Δεν ειμαι αρειανος... Αεκτζης ειμαι! χαχαχαχαχα
τα νομισματα αυτα αν και υπαρχουν αρκετοι που ειτε δεν τους αρεσουν ειτε τα θεωρουν ξενα... εχουν μια ομορφια και μια ιστορια με μεγαλο ελληνικο ενδιαφερον!
σιγουρα ολοι εχουμε δει ή ακουσε για armata et morea, isole et armata, candia, corfu-zante cefal, σολδινια κτλ... νομισματα που κοπηκαν για καθαρα ελληνικα μερη... για πληρωμες του βενετικου στολου και τα ιονια νησια ή την πελοποννησο, ή την κρητη... υπαρχουν και καποια αλλα παλια κρητικα που με επισημανση εγιναν για την Τηνο... κτλ... αλλα μας πανε αλλου... και θα το πλατιασουμε... ισως μια αλλη φορα...
η γκαζετα αυτη που χαρισε ο γιαννης εχει μεν την "κοινη οψη" με τον λεων της Βενετιας (συμβολο του αγιου Μαρκου, προστατη της Γαληνοτατης), και το san mark ven (υπαρχουν ποικιλιες σε αυτο... S. Mark Ven, S. Marcus Ven), αλλα στην αλλη μερια γραφει... DALMA ET ALBAN (ή DALM ET ALB σε καποια...). η μεταφραση τους ειναι Δαλματια και Αλβανια.
Καποιος καλλιστα θα μπορουσε να πει... Δαλματια ειναι η περιοχη των κροατικων ακτων... και το αλλο ειναι η αλβανια... αρα τι δουλεια εχει με την ελλαδα... ετσι δεν ειναι;;
Ομως... δεν ειναι ετσι!
Το ονομα αλβανια δεν το χρησιμοποιουσαν οι βενετοι για να προσδιορισουν τον χωρο που ειναι σημερα το κρατος της Αλβανιας αλλα το χρησιμοποιουσαν για μια περιοχη που οπως διαβαζω στο υπεροχο βιβλιο του κυριου τζαμαλη, αρχιζε στα βορεια της λιμνης Σκουταρι (νομιζω σημερα λεγετε λιμνη Σκοδρας) που ειναι στα συνορα Μαυροβουνιου και αλβανιας με το μεγαλυτερο μερος της να ειναι Μαυροβουνιακο, και τελειωνε στον Αμβρακικο κολπο! αρα για τους βενετους αλβανια ηταν και η σημερινη ελληνικη ηπειρος οπου οι βενετσιανοι κατειχαν την παργα και την πρεβεζα!!
τα νομισματα αυτα δεν ηταν μονο τοπικης χρησης τα βενετικα αρχεια μας κανουν να συμπαιρανουμε οτι τα νομισματα αυτα πιθανον να κυκλοφορουσαν για καποιο διαστημα κανονικα σαν νομισμα κυκλοφοριαςκαι στις υπολοιπες βενετικες περιοχες εντος ελληνικου χωρου, δηλαδη τα ιονια νησια, αλλα και τη Πελοποννησο.
αξιες εδω εχουμε αρκετες διαφορετικες! ας τις δουμε χωρις να αναφερω ποικιλιες κτλ... παρακατω! το μονο που θα προσθεσω ειναι οτι μιας και κυκλοφορουσαν πολλα χρονια εχουμε και τις τοσες διαφορες! παραδειγμα ειναι το 1 σολδιο που κυκλοφορουσε και κοβοταν συνεχεια απ οτο 1626 εως το 1710! μιλαμε για σχεδον ενα αιωνα!! ετσι λογο της ανατιμησεως του χαλκου το νομισμα υπεστη αλλεπαλληλες μειωσεις του βαρους του....
για να επανελθω... παμε να δουμε τις αξιες που κοπηκαν.. γιατι σε αυτα δεν εχουμε μονο σολδια και γκαζετες!!
1) Μπεζο: λογικα μιλαμε για μισο σολδιο και κοπηκε το 1626. εδω θα αναφερω οτι μπορει να το βρεις ειτε με τον αριθμο 6 αναμεσα σε 2 αστρα κατω απο τον λιονταρι ειτε και απλα να υπαρχουν μονο τα αστρα!
