Μπορείς να το τεκμηριώσεις??η απλά πετάς κάτι..εγω τεκμηρίωσα την σκέψη μου..αν ήθελε ο θοδωρής απλά να του πεις 4 - 7 500 χιλιάδες να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το έβαζε εδώ...
Φιλικά Χρήστος
Καλησπέρα,
Η εκτίμηση ενός αντικειμένου τέχνης –πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά, ωρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας- είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, σχετική ως προς την χρονική περίοδο που θα γίνει η εκτίμηση (σε σχέση με το αγοραστικό ενδιαφέρον), την γνώση και το επίπεδο των ενδιαφερομένων, τον άνθρωπο –ειδικό ή/και σχετικό οίκο δημοπρασιών, καθώς και το μέρος που λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση/εκτίμηση. Παρ’όλα αυτά, κάποια βασικά κριτήρια υπάρχουν, όπως η σπανιότητα, η τεχνοτροπία, ο καλλιτέχνης, χρονολογίες, καθώς και ο κάτοχος, αν δηλαδή κάποιο έργο τέχνης ανήκε στην συλλογή κάποιου σημαίνοντος/εξέχοντος προσώπου ή οργανισμού.
Στην περίπτωση του όμορφου VC του φίλου, και απ’όσον μπορούμε να κρίνουμε από τις φωτογραφίες, έχουμε να κάνουμε μ’ένα παλαιό, ωραίο ρολόι τσέπης του προπερασμένου αιώνα, μιας σπουδαίας μάρκας, που εύκολα μπορεί να εντυπωσιάσει κάποιον ειδικά λόγω ονόματος, αλλά και επίσης να παραπλανήσει – σχετικά με την εμπορική αξία- πολύ εύκολα κάποιον που δεν έχει ευρεία γκάμα στο τι ακριβώς είναι και τι δείχνει ένα ρολόι. Το συγκεκριμένο λοιπόν, δεν έχει πολυπλοκότητες (complications), όπως οι πλέον σημαντικές tourbillion, repetition minutes, ούτε βέβαια quantieme perpetuel (perpetual calendar) ή φάσεις σελήνης, που θα μπορούσαν να υπάρχουν και χρονικά για την μεγάλη Vacheron Constantin σε άλλα ρολόγια της φίρμας ή άλλων επίσης ιστορικών εταιρειών. Σε μία τέτοια περίπτωση το ρολόι θα υπόκεινταν σε αξιολόγηση με γνώμονα κάποια από τα προαναφερθέντα κριτήρια, και φυσικά θα κυμαίνονταν πάνω από 70 χιλιάδες ευρώ – ταβάνι δεν βάζω- αφού μιλάμε για πραγματικό έργο τέχνης, και θαύμα της μικρομηχανικής. Επίσης το ρολόι του φίλου μας, εφ’όσον δεν έχει αναφερθεί, δεν ανήκει/ανήκε σε ιστορικά επώνυμου προσώπου, κάτι που επίσης θα του πρόσδιδε μεγαλύτερη αξία.
Για όλα αυτά λοιπόν, και πάρα πολύ περιληπτικά, έκανα μια οπτική, πρόχειρη εκτίμηση, χωρίς κανένα ίχνος και διάθεση να παραπλανήσω τον κάτοχο, και που φυσικά μπορεί να πέφτω αρκετά έξω. Ο πλέον ειδικός οίκος, όπως έχω αναφέρει είναι ο Αntiquorum, όπου εκεί θα δείτε κάποια αριστουργήματα, χαρακτηριστικά δείγματα υψηλής ωρολογοποιίας, και θα βγάλετε τα δικά σας συμέράσματα.
Δεν επιθυμώ ούτε να το παίξω ειδήμων, ούτε να ανοίξω τα μάτια κανενός, ούτε να προσβάλλω κανέναν, ούτε και μπω σε μία διαδικασία ατέρμονων αντιπαραθέσεων. Θεώρησα ότι με γνώμονα την έλξη που με διακατέχει ως προς το ρολόι γενικά, και όσα έχω δει να χτυπάνε μπροστά μου – πάντα σε ερασιτεχνικό, τονίζω, επίπεδο -, έδωσα αυτήν τη εκτίμηση. Επαναλαμβάνω, μπορεί να κάνω λάθος. Σίγουρα όμως δεν πετάω ποτέ μια κουβέντα για να πώ ότι είπα κάτι..
Φιλικά
Γιώργος