Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Ιούλιος 05, 2022, 06:06:12 πμ
  Εμφάνιση μηνυμάτων
Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 9
31  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: Χρυσο 20ρικο στις: Μάιος 10, 2019, 04:25:04 μμ
Αγαπητέ exmin, τελικά όλοι αυτό κάνουμε και ας μην το ομολογούμε...
32  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: Χρυσο 20ρικο στις: Μάιος 10, 2019, 01:05:54 μμ
Τελικά προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς θέλουμε. Προφανώς και αντιπροσωπεύουμε διαφορετικούς τύπους «συλλεκτών» με διαφορετικά ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες. Επομένως ο καθένας από τη σκοπιά του έχει απόλυτο δίκιο, αρκεί να αντιληφθεί ότι αυτό το δίκαιο αφορά μανάχα αυτόν και τις ανάγκες τους.

Δεν θέλουμε τους εμπόρους γιατί θεωρούμε ότι «φουσκώνουν» τις τιμές; Μπορεί. Να σκεφτούμε όμως πόσες φορές «φάγαμε φόλα» από ιδιωτικές συναλλαγές στο παρελθόν. Δεν θέλουμε τις εταιρείες πιστοποίησης γιατί χειραγωγούν την αγορά με τις άστοχες (εσκεμμένες ή μή) αξιολογήσεις; Μπορεί. Αλλά στην εποχή της τεχνολογίας και των εξ αποστάσεων αγορών εξασφαλίζουν μια σχετική ασφάλεια στη συναλλαγή. Θέλουμε τους μικροεμπόρους γιατί σε αυτούς βρίσκουμε καλύτερες τιμές; Μπορεί. Αλλά για να φτάσω στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης το οποιοδήποτε όφελός μου εξανεμίζεται. Θέλουμε τις ιδιωτικές, μεταξύ συλλεκτών, συναλλαγές; Μπορεί. Αλλά αν αυτές δεν είναι χέρι με χέρι επίσης εγκυμονούν κινδύνους. Θέλουμε να συλλέγουμε και να κλείνουμε σειρές ανεξάρτητα της ποιότητας του νομίσματος; Μπορεί. Αλλά σε κάποια φάση κάποιοι θα θελήσουν να αναβαθμήσουν τη συλλογή τους, οπότε μπαίνουμε στους περιορισμούς που προαναφέρθηκαν. Θέλουμε μια σειρά υψηλών τεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών; Μπορεί. Αλλά εκεί θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ούτως ή άλλως. Και ο καθένας στην περίπτωση αυτή διαχειρίζεται την τσέπη του όπως νομίζει, είτε ψάχνοντας το value for money νόμισμα μεταξύ ιδιωτών - μικροεμπόρων - δημοπρασιών, είτε καταφεύγοντας σε μια σταθερή (λίγο ή πολύ) αξία που είναι το πιστοποιημένο νόμισμα.

Όλοι οι παραπάνω είναι «συλλέκτες», ο καθένας με τα ιδιαίτερά του ενδιαφέροντα, ανησυχίες, φιλοδοξίες και πάνω από όλα πορτοφόλι.
33  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: Χρυσο 20ρικο στις: Μάιος 09, 2019, 03:07:07 μμ
Στην κουζίνα μου να δείτε τι γίνεται.Μου είπε η γυναίκα μου να πάρω 1 κιλό πατάτες να καθαρίσω τις μισές και να τις νεροβράσω.
Μπορεί κάποιος να μου πει τι λάθος έκανα;


καθαρισες τα λαθος μισα ?


•   Διαλέγουμε πατάτες που δεν έχουν πληγές και σκασίματα εξωτερικά ούτε είναι κούφιες και σκούρες στο εσωτερικό τους.
•   Αν είναι μαλακές και ζαρωμένες, σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένες. Αν έχουν βγάλει φύτρες, είναι επίσης ένδειξη ότι έχουν μείνει καιρό στην αποθήκη, σε μάλλον ακατάλληλες συνθήκες.
•   Απορρίπτουμε όσες έχουν πρασινίσει, γιατί περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας φυσικής τοξικής ουσίας, της «σολανίνης».

