Αυτα που σας δειχνω λετε να εχουν αλλαξει ποτε φελλο απο πανω τους ;;
http://hania.news/2018/01/05/%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85/http://www.protothema.gr/world/article/469463/sabanies-170-eton-pou-vrethikan-se-nauagio-ehoun-akomi-teleia-geusi-/Πιστευω πως η συνθηκες οι καταλληλες διατηρουν το κρασι.
Πχ κελαρι . Κελαρι ισως σταθερη θερμοκρασια χειμωνα καλοκαιρι.
Βασικος παραγωντας για την υγεια του κρασιου.
Φιλος μου εχει πει : Γιωργο το κρασι γενιετε , ωριμαζει και πεθαινει .
Προσωπικα δεν εχω δει ακομη πεθαμενο κρασι. Φιλος που του πεθανε το κρασι μετα απο 45 χρονια μου ειπε :
<<Απο σκουρο κοκκινο που ηταν εγινε σαν λευκο περιπου, Ξανθινε παρα πολυ. Στην οσφρηση δεν ειχε πλεον κανενα αρωμα. Και οταν το δοκιμασα ηταν ανουσιο . >>
Δεν ξερω με ποια αιτιολογια μπορει να φτασει ενα κρασι στο τερμα του.
Η τακτικη πχ των παλιων εδω στην Κρητη ειναι διαφορετικη. Πχ την φετσα δλδ το κατακαθι του μουστου οταν γινετε η ζυμωση η νεα τεχνολογια λεει να μην μπαινει στο βαρελι.
Αλλου γινετε η ζυμωση και αλλου μετα μεταφερετε το κρασι καθαρο.
Θεωρητε μικροβιακο φορτιο.
Φετος για πρωτη φορα εκανα και τις δυο τακτικες. Δλδ εβαλα ενα βαρελι με τον μουστο εξ αρχης να ζυμωσει και εβαλα και ενα βαρελι με την ζυμωση να εχει γινει αλλου χωρις φετσα δλδ.
Δυστηχως για μενα τα εκανα πολυ αργα αυτα τα πειραματα διοτι δεν ξερω το μελλον μπροστα μου να δω ποιο κρασι θα αντεξει στον χρονο.
Διοτι η συντηρηση των κρασιων απο τους παλιους στηριζωταν στην φετσα και στις μεταγγισεις.
Οταν δλδ ενα βαρελι κατεβαινε κατω τις μεσης η τακτικη τους ηταν : σε μια απο τις ποιο κρυες νυχτες του χειμωνα οπου το κρασι κοιματε (στο κελαρι δεν μπορω να το καταλαβω αυτο διοτι ετσι και αλλιως η θερμοκρασια δεν μεταβαλλετε πανω απο 2 βαθμους χειμωνα καλοκαιρι) εβαζαν μεσα στο παλιο κρασι ΝΕΟ ΦΕΤΙΝΟ και ξανα εκλειναν την ταπα με μπολικο απυρι στην πανω μερια.
Η φιλοσοφια τους αυτη βασιζωταν στην φετσα οπου εχει μεινει μεσα στο βαρελι και το οποιο φυσικα ανακατεβωταν και θολωνε για εναν μηνα περιπου, διοτι η φετσα λειτουργουσε σαν μαγιά και εκανε ολο πλεον το κρασι να πινετε σαν παλιο !!! Μετα τον μηνα ξανακαθοταν στον πατο του βαρελιου.
Εγω τωρα πχ εχω κρασι 20 ετων. Εχει μεσα του ομως και κρασι 7 ετων. Διοτι η ντογα του βαρελιου πινει υγρασια.
Ενα βαρελι απο μονο του χανει καποια κιλα υγρασιας . Εκτου αυτου πινεις και εσυ.
Αναπληρωνωντας με αυτο τον τροπο ισως να κρατουν το κρασι και να μην πεθαινει. (εικασια ) Δυστηχως οι δικοι μου οι παλιοι εχουν φυγει ολοι. Και απλα καποια πραγματα οπως τα ειδα να τα κανουν τα ακολουθω.Διχως να ξερω τον λογο ουσιαστικα.
Σε κουβεντα μου παντως με Οινολογο μου εκμηστηρευτικαν οτι και αυτοι οι ιδιοι σε καποιες περιπτωσεις χρησιμοποιουν την Φετσα ως μαγιά για να κανουν ενα κακο κρασι καλο !!
Δεν θελω να εισερθω σε λεπτομεριες του τι και τι μου ειπαν διοτι η ταπα παει συννεφο στο εμποριο.
Θυμιζει λιγο ενα αρθρο που ειχα βγαλει με καποιον εαν θυμαστε οπου ανακατεβε τα κρασια και εβγαζε σπανιες ετικετες !!!