Στέκι Συλλεκτών

Άλλες Συλλογές => Κρασιά Οινοπνευματώδη Ποτά => Μήνυμα ξεκίνησε από: Δ στις Μάρτιος 04, 2018, 05:57:24 μμ



Τίτλος: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: Δ στις Μάρτιος 04, 2018, 05:57:24 μμ
Θα ηθελα την γνωμη σας και την εκτιμηση σας για μια  DOM PERIGNON του 1978


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: Douglas Whittacker στις Μάρτιος 04, 2018, 09:46:24 μμ
Χωρίς φωτογραφίες που να φαίνεται καθαρά η ετικέτα, και η κατάσταση του φελλού, εύκολα το μυαλό κάποιου πάει σε κάτι τέτοιο:

(https://www.yoda.gr/images/ProductDetail/Content/Files/ProductMedia/Vasiliki2/52016288.jpg)

Οι βιοτεχνίες αφρωδών οίνων που κρατάνε μπουκάλια για παλαίωση κάθε 10 χρόνια τους αλλάζουν τους φελλούς. Αλλιώς περνάει μέσα οξυγόνο.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: Δ στις Μάρτιος 04, 2018, 09:51:49 μμ
Δεν ξερω τον τροπο να στειλω φωτο .Υποδειξτε μου αν θελετε.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: GSHH στις Μάρτιος 04, 2018, 10:24:14 μμ

http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=37761.0 (http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=37761.0)


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: herakliotis στις Μάρτιος 05, 2018, 12:47:20 μμ

Οι βιοτεχνίες αφρωδών οίνων που κρατάνε μπουκάλια για παλαίωση κάθε 10 χρόνια τους αλλάζουν τους φελλούς. Αλλιώς περνάει μέσα οξυγόνο.

Εγω παλι απο τα λιγα που γνωριζω δεν αλλαζουν τους φελους.
Για να αλλαξεις φελλο πρεπει να βγαλεις το παλιο και να βαλεις τον καινουριο. Αρα το κρασι θα ερθει σε επαφη με το οξυγονο.
Αυτο που γνωριζω απο εμφιαλωτες κρασιων ειναι οτι υπαρχουν φελλοι και φελλοι.
Στα προχειρα κρασια που προοριζωνται για καταναλωση εντος τριετιας πχ εχουν αλλον φελλο και για κρασια τα οποια θα μεινουν πολλα χρονια στην ακρη εχουν αλλον φελο. Πολυ σκληροτερο και πολυ ποιο συμπαγη!!
Δεν ειναι τυχαιο που η γευσιγνωστες οταν ανοιξουν ενα μπουκαλι μυριζουν τον φελλο του πρωτα.
Απο εκει μπορουν να αντλησουν τις πρωτες πληροφοριες για την πιοτητα του κρασιου.
Εαν εχει λασπωσει πχ , εαν εχει ξυδιασει ή εαν εχει βουρκιασει οπως λεμε εδω.
Οι φελλοι της σαμπανιας τωρα και εφοσον ειναι και επωνυμης οπως οι DOM PERIGNON εχουν φελλους πανω τους οι οποιες την 50ετια την καταπινουν στο πι και φι χωρις προβλημα.
Εξαλλου εναν αφρωδη οινο δεν μπορεις να του αλλαξεις φελο. Με το που τον ανοιγεις : ΠΑΦ !!! και τελος.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: Δ στις Μάρτιος 05, 2018, 03:37:27 μμ
Σας ευχαριστω ολους για το ενδιαφερον σας .Προσπαθησα να στειλω και φωτο αλλα κατι δεν κανω σωστα.Το μπουκαλι παντως ειναι πλαγιασμενο για να μην στεγνωσει ο φελλος.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: dsp στις Μάρτιος 05, 2018, 03:44:04 μμ
 'Σωστες' φωτογραφιες και τροποι αναρτησης  (http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=37761.0)


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: silahim στις Μάρτιος 05, 2018, 06:53:00 μμ
Γιώργη έχεις λάθος ώς προς την αλλαγή φελλού. Ο Ντάγκλας έχει δίκιο. Οι φελλοί αλλάζονται. Δεν γνωρίζω
κάθε πότε, αλλά η Ντον Περνιόν τους αλλάζει για τα μπουκάλια που προορίζονται για παλαίωση.


Αγαπητέ '' Δ'' αν η σαμπάνια σου είναι ''εντάξει'' την κοστολογώ πάνω απο 400 ευρώ. Είναι προσωπική μου
εκτίμηση. Και δεν γνωρίζω ακριβώς.Πιστεύω αν ψάξεις στο διαδίκτυο θα βγάλεις άκρη.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: herakliotis στις Μάρτιος 05, 2018, 07:09:41 μμ
Μιχαλη παρα πολλες φορες το εχω ακουσει αυτο.
Και παρα πολλες φορες το εχω κουβεντιασει με τοπικα εμφιαλωτηρια εδω στην Κρητη μια και το κρασι το πινω στην παρεα αλλα και μονος μου.
Ολοι μου λενε πως δεν κανει να βγαζεις τον φελλο απαξ και το σφραγισες.

Τωρα σε αφρωδη ειδικα και να βγαινει ο φελλος;; Μου προξενει ακομη μεγαλυτερη εκπληξη !!!

Σε γενικες γραμμες παντως πιστευω οτι καλα κανω και εχω τον πατροπαραδοτο τροπο επιλεξει.

Ξυλινο βαρελι και μεχρι να αδειασει !!! :D :D

Διοτι ποτε δεν αδειαζει το ατιμο και παντα στο τελος ειναι τοσο δυνατο που δεν μπορω α το πιω και το χαριζω σε φιλους.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: silahim στις Μάρτιος 05, 2018, 07:43:58 μμ
Δεν θυμάμαι ακριβώς τον τρόπο που το κάνουν. Το είχα δει όμως παλιά σε κάποιο βίντεο.
Τώρα να σου πώ και εγώ το κρασί μου το πίνω απο το βαρέλι και δυστυχώς δεν προλαβαίνει να
παλαιώσει.  Αντίθετα με το δικό σου. :D

Χωρίς πλάκα τώρα. Γιατί δεν έχεις δοκιμάσει να το βάλεις σε μπουκάλια??
Θα σου πω ένα παράδειγμα. Ο πατέρας μου, συγχωρεμένος τώρα, όταν παντρεύτηκα, μου έκανε
μια έκπληξη που δεν την περίμενα!!!!  Είχε βάλει σε μπουκάλια όταν γεννήθηκα 25 κιλά κρασί και το είχε
φυλάξει σε μέρος που δεν το ήξερα. Τα οποία και μου τα έδωσε να τα ανοίξω σε τσιμπούσι που έκανα
στο γάμο με φίλους. Όταν τα ανοίξαμε ήταν πλέον 27 χρονών κρασί και μάλιστα
σε αρίστη κατάσταση. MS 66 - 67, Proof deep cameo!!! :D :D
Η χαρά που πήρα ήταν μεγάλη και καταλαβαίνεις τον λόγο......


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: herakliotis στις Μάρτιος 05, 2018, 08:13:40 μμ
Οι φιλοι μου Οινοπειοι μου λενε να το κανω αυτο , δεν ειναι κατι δυσκολο και τα εργαλεια ολα τα εχω τσαμπα.
Ειδικα δυο βαρελια φετινα ( 175 + 330 κιλα αντιστοιχα ) κοτσιφαλι βγηκε κορυφαιο.
Εαν το δοκιμαζαν πριν τις εκθεσεις ειχαν σκοπο να το κατεβασουν στις εκθεσεις για βραβειο.
Τωρα λοιπον που πινετε γλυκα και κατεβαινει κατω με την μια,  ΘΕΛΟΥΝ αρων αρων να εμφιαλωσω καμια 50ρια μπουκαλια για να παραμεινει ετσι. Δλδ να σταματησει να προχωραει η ωριμασνη του.
Το θεμα μπλεκει οτι στην εμφιαλωση η μαγκες ριχνουν μεσα μεταμεσουφλιντ  (φαρμακο ) και εγω το πινω ανευ φαρμακων.
Απο το πατημα (με τα Ποδια) την αποστραγγισει απο τα στραφυλλα ( με την κανατα στο χερι ) λειτουργω με τον τροπο που λειτουργουσαν οι παπουδες μου και αυτο δεν το αλλαζω.
Προτιμω λοιπον να το εχω στα βαρελια (το ποιο παλιο μου ειναι τωρα 20 χρονων) και αναλογος των κεφιων μου πινω αυτο που θελω.
Θελω κατι δυνατο ;;
Βαζω ενα παλιο , πινεις δυο ποτηρακια και μετα πας για υπνο.
Θες κατι ελαφρυ ;; Βαζω φετινο πινεις ενα μπουλακι και μετα για υπνο!!
Θες κατι με φρουτα ;; Φτιαχνεις κοκτειλ κρασι με πετιμεζι ή με γαρυφαλο κανελα καθαριζεις τα φρουτα σου αδειαζεις παλι ενα μπουκαλι και πας για υπνο !!