(Από το άρθρο Ποιες πατάτες να αγοράζουμε
 (http://www.anwsi.gr/tupos/poies-patates-na-agorazoume-reportaz-aggelos-rentoulas-xristina-tzialla.html)
34  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: Χρυσο 20ρικο στις: Μάιος 08, 2019, 05:02:46 μμ
Πάντως φαντάζομαι ότι όποιοσδήποτε «έμπειρος» ιδιώτης συλλέκτης  είχε ένα αντίστοιχο των παραπάνω δύο νομισμάτων 20δραχμο (απιστοποίητο) δεν θα το διέθεται προς πώληση ή δεν θα αρνούνταν να πληρώσει ένα (Α) ποσόν για να το αποκτήσει (σαφέστατα όχι με πολλά μηδενικά αλλά ας πούμε 400 ευρώ. Ψάχνοντας ένα καλό νόμισμα παλιότερα, ότι είχα βρει από ιδιώτες μεταξύ 300 και 400 ευρώ, ήταν εμφανέστατα υποδεέστερο, τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά, από τα παραπάνω. Ο έμπορος που μου το προμήθευσε το είχε εμφανίσει στο εμπορικό του site, στην τιμή των 340 ευρώ και στα σχόλια που συνόδευαν την φωτογραφία ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή του ήταν MS62 +.  Αξιοπρεπέστατη τιμή από έμπορο για αυτό το νόμισμα. Ο κος Γιώργος Κουντουρίδης λοιπόν γνώριζε πολύ καλά τι πουλούσε και δεν επιχείρησε σε καμμιά περίπτωση να χειραγωγήσει την τιμή. Ούτε με γνώριζε, ούτε με έχει δει ποτέ του.... Αντίστοιχη αξιοπρεπέστατη συνεργασία είχα και με άλλους εμπόρους (SV Coll, HK Pr Coll) και φυσικά με ιδιώτες, όλοι μέλη του στεκιού. Συμπερασματικά λοιπόν, ο καθένας κάνει τη δουλειά του ή το hobby του και γεροί να είμαστε, όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε.
35  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Χρυσο 20ρικο στις: Μάιος 08, 2019, 02:15:49 μμ
Θα παρακαλούσα (και θα σας εξηγήσω αργότερα το γιατί) να μου πουν οι έμπειροι συλλέκτες, αν είχαν στην κατοχή τους ένα 20ρικο απιστοποίητο, που το εκτιμούσαν οι ίδιοι ως 62+ πόσο περίπου θα το έδιναν σε κάποιον ενδιαφερόμενο; Ή μέχρι πόσο θα έδιναν για να το αποκτήσουν;
36  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: Χρυσο 20ρικο στις: Μάιος 07, 2019, 09:36:57 πμ
Η «αφελής» μου παρατήρηση είναι η εξής: το grading ενός νομίσματος από τις εταιρείες πιστοποίησης σίγουρα πραγματοποιείται με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι υπάρχει και κάποιος βαθμός υποκειμενικής εκτίμησης που θα μορούσε να σχετίζεται με την εμπειρία του κάθε grader. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπερ- ή να υπο- εκτιμήσει ένα νόμισμα σύμφωνα πάντα με την δικιά μας αρχική εκτίμηση (που και αυτή όμως στηρίζεται σε αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια) και αυτή συνήθως κυμαίνεται στους 1-2 βαθμούς πάνω ή κάτω. Και επίσης αυτό αφορά νομίσματα ακόμα και χαμηλών αξιών που η υπερεκτίμησή τους δεν θα αύξανε σημαντικά την αξία τους. Αλλά και εμείς κάτι τέτοιο δεν κάνουμε, ως απλοί συλλέκτες; Όσες φορές έχει ανέβει για εκτίμηση στο στέκι ένα νόμισμα, πάντα υπάρχει μια «διάσταση» απόψεων που κινείται στα παραπάνω όρια και η οποία, θέλω να πιστεύω, δεν γίνεται εκ του πονηρού. Δεν ξέρω κατά πόσο οι dealers έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την κρίση των graders, αλλά φαντάζομαι ότι αν αυτό συμβαίνει θα είναι σπάνιο και θα αφορά πολύ συγκεκριμένα νομίσματα.

