον κοσμο! το μικροτερο ηταν το 1 bele που ζυγιζε 0.02 γραμμαρια και ηταν χρυσο νομισματακι της εποχης των Visayanagar ενω το μεγαλυτερο ειναι το 1000 μοχουρ... της εποχης των μουγκαλ... που ηταν καθαρος χρυσος και ζυγιζε αν θυμαμαι καλα 12 κιλα!!! ειχαν κοπει ελαχιστα μιας και ειχαν σκοπο να γινουν δωρα σε υψιλοτατους προσκεκλημενους της βασιλικης αυλης! 5 ή 7 κοπηκαν επι Σαχ Τζαχαν.. και μονο ενα σωζετε στον κοσμο! πιθανον δεν θα το βρειτε στα ακριβοτερα νομισματα στον κοσμο απλα γιατι δεν εχει τιμη!!!
ας γυρισουμε ομως πισω στα νομισματα του Γιαννη γιαν α μην το πλατυνω κι αλλο το θεμα και το ξεχυλωσω...
πολλα παο τα νομισματα αυτα εχουν σημαδακια ελεγχου, ειτε πανω στο σχεδιο ειτε στην περιμετρο! αυτα μπορει να ειναι σφραγιδακια, ή τρυπουλες, ή μπορει να λειπουν και μικρα τρετραγωνα κομματια απο πανω του! αυτο γινοταν απο τους εμπορους που ελεγχαν την καθαροτητα του νομισματος... αν ειναι μεχρι μεσα ασημι.. και εβαζαν και το σφραγιδακι τους οτι πιστοποιουσαν την γνησιοτητα του! ετσι αν ξαναερχονταν σε αυτους.. ηξεραν τι γινεται!
υπαρχει περιπτωση να δει πολλα τετοια πανω σε ενα νομισμα!
Υποψιν.. μην εχετε την εντυπωση οτι σε ολα η περιμετρος ειναι λεια κτλ... Τα νομισματα ειναι στην περιμετρο σαν λιμαρισμενα-ισιωμενα απο την μανα τους!
βλεπετε τωρα κατι κοκκινα χρωματα σε μια ρουπια του γιαννη; αυτο το νομισμα ειχε γινει ενα ειδος φυλακτου για καποιον ή ειχε παει σε ναο σαν ταμα! το κοκκινο ηταν και ειναι διασημο χρωμα για την Ινδια και στα θρησκευτικα τους εθιμα! μιας κι εχει μια καποια ιστορια το κοκκινο πανω στο κερμα.. καλο ειναι να μεινει ετσι οπως ειναι! εστω και το λιγο που φαινεται!!