Οπως παρατηρησες η καταληξη ειναι ιδια παντου , ο τροπος διαφερει  :D :D

Υ.Γ Το καλο ειναι οτι την επομενη μερα σηκωνεσε διχως πονοκεφαλο !!! ( Ο πονοκεφαλος που εχουν οι περισοτεροι την επομενη μερα ειναι το αποτελεσμα της Ινολης ή των Θειωδη που εχουν τα φαρμακα.

Μαγκια και τεχνη για μενα ειναι να κρατας το κρασι χρονια χωρις φαρμακα και με αρωματα.
Και αυτο μου το προσφερει το ξυλινο βαρελι.

Πχ ο νομος και ο κανονας του ξυλινου  βαρελιου λεει πως πρεπει να το γεμισεις μεχρι πανω για να μην ξυδιασει.
Το ενα βαρελι γεμισε τιγκα 330. Το αλλο ενω ηταν 220αρι μπηκαν μεσα 175 κιλα περιπου.
Αμεσω τα φιλαρακια μου ειπαν : Βαλε πανω ενα μπουκαλι παραφινη για να μην σου ξυδιασει κτλ κτλ.
Το εκλεισα ετσι . Δεν ξυδιασε. Το ρισκαρα χοντρα ομως  , αλλα στηρικτικα στις γνωσεις τω παλιων.
Οχι φαρμακα. Στοπ στα φαρμακα. Οι παλιοι δεν ειχαν φαρμακα. Και ζουσαν περισσοτερο.
Οσο γινετε ποιο αγνα πραγματα στον οργανισμο μας.
Μια ζωη οι παπουδες εβγαζαν καθε μερα ενα μπουκαλι κρασι απο το βαρελι και το επιναν.
Το ιδιο κανω και εγω. Ουτε εμφιαλωσεις ουτε τιποτα.
Και οσο φυγει , οσο παλιωσει , οσο πεταχτει !! (Προς το παρον κανενα δεν πεταχτηκε διοτι χαριζω κιολας σε φιλους και παλι εχω)


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: ellinas στις Μάρτιος 05, 2018, 08:36:56 μμ
Δεν θυμάμαι ακριβώς τον τρόπο που το κάνουν. Το είχα δει όμως παλιά σε κάποιο βίντεο.
Τώρα να σου πώ και εγώ το κρασί μου το πίνω απο το βαρέλι και δυστυχώς δεν προλαβαίνει να
παλαιώσει.  Αντίθετα με το δικό σου. :D

Χωρίς πλάκα τώρα. Γιατί δεν έχεις δοκιμάσει να το βάλεις σε μπουκάλια??
Θα σου πω ένα παράδειγμα. Ο πατέρας μου, συγχωρεμένος τώρα, όταν παντρεύτηκα, μου έκανε
μια έκπληξη που δεν την περίμενα!!!!  Είχε βάλει σε μπουκάλια όταν γεννήθηκα 25 κιλά κρασί και το είχε
φυλάξει σε μέρος που δεν το ήξερα. Τα οποία και μου τα έδωσε να τα ανοίξω σε τσιμπούσι που έκανα
στο γάμο με φίλους. Όταν τα ανοίξαμε ήταν πλέον 27 χρονών κρασί και μάλιστα
σε αρίστη κατάσταση. MS 66 - 67, Proof deep cameo!!! :D :D
Η χαρά που πήρα ήταν μεγάλη και καταλαβαίνεις τον λόγο......