ΥΓ. Για την ιστορία να σας πω ότι το 20ρικο που ανέβασα αγοράσθηκε από έναν σοβαρότατο έμπορο της Αθήνας (που είναι και εξουσιοδοτημένος dealer) έναντι 340 ευρώ. Στάλθηκε για πιστοποίηση μαζί με πολλά άλλα νομίσματα (όχι δικά μου) από άλλον dealer (πολύ μακρυά απο τον προηγούμενο) τον οποίο ΔΕΝ γνωρίζω προσωπικά και του οποίου ΔΕΝ είμαι πελάτης (παρά μόνο έχω στείλει κάποια λίγα νομίσματα για πιστοποίηση, χωρίς αυτός να πληρώνεται από εμένα για την υπηρεσία του). Βαθμολογήθηκε τελικά MS64. Αντικειμενική εκτίμηση; Υπερεκτίμηση; Το σίγουρο όμως είναι ότι οι dealers δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα.
37  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: Χρυσο 20ρικο στις: Μάιος 06, 2019, 10:48:46 μμ
Ανεβάζω προς σύγκριση ένα 20δραχμο που αγοράσθηκε απιστοποίητο και στάλθηκε για «κούτιασμα». Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βαθμολογία;


38  Άλλες Συλλογές / Διαφορετικές συλλογές / Απ: Εκτίμηση "παράξενου" νομίσματος και σφραγιδών στις: Μάιος 03, 2019, 09:36:50 πμ
Να προσθέσουμε για τον χάλκινο φόλλι που προέρχεται απο το νομισματοκοπείο της Κωνσταντινούπολης και κυκλοφόρησε τον 5ο χρόνο της βασιλείας του Μαυρίκιου Τιβέριου. Στον εμπροσθότυπο έχει την προτομή του αυτοκράτορα που κρατάει την σταυροφόρο σφαίρα. Επιγραφή:
DN MAVRIC TIBER PP AVG (Dominus Noster Maurice Tiberius Perpetuus Augustus = Πατέρας ημών Μαυρίκιος Τιβέριος Αιώνιος Αυτοκράτορας).  Στον οπισθότυπο το Μ στο κέντρο συμβολίζει τα 40 νούμμια, αριστερά ΑΝΝΟ (έτος), δεξιά U (5o έτος βασιλείας), έξεργο CON (Κωσνταντινούπολη), πάνω ο σταυρός.
39  Νομίσματα / Πλαστά Νομίσματα / Απ: Χρυσο 20 δραχμες 1833 - Οθωνας στις: Απρίλιος 26, 2019, 06:25:29 μμ
Ναι αλλά ο πωλητής είναι τίμιος. Δηλώνει ξεκάθαρα στον τίτλο: «εσύ το αξιολογείς και κάνεις χαβαλέ ξοδεύοντας τα λεφτά σου....»
40  Νομίσματα / Γενική συζήτηση για τα νομίσματα / Απ: Αξίζουν να τα αγορασει κάνεις;;; στις: Απρίλιος 07, 2019, 02:31:59 πμ
Που τα πουλάνε για να παραγγείλω?
41  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: 5 Δραχμαί 1876 χρυσό στις: Απρίλιος 02, 2019, 09:39:17 πμ
Το ξέρω πάρα πολύ καλά και γνωρίζεις επίσης ότι σέβομαι απόλυτα τις απόψεις σου.
42  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / Απ: 5 Δραχμαί 1876 χρυσό στις: Απρίλιος 02, 2019, 08:16:32 πμ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια! Σε λίγους μήνες θα έχουμε και την «επίσημη» αξιολόγηση (την περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...)!
43  Νομίσματα / Ασημένια νομίσματα / The Queen's Beasts From Royal Mint 2016-2021 στις: Μάρτιος 31, 2019, 03:18:14 μμ
Επειδή λατρεύω τη σειρά αυτή, επιτρέψτε μου να προσθέσω και την golden enigma εκδοχή τους. Το «πείραγμα» που έγινε, υπερκαλύπτει τις ενδεχόμενες ατέλειες - ανεπάρκειες - αδυναμίες των δίουγγων και κυριολεκτικά τα «απογειώνει».
ΥΓ. Με το ανάλογο κόστος φυσικά....
44  Ελληνικά νομίσματα / Γεώργιος Α' / 5 Δραχμαί 1876 χρυσό στις: Μάρτιος 30, 2019, 09:23:34 μμ
Παρακαλώ για την εκτίμησή σας όσον αφορά την κατάσταση του παρακάτω νομίσματος των 5 δραχμών 1876. Βάρος 1,61 gr. Ευχαριστώ πολύ.

45  Ελληνικά νομίσματα / Κωνσταντίνος Β' / Απ: 100 δραχμές 1968! GOLD στις: Φεβρουάριος 20, 2019, 03:04:08 μμ
Καμμιά πληροφορία για αυτό το νόμισμα -μετάλλιο - αναμνηστικό  - κέρμα ή όπως αλλιώς αποκαλείται;
Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 9
advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo