φιλοι μου,ανοιγω αυτο το θεμα που καιρο ηθελα να κανω,με ευκαιρια την παρακατω απαντηση του βασιλη
enviromental damaged.
Corroded.
άρωστα σκουριασμένο.
Δεν θα επανέλθει ποτέ.
Η σκουριά θα προχωρησει κιάλλο μεχρι που θα το φάει εντελώς.
πολλες φορες (σχεδον παντα) οταν δειχνουμε ενα νομισμα,ρωταμε πιθανο βαθμο και τιμη..
οι απαντησεις που δινουμε ομως,δεν ειναι απαραιτητα και σωστες η τεκμηριωμενες..και καποιες φορες λαθος..
κατα την γνωμη μου,το λαθος γινεται στην εκτιμηση λογω ''απειριας''..και σας εξηγω το σκεπτικο μου για να μην λεω ασχετα..
Στην παραπανω απαντηση του βασιλη,εχουμε για εκτιμηση καταστασης και τιμης σε ενα 5λεπτο 1849 με καποιες οξειδωσεις να διακρινονται (
http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=10020.0 )
εδωσα μια πιθανη εκτιμηση βαθμου και καποιο ''λογικο'' ποσο αξιας..το θεμα ειναι οτι η εκτιμηση η δικη μου (και πολων αλλων βεβαια) στηριζετε στην μικρη μου εμπειρια και στην κατασταση του νομισματος ανευ πατινας-οξειδωσης-τρυπας κτλ που μπορει να στερησουν καθαρο βαθμο στο νομισμα
ΑΑΑΝ ποτε σλαμπαριστει..ο Βασιλης,σαν πολυ πιο εμπειρος (απο μενα τουλαχιστον) και με περισσοτερες γνωσεις,το χαρακτηρισε χωρις βαθμο λογω της οξειδωσης..το ερωτημα μου ειναι:
γιατι δεν μπορουμε να δωσουμε εναν βαθμο σε καποιο νομισμα χωρις να λαβουμε υποψιν τις τυχον οξειδωσεις η τρυπες που μπορει να εχει? πχ πεφτει στα χερια μου ενα ''ακυκλοφορητο'' 20λεπτο γεωργιου,με ολες του τις λεπτομεριες ανεβασμενες,με αρκετο λουστρο,χωρις την παραμικρη γρατζουνια,αλλα ειναι τρυπιο γιατι το κρεμασαν σε μαντηλι.οταν ενα τετοιο νομισμα μπει στην διαδικασια της εκτιμησης,δεν πρεπει να εκτιμηθει σαν χαρακτιριστικα,λεπτομεριες και οχι αν ειναι οξειδομενο η ντιπαρισμενο η τρυπιο?γιατι οταν θα εχω ενα τετοιο και ρωτησω ''τι θα βαθμο παιρνει?'' περιμενω να μαθω για τις λεπτομεριες του..οχι να διαβαζω enviromental damaged-au details-cleaned κτλ κτλ..και οχι απο κακια,αλλα γιατι δεν μπορω να ξερω τι ορους χρησιμοιποιουν για το καθε ενα θεμα οπως οξειδωση,τρυπημα-ντιπαρισμα-γυαλισμα κτλ..δηλαδη στην θεση του βασιλη,στο παραπανω νομισμα,δεν θα ελεγα αυτα για damage κτλ,αλλα ''vf-35,με θεματα οξειδωσης που πρεπει να συντηρηθει''η σε ενα τρυπιο,''απο λεπτομεριες au-58 αλλα δεν παιρνει βαθμο γιατι ειναι τρυπιο''..
δεν ξερω αν καταλαβατε το σκεπτικο μου (ειναι και λιγο η κουραση,η νυχτα,η νυστα) και συγνωμη αν σας κουρασα με το ποστ μου..αλλα ηταν κατι που το παρατηρουσα καιρο...
υγ,Βασιλη,δεν υπαρχει θεμα μαζι σου για κατι,απλα αρπαξα την ευκαιρια με την απαντηση σου,για να αναπτυξω εναν γενικο προβληματισμο μου..