Ωραία ιστορία φιλαράκι μου.
Να σε ρωτήσω!!!
όταν παντρεύτηκες είχαν φύγει οι Γερμανοί ή ακόμη είχαμε κατοχή;


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: gkounto στις Μάρτιος 05, 2018, 08:49:29 μμ
Οι φιλοι μου Οινοπειοι μου λενε να το κανω αυτο , δεν ειναι κατι δυσκολο και τα εργαλεια ολα τα εχω τσαμπα.
Ειδικα δυο βαρελια φετινα ( 175 + 330 κιλα αντιστοιχα ) κοτσιφαλι βγηκε κορυφαιο.
Εαν το δοκιμαζαν πριν τις εκθεσεις ειχαν σκοπο να το κατεβασουν στις εκθεσεις για βραβειο.
Τωρα λοιπον που πινετε γλυκα και κατεβαινει κατω με την μια,  ΘΕΛΟΥΝ αρων αρων να εμφιαλωσω καμια 50ρια μπουκαλια για να παραμεινει ετσι. Δλδ να σταματησει να προχωραει η ωριμασνη του.
Το θεμα μπλεκει οτι στην εμφιαλωση η μαγκες ριχνουν μεσα μεταμεσουφλιντ  (φαρμακο ) και εγω το πινω ανευ φαρμακων.
Απο το πατημα (με τα Ποδια) την αποστραγγισει απο τα στραφυλλα ( με την κανατα στο χερι ) λειτουργω με τον τροπο που λειτουργουσαν οι παπουδες μου και αυτο δεν το αλλαζω.
Προτιμω λοιπον να το εχω στα βαρελια (το ποιο παλιο μου ειναι τωρα 20 χρονων) και αναλογος των κεφιων μου πινω αυτο που θελω.
Θελω κατι δυνατο ;;
Βαζω ενα παλιο , πινεις δυο ποτηρακια και μετα πας για υπνο.
Θες κατι ελαφρυ ;; Βαζω φετινο πινεις ενα μπουλακι και μετα για υπνο!!
Θες κατι με φρουτα ;; Φτιαχνεις κοκτειλ κρασι με πετιμεζι ή με γαρυφαλο κανελα καθαριζεις τα φρουτα σου αδειαζεις παλι ενα μπουκαλι και πας για υπνο !!

Οπως παρατηρησες η καταληξη ειναι ιδια παντου , ο τροπος διαφερει  :D :D

Υ.Γ Το καλο ειναι οτι την επομενη μερα σηκωνεσε διχως πονοκεφαλο !!! ( Ο πονοκεφαλος που εχουν οι περισοτεροι την επομενη μερα ειναι το αποτελεσμα της Ινολης ή των Θειωδη που εχουν τα φαρμακα.

Μαγκια και τεχνη για μενα ειναι να κρατας το κρασι χρονια χωρις φαρμακα και με αρωματα.
Και αυτο μου το προσφερει το ξυλινο βαρελι.

Πχ ο νομος και ο κανονας του ξυλινου  βαρελιου λεει πως πρεπει να το γεμισεις μεχρι πανω για να μην ξυδιασει.
Το ενα βαρελι γεμισε τιγκα 330. Το αλλο ενω ηταν 220αρι μπηκαν μεσα 175 κιλα περιπου.
Αμεσω τα φιλαρακια μου ειπαν : Βαλε πανω ενα μπουκαλι παραφινη για να μην σου ξυδιασει κτλ κτλ.
Το εκλεισα ετσι . Δεν ξυδιασε. Το ρισκαρα χοντρα ομως  , αλλα στηρικτικα στις γνωσεις τω παλιων.
Οχι φαρμακα. Στοπ στα φαρμακα. Οι παλιοι δεν ειχαν φαρμακα. Και ζουσαν περισσοτερο.
Οσο γινετε ποιο αγνα πραγματα στον οργανισμο μας.
Μια ζωη οι παπουδες εβγαζαν καθε μερα ενα μπουκαλι κρασι απο το βαρελι και το επιναν.
Το ιδιο κανω και εγω. Ουτε εμφιαλωσεις ουτε τιποτα.
Και οσο φυγει , οσο παλιωσει , οσο πεταχτει !! (Προς το παρον κανενα δεν πεταχτηκε διοτι χαριζω κιολας σε φιλους και παλι εχω)

Ωραίος
Ανυπομονώ να έρθω κάτω Γιώργο θα κεράσεις ελπίζω.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: dsp στις Μάρτιος 05, 2018, 09:53:17 μμ
To ξαναποσταρω για να το δει ο φιλος μας

