φιλε βρεθηκε στη σπηλια του σουσουρα
Πειρατής Σούσουρας ή “γάντζος” από την ΣαμοθράκηΜια ιστορία με πολύ χρήμα, σεντούκια και τιμαλφή που είναι κρυμμένα στην φιλόξενη γη της Μαρώνειας εδώ και πολλά χρόνια και ζητούν την κατάλληλη σκαπάνη που θα τα βγάλει στην επιφάνεια.
-Πρόκειται για τον θησαυρό του κουρσάρου και πειρατή Σούσουρα ή “γάντζου” από την Σαμοθράκη, που ονομάστηκε γάντζος από το κομμένο του αριστερό χέρι που είχε τοποθετήσει γάντζο κι επειδή μιλούσε πολύ τον ονόμαζαν Σούσουρα.
-Ο Σούσουρας λυμαίνονταν το βόρειο Αιγαίο, ήταν αιμοσταγής και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων, του οποίου οι γονείς μετά την γνωστή σφαγή της Σαμοθράκης το 1822 έφυγαν με βάρκα στο Πόρτο Λάγος για μεγαλύτερη ασφάλεια, όπου ο πατέρας του εργάστηκε στα νταλιάνια της λίμνης Μπουρού.
-Μπροστά στα μάτια της αδελφής του οι Τούρκοι βίασαν και σκότωσαν την πανέμορφη μητέρα τους, κάτι που τον έκανε να ορκιστεί εκδίκηση μπαρκάροντας σε κουρσάρικο και στέλνοντας την αδελφή του σε γνωστή οικογένεια της Μάνης προκειμένου να την προφυλάξει.
-Το ημερολόγιο με το χρονικό του καραβιού ο Σούσουρας άφησε στον πνευματικό του πατέρα, καλόγερο στο Άγιο Όρος, όπου και πέθανε βαριά τραυματισμένος σε ναυμαχία που έγινε ανάμεσα σε Σαμοθράκη – Θάσο με τουρκικό πολεμικό και τσακισμένη την λεκάνη του από τουρκική μπαλιά (κανονιά).
-Στο ημερολόγιο του πλοίου αναφέρονται όλες οι κρύπτες και κρύψες που έθαβε ο Σούσουρας τα πλιατσικολογήματά του, κασέλες με πεντόλιρα, ρεσάτια, χαμίτια, αυστριακά χρυσά νομίσματα, δουβλώνια, πολύτιμους λίθους, περιδέραια, βραχιόλια, κάθε λογής κοσμήματα και χρυσά σκεύη γεμάτα σμαράγδια, διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους, εκτός εκείνων που έδινε για τον αγώνα των Ελλήνων προς απελευθέρωση.
-Οι κρύπτες αυτές ποικίλουν από Σαμοθράκη, Μαρώνεια, Σκιάθο και τα ξερονήσια του βορείου Αιγαίου, μέχρι και την Σητεία Κρήτης και γνώστες του χρονικού όπως αναφέρεται είναι υπέργηρος καλόγερος από χωριό πλησίον της Κομοτηνής που ζει ακόμη στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Πολλά στοιχεία του χρονικού του Σούσουρα διέρρευσαν και υπάρχουν αρκετοί χρυσοθήρες που πηγαίνουν στα μοναστήρια προκειμένου ν’ αποσπάσουν πρόσθετες πληροφορίες από τα απομνημονεύματα του αιμοσταγούς κουρσάρου Σούσουρα από την Σαμοθράκη, αναζητώντας και βρίσκοντας τον καλόγερο, ο οποίος όμως φαίνεται φειδωλός στην παροχή κάθε άλλης πληροφορίας, μια κι έγινε γνωστό ότι διαρρέουν.
-Έτσι, οι χρυσοθήρες προκειμένου για τους θησαυρούς του Σούσουρα που έθαψε στην Μαρώνεια, τους αναζητούν σε σπηλιά – κρύπτη που ξεκινά από την Μαρμαρίτσα και καταλήγει στην θάλασσα, την ονομαστή φρεγαδοκρύπτη, γνωστό σημείο σήμερα στην Μαρμαρίτσα, όπου οι Μαρωνείτες την ονομάζουν “πειρατολίμανο”.
-Λέγεται ότι μόνο η έξοδός της είναι γνωστή, κοντά στην Σύναξη, αλλά η είσοδός της όπου υπάρχει και μια κρύψα του “Γάντζου” έχει φραχθεί με πέτρες και δεν βρέθηκε ακόμη, γιατί από εκεί οδηγείται κανείς στον θησαυρό.
-Πάρα πολλοί είναι αυτοί που την αναζητούν, ενώ η φαντασία οργιάζει καθώς μεγαλοποιεί και τερατουργεί διάφορα ακούσματα και θρύλους, για φίδια και δράκοντες που την ζώνουν και όταν ο χρυσοθήρας φθάνει κοντά στα μπαούλα με το πολύτιμο περιεχόμενο, τότε εμφανίζεται από την κορυφή της σπηλιάς κρεμασμένο το “χρυσό φίδι” που τα λέπια του είναι αυθεντικά φλουριά, με μάτια σμαράγδια που λαμπιρίζουν στο σκοτάδι.
-Αυτές οι δοξασίες είναι που αποτρέπουν πολλές φορές τους επίδοξους χρυσοθήρες στην αναζήτηση του θησαυρού, αλλά δεν παύουν να πιστεύουν όλοι ότι η ιστορία του Σούσουρα ή Γάντζου είναι αληθινή και την γνωρίζουν οι παλιοί Σαμοθρακίτες, γι’ αυτό ψάχνουν τους θησαυρούς του.
Καλοριζικο φιλε μου και να εισαι παντα τυχερος στη ζωη σου