χαχαχα μα δεν υπαρχει λογος να μαλωσουμε...απλα συζητηση κανουμε... στο κατω κατω.. η τιμη εχει να κανει και με την ζητηση κτλ.. οπως και σε ποιο μερος το βρισκεις! στην ελλαδα μπορει να ειναι δυσκολο... σε αλλα μερη οχι..
αλλος τα πουλαει σε Α τιμη κι αλλος σε Β... αναλογα ο καθενας βρισκει αυτο που θελει και στην τιμη που το θελει... απλα χρειαζετε υπομονη και καλο ψαξιμο! εχω βρει ευκαιριες τρελλες με καλα κομματια... ενω απο τιμη ηταν.... πολυ χαμηλα! καποια δε... πολυ χαμηλα.... παρα πολυ.... και μιλαμε παντα για γνησια!
αν ψαχτεις στα γερμανικα... θα δεις πραγματα που κανενας κραους δεν εχει! θα δεις ποικιλιες που θα παθεις πλακα! ιδιωτικα τυπογραφεια με αδεια που τυπωναν χαρτονομισματα... και μαζευονται αναλογα με τους κωδικους τους! γερμανικα χαρτονομισματα εχω ποιο πολλα κι απο τα ελληνικα μου! πρεπει να εχω καμια 500... ισως και παραπανω... 600+ γιατι υπαρχουν πολλες ποικιλιες χε χρωματα, σε χαρτι, σε κωδικους, σε υδατοσημα...
ετσι για bonus...
ξερεις το 5000 μαρκα του 1922 που εχεις που τυπωθηκαν; τυπωθηκαν στην Κολωνια, απο το τυπογραφειο J.P. Bachem, Koln.
το τυπογραφειο αυτο εκοψε 5000 μαρκ του 1922 με 2 διαφορετικα υδατοσημα... αλλη τιμη το εινα αλλη το αλλο... χαμος δηλαδη... και το χατονομισμα αυτο το συνανταμε τυπωμενο απο 52 ποικιλιες τυπογραφειων, το βρισκεις ειτε με 5 ειτε με 6 ψηφια στον αριθμο σειρας ενω υπαρχουν και 5 διαφορετικα υδατοσημα!
οι 52 ποικιλιες που αναφερω στα τυπογραφεια.. μπορει να ειναι ενα τυπογραφειο και να εχει βγαλει 3 ποικιλιες... οποτε αν θες ποσα διαφορετικα τυπογραφεια ειναι στο συγκεκριμενο χαρτονομισμα... ο αριθμος ειναι...35.
οντως ειναι κουκλι το κατοσταρικο.. και αν βρεις και τα 100 μαρκα των αλλων 3 περιοχων που μοιαζουν... (ειναι λιγο ακριβοτερα), ειναι μια τετραδα κουκλα!
νομιζω ειναι απο saschen, wurttenberg και μια αλλη περιοχη που δεν θυμαμαι τωρα...