 'Σωστες' φωτογραφιες και τροποι αναρτησης  (http://steki-syllekton.gr/index.php?topic=37761.0)

ΥΓ: ζηλεψα και γω τωρα... Don Giwrgignon



Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: Douglas Whittacker στις Μάρτιος 06, 2018, 04:32:00 πμ
silahim,
Ευχαριστώ.

herakliotis,
Δεν θα προσπαθήσω να σε μεταπείσω για κάτι.
Αλλά να μη λέμε ανακρίβειες:
Ο μέσος όρος ζωής ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ όσο περνάνε τα χρόνια, δε μειώνεται.
Στη χώρα μας είναι 78,3 έτη για τους άντρες και 83,6 για τις γυναίκες (στατιστικές 2015).
ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ δεν ήταν τόσο ψηλά.
Δεν ζούσαν περισσότερο δηλαδή "παλιά", που δεν έβαζαν φάρμακο στα κρασιά τους.


Η σαμπάνια του φίλου μας μπορεί να είναι άριστη, και χωρίς αλλαγή φελλού επί 40 χρόνια. Είναι θέμα τύχης. Η σωστή διαδικασία συντήρησης πάντως λέει ότι ο φελλός της έπρεπε να έχει αλλαχτεί 3 φορές: το 1988, το 1998 και το 2008. Και φέτος άλλη μία, για να πάρει παράταση (ασφαλή) για άλλα 10 χρόνια.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: dsp στις Μάρτιος 06, 2018, 05:05:04 πμ
δε ξερω σε σχεση με ποια χρόνια αυξανεται ο "μεσος ορος ζωης", αλλα ξερω οτι αυτος ο "μεσος ορος ζωης" ειναι μεγαλη παγιδα.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: Douglas Whittacker στις Μάρτιος 06, 2018, 10:42:09 πμ
δε ξερω σε σχεση με ποια χρόνια αυξανεται ο "μεσος ορος ζωης", αλλα ξερω οτι αυτος ο "μεσος ορος ζωης" ειναι μεγαλη παγιδα.

Π.χ. επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο μέσος όρος ήταν τα 18 χρόνια.

Πάρε και διάγραμμα για έναν αιώνα (1950-2050). Μας αφορά η πάνω γραμμή (η κόκκινη). Το 1950 ήταν 65~67 έτη.

"Παγίδα" για ποιον?


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: herakliotis στις Μάρτιος 06, 2018, 11:16:17 πμ
Αυτα που σας δειχνω λετε να εχουν αλλαξει ποτε φελλο απο πανω τους ;;

http://hania.news/2018/01/05/%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85/ (http://hania.news/2018/01/05/%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85/)

http://www.protothema.gr/world/article/469463/sabanies-170-eton-pou-vrethikan-se-nauagio-ehoun-akomi-teleia-geusi-/ (http://www.protothema.gr/world/article/469463/sabanies-170-eton-pou-vrethikan-se-nauagio-ehoun-akomi-teleia-geusi-/)