2) Σολδιο: κοβοταν απο το 1626 εως το 1710 οπως αναφερα πριν!
3) Γκαζετα που ισουταν με 2 σολδια: κοβοταν απο το 1684 εως το 1710.
4) 4 σολδια: ασημενιο νομισμα που κοπηκε το 1687 κατα την διαρκεια του βενετο- τουρκικου πολεμου (1684-1699).
5) 8 σολδια: κοπηκε το 1687 κατα την διαρκεια του βενετο- τουρκικου πολεμου (1684-1699). λογικα ασημενιο
6) 20 σολδια ή Λιρεττα: κοπηκε το 1687 κατα την διαρκεια του βενετο- τουρκικου πολεμου (1684-1699). λογικα ασημενιο
τα υπολοιπα νομισματα εχουν διαφορετικες παραστασεις... οπου στην μια οψη ειναι ο αγιος Μαρκος Καθιστος σε θρονο να ευλογη τον γονατισμενο δογη, ενω στην αλλη πλευρα εχουμε λιονταρι που κραταει κλαδι ελιας. το λιονταρι ειναι ορθιο και παταει μονο το ενα ποδι στο εδαφος! αριστερα του υπαρχει φρουριο με σημαια! το φρουριο σνα να φαινεται να ειναι πανω σε βραχο..
7) ογδοο του Λεονε ή 10 σολδια: ασημενιο νομισμα που κοπηκε το 1705-1706 και φερει το ονομα του δογη Αλουισιου Μοτσενιγκου Β (1700-1709).
τεταρτο του Λεονε ή 20 σολδια : ασημενιο νομισμα που κοπηκε το 1705-1706 και φερει το ονομα του δογη Αλουισιου Μοτσενιγκου Β (1700-1709).
9) μισο λεονε ή 40 σολδια: ασημενιο νομισμα που κοπηκε το 1705-1706 και φερει το ονομα του δογη Αλουισιου Μοτσενιγκου Β (1700-1709).
10) Λεονε ή 80 σολδια: ασημενιο νομισμα που κοπηκε το 1705-1706 και φερει το ονομα του δογη Αλουισιου Μοτσενιγκου Β (1700-1709).
το 1/8, 1/4, 1/2 και το λεονε εχουν εκτος το ονομα του δογη.. και τα αρχικα των προισταμενων του νομισματοκοπειου, B.C και B.G.... πραγμα που μας δινει την πληροφορια για το ποτε ακριβως κοπηκαν!
τα λεονε αυτα διαφερουν απο τα Leone il Levante που ειχαν βγαλει οι Βενετοι για τις ανατολικες αποικιες τους... δηλαδη για τα ελληνικα μερη! διαφερουν και στις παραστασεις και στο μεγεθος και στις επιγραφες και στην καθαροτητα του ασημιου που στα δαλματικα ειναι αν εχω καταλαβει καλα... 60.9% ενω το βαρος τους ειναι 11.59 γραμμαρια!
αναλογες διαφορες εχουν και το μισο, τεταρτο και ογδοο....
για του λογου το αληθες το Leone il Levante αν δεν κανω λαθος ειναι 27.12 γραμαμρια βαρος και ειχαν καθαροτητα ασημιου 73.9%.
οπως καταλαβαινεται η διαφορα ειναι πολυ μεγαλη!!
*** τα leone il lebante και τα μικροτερα του 1/8, 1/4, 1/2, ειχαν σαν σχεδιο.. τον Αγιο Μαρκο ΟΡΘΙΟ να ευλογει τον γονατισμενο δογη ενω στην αλλη μερια το Λιονταρι ειναι μεν αρθιο αλλα με τα πισω ποδια να πατανε στο εδαφος (και τα 2!!!) ενω κραταει βαγια και σταυρο!
<*> πηγη... το τεραστιο συγγραφικο εργο του αειμνηστου κυριου Αναστασιου Π. Τζαμαλη, "νομισματα του ελληνικου χωρου, 1184-1976". ενα βιβλιο σταθμος στην ελλαδα και στον συλλεκτικο χωρο, χωρις πλακα!!!