Πιστευω πως η συνθηκες οι καταλληλες διατηρουν το κρασι.
Πχ κελαρι . Κελαρι ισως σταθερη θερμοκρασια χειμωνα καλοκαιρι.
Βασικος παραγωντας για την υγεια του κρασιου.
Φιλος μου εχει πει : Γιωργο το  κρασι γενιετε , ωριμαζει και πεθαινει .
Προσωπικα δεν εχω δει ακομη πεθαμενο κρασι. Φιλος που του πεθανε το κρασι μετα απο 45 χρονια μου ειπε :
<<Απο σκουρο κοκκινο που ηταν εγινε σαν λευκο περιπου, Ξανθινε παρα πολυ. Στην οσφρηση δεν ειχε πλεον κανενα αρωμα. Και οταν το δοκιμασα ηταν  ανουσιο . >>
Δεν ξερω με ποια αιτιολογια μπορει να φτασει ενα κρασι στο τερμα του.
Η τακτικη πχ των παλιων εδω στην Κρητη ειναι διαφορετικη. Πχ την φετσα δλδ το κατακαθι του μουστου οταν γινετε η ζυμωση η νεα τεχνολογια λεει να μην μπαινει στο βαρελι.
Αλλου γινετε η ζυμωση και αλλου μετα μεταφερετε το κρασι καθαρο.
Θεωρητε μικροβιακο φορτιο.
Φετος για πρωτη φορα εκανα και τις δυο τακτικες. Δλδ εβαλα ενα βαρελι με τον μουστο εξ αρχης να ζυμωσει και εβαλα και ενα βαρελι με την ζυμωση να εχει γινει αλλου χωρις φετσα δλδ.
Δυστηχως για μενα τα εκανα πολυ αργα αυτα τα πειραματα διοτι δεν ξερω το μελλον μπροστα μου να δω ποιο κρασι θα αντεξει στον χρονο.
Διοτι η συντηρηση των κρασιων απο τους παλιους στηριζωταν στην φετσα και στις μεταγγισεις.
Οταν δλδ ενα βαρελι κατεβαινε κατω τις  μεσης  η τακτικη τους ηταν : σε μια απο τις ποιο κρυες νυχτες του χειμωνα  οπου το κρασι κοιματε (στο κελαρι δεν μπορω να το καταλαβω αυτο διοτι ετσι και αλλιως η θερμοκρασια δεν μεταβαλλετε πανω απο 2 βαθμους χειμωνα καλοκαιρι)  εβαζαν μεσα στο παλιο κρασι ΝΕΟ ΦΕΤΙΝΟ και ξανα εκλειναν την ταπα με μπολικο απυρι στην πανω μερια.
Η φιλοσοφια τους αυτη βασιζωταν στην φετσα οπου εχει μεινει μεσα στο βαρελι και το οποιο φυσικα ανακατεβωταν και θολωνε για εναν μηνα περιπου, διοτι η φετσα λειτουργουσε σαν μαγιά και εκανε ολο πλεον το κρασι να πινετε σαν παλιο !!! Μετα τον μηνα ξανακαθοταν στον πατο του βαρελιου.
Εγω τωρα πχ εχω κρασι 20 ετων. Εχει μεσα του ομως και κρασι 7 ετων. Διοτι η ντογα του βαρελιου πινει υγρασια.
Ενα βαρελι απο μονο του χανει καποια κιλα υγρασιας . Εκτου αυτου πινεις και εσυ.
Αναπληρωνωντας με αυτο τον τροπο ισως να κρατουν το κρασι και να μην πεθαινει. (εικασια ) Δυστηχως οι δικοι μου οι παλιοι εχουν φυγει ολοι. Και απλα καποια πραγματα οπως τα ειδα να τα κανουν τα ακολουθω.Διχως να ξερω τον λογο ουσιαστικα.
Σε κουβεντα μου παντως με Οινολογο μου εκμηστηρευτικαν οτι και αυτοι οι ιδιοι σε καποιες περιπτωσεις χρησιμοποιουν την Φετσα ως μαγιά για να κανουν ενα κακο κρασι καλο !!
Δεν θελω να εισερθω σε λεπτομεριες του τι και τι μου ειπαν διοτι η ταπα παει συννεφο στο εμποριο.
Θυμιζει λιγο ενα αρθρο που ειχα βγαλει με καποιον εαν θυμαστε οπου ανακατεβε τα κρασια και εβγαζε σπανιες ετικετες !!!


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: herakliotis στις Μάρτιος 06, 2018, 11:35:27 πμ
Κατι αλλο που εκαναν οι παλιοι επισεις ηταν να βαζουν και λιγο νερο μεσα στο βαρελι.
Η ντογα χανει υγρασια. Το οινοπνευμα λοιπον ανεβαινει με τα χρονια.
Απο 13 βαθμους εαν πεταχτει στους 17 / 18 το κρασι δεν πινετε. Πινεις δυο ποτηρια και τελιωσες. (Εκει εχει φτασει το δικο μου τωρα )
Η τακτικη του να βαλεις νερο μεσα στο βαρελι θελει προσοχη. Διοτι εαν βαλεις παραπανω απο οσο πρεπει θα βουρκιασει.
Προσωπικα προτιμω να το πινω δυνατο .
Φιλος μου σε παρεα το νερωνει την στιγμη που το πινει.
Στο θεμα του μπουκαλιου τωρα πιστευω (οπως και μου ειπαν οι Οινοποιοι) οτι ενας καλος φελλος ακριβος και οχι της πλακας μπορει να κρατησει ενα καλο κρασι και 20 και 40 χρονια.
Οπως ειδατε σαμπανιες ναυαγιου 170 ετων ουτε μπηκε μεσα νερο ουτε τιποτα.
Τοτε δεν υπηρχαν φυσικα φτιαχτει φελλοι!!!
Τοτε εκοβαν την δρυς (διοτι ο φελος στην ουσια ειναι απο ενα ειδικο δεντρο δρυς μια ποικιλια θα λεγαμε της δρυς οπου βγαινει ετσι) πιθανον το εξωτερικο μερος του κορμου να ηταν ο απλος φελλος και το εσωτερικο η καρδια ο σκληρος για σαμπανιες και ακριβα κρασια(ή αντιστροφα δεν γνωριζω) .
Σημερα τα εχουν κανει συνθετικα και τρεχα γυρευε .
Οσο ποιο παλια ειναι η Σαμπανια και το κρασι τοσο καλυτερος πιστευω ειναι και ο τροπος που φτιαχτηκε!!


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: silahim στις Μάρτιος 06, 2018, 04:27:01 μμ
Δεν θυμάμαι ακριβώς τον τρόπο που το κάνουν. Το είχα δει όμως παλιά σε κάποιο βίντεο.
Τώρα να σου πώ και εγώ το κρασί μου το πίνω απο το βαρέλι και δυστυχώς δεν προλαβαίνει να
παλαιώσει.  Αντίθετα με το δικό σου. :D

Χωρίς πλάκα τώρα. Γιατί δεν έχεις δοκιμάσει να το βάλεις σε μπουκάλια??
Θα σου πω ένα παράδειγμα. Ο πατέρας μου, συγχωρεμένος τώρα, όταν παντρεύτηκα, μου έκανε
μια έκπληξη που δεν την περίμενα!!!!  Είχε βάλει σε μπουκάλια όταν γεννήθηκα 25 κιλά κρασί και το είχε
φυλάξει σε μέρος που δεν το ήξερα. Τα οποία και μου τα έδωσε να τα ανοίξω σε τσιμπούσι που έκανα
στο γάμο με φίλους. Όταν τα ανοίξαμε ήταν πλέον 27 χρονών κρασί και μάλιστα
σε αρίστη κατάσταση. MS 66 - 67, Proof deep cameo!!! :D :D
Η χαρά που πήρα ήταν μεγάλη και καταλαβαίνεις τον λόγο......

Ωραία ιστορία φιλαράκι μου.
Να σε ρωτήσω!!!
όταν παντρεύτηκες είχαν φύγει οι Γερμανοί ή ακόμη είχαμε κατοχή;

Να σου θυμίσω διότι έχεις γεράσει και το έχεις χάσει λίγο.......!!
Ήταν πολύ μετά απ'όταν βγήκες στη σύνταξη, εσύ.  :P :P :P :P :P


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: Medvet στις Μάρτιος 06, 2018, 04:32:09 μμ
Αγαπητέ κε Γιώργο,  με ενθουσίασε ο τρόπος που  παρουσιάσατε την παραδοσιακή οινοποίηση του τόπου σας και τα μυστικά που κρύβει. Κάπως έτσι είναι λίγο ή πολύ και η αντίστοιχη στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας. Σίγουρα το μεράκι και η εμπειρία του οινοποιού, το υλικό που χρησιμοποιεί (σταφύλια, βαρέλια κλπ), όπως και τα χαρακτηριστικά του τόπου που αναπτύσσεται το αμπέλι (έδαφος, κλίμα και ακόμη ο προσανατολισμός και η κλίση του εδάφους) είναι καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση του τελικού προιόντος, του κρασιού. Όπως επίσης και πάνω από όλα η χαρά του να «συμποσιάζεσαι» με ανθρώπους που αγαπάς. Υπάρχουν όμως και άλλα κριτήρια που καθορίζουν την «ποιότητα» ή αλλιώς την αποδοχή αυτού του προιόντος από τους υπόλοιπους, μη μυημένους (συνη-(ε)-θισμένους).

Τυγχάνω λάτρης του κρασιού ... και ολίγον συλλέκτης, ελληνικών κυρίως ποικιλιών και είχα τη χαρά να γευτώ κρασιά από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας και μεταξύ αυτών και της Κρήτης.

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι ο παραδοσιακός τρόπος οινοποίησης στο νησί σας έδωσε τα προηγούμενα χρόνια εξαιρετικά κρασιά, μαζικής όμως κατανάλωσης, που μπορούσες να τα απολαύσεις στις χαρές και τις λύπες της ζωής σου,  με τους ανθρώπους που συν-χαίρονται ή συν-λυπουνται με σένα.

Έτσι εξηγείται η λατρεία που τρέφουν οι περισσότεροι Κρητικοί για τον Μαρουβά και τα υπόλοιπα παλαιωμένα (παραδοσιακά) κρασιά. Τους θύμιζε την χαρά της γέννησης του παιδιού τους και το μοιράζονταν με τους υπόλοιπους στη χαρά του γάμου. Ήταν όλοι ευτυχισμένοι (ειδικά μετά το τέταρτο ποτηράκι), αλλά κανένας τους δεν ενδιαφερόταν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρασιού που έπιναν. Άλλωστε είχαν συνηθίσει στα καθημερινά κρασιά του τόπου τους και αυτό, όντας συναισθηματικά εμπλουτισμένο, ήταν το «κορυφαίο» κρασί.

Για εμάς όμως, ως αμύητοι σε αυτό το είδος και την κουλτούρα του τόπου, τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρασιών είναι αδιάφορα έως μάλλον δυσάρεστα ΧΩΡΙΣ όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουμε τη συντροφιά των φίλων μας και δε σεβόμαστε τον κόπο του παραγωγωγού. Είναι κάτι σαν ...το γαμοπίλαφο που μόνο οι Κρητικοί το ευχαριστιούνται ...

Πάντως οι σύγχρονοι οινοποιοί της Κρήτης έχουν εκμεταλευτεί στο έπακρο όλα τα εφόδια του ευλογημένου τόπου τους και έχουν «απογειώσει» το κρητικό κρασί, συνδυάζοντας όμως τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης με το «παραδοσιακό» μεράκι, φτιάχνοντας κρασιά που αντικειμενικά, όχι μόνο μπορούν να αντέξουν στο χρόνο αλλά και να εξελιχθούν στη διάρκειά του.


Τίτλος: Απ: Σαμπανια DOM PERIGNON
Αποστολή από: herakliotis στις Μάρτιος 06, 2018, 05:08:45 μμ
Αγαπητέ φίλε θα σου πω για το τέλος του μηνύματος σου.
Πέρυσι τα αμπέλια μας εκεί που ηταν έβγαλαν φοβερό κοτσιφαλι χωρίς ίχνος σαπίλα μέσα του. Το ίδιο και η βιλανα.
Αντίθετος όμως η φοβερές ζέστες που έκανε εκαψαν τα σταφύλια τα επιτραπέζια. Πχ σουλτανι. Είδα φίλους μου να σηκώνονται τέσσερις το πρωί να ετοιμάζουν ψεκασματα κτλ κτλ μπας και σώσουν τίποτα και τελικώς σήκωσαν τα χέρια. Την πρώτη πολέμησαν την δεύτερη έκριναν οτι τσάμπα θα πολεμήσουν. Ολα αυτά λοιπόν τα επιτραπέζια κατέληξαν στην στοίβα όπως λέγεται . Δλδ φορτηγά και οινοποιείο στον σορό. Εαν αυτά τα σταφύλια επιχειρούσα εγω πχ να τα πατήσω 100% θα έβγαζα ξύδι. Διότι ηταν ποιο πολύ το σάπιο απο το καλό. Και όμως. Αυτά τα σταφύλια τα περνούν οινοποιείοι και τα κάνουν κρασί. Φαντάσου τι φάρμακο πέφτει μέσα και τι σταθεροποιείτες χρησιμοποιούν. Δεν θελω να μιλήσω παραπάνω για το πώς αξιοποιήσουνε αυτά τα σάπια διότι απο εκεί ζούνε και φίλοι μου. Ευτυχώς οχι συλλέκτες να με διαβάζουν. Γενικά το μπουκάλι το αποφεύγω. Αλλά σε ταβέρνες εκτός Κρήτης θα προτιμήσω το μπουκάλι απο το χύμα. Σε κάποια μέρη προτιμώ το χύμα που γνωρίζω. Σε μέρη που Δεν γνωρίζω προτιμώ το μπουκάλι. Το να σου εξηγήσω το γιατί θα πάρει χρόνο. Άσε το.