θα μου επιτρεψετε να δωσω την αποψη μου... χωρις ουτε να εχω σκοπο να δικαιολογησω καποιους. ουτε και να ερθω σε αντιπαραθεση με κανεναν! ισα ισα που αντιπαθω τις αγριες αντιπαραθεσεις και πιστευω οτι ολες οι αποψεις ειναι σεβαστες... και φυσικα ολους σας θεωρω φιλους μου!
! απλα για να εξηγησω καποια πραγματακια.. ή να πω καποιες σκεψεις μου γι αυτα...μιας και εγω χρησιμοποιω το .. αλλα ειναι ομορφα και κρατησε τα!...
οι τιμες διαφερουν...παντου! απο μαγαζι σε μαγαζι... απο αγορα σε αγορα, απο μερος σε μερος! παρολα αυτα.. υπαρχουν για πολλα νομισμτα ή οτιδηποτε αλλο συλλεκτικο μια καποια τιμη αναλογα με την κατασταση ενος νομισματος ή με την σπανιοτητα του! ετσι δεν ειναι;
οι τιμες σε μαγαζια ή παγκους δεν ειναι απαραιτητα και σωστες! φυσικα το ιδιο συμβαινει και καποιες φορες σε καταλογους... απλα.. ο εμπορος.. λογικο ειναι να στο φουσκωσει στην τιμη... γιαν α βγαλει κερδος! ποτε μα ποτε δεν θα το δωσει παρακατω! για σκεφτειτε... ειδα εδω ταλιρο του Γεωργιου σε κατασταση F.. και καθαρισμενο στα 600 ευρω σε μαγαζι... ειναι αυτη η τιμη του;;; οχι! την ιδια περιοδο πηρα ενα ομορφο και ανωτερης καταστασης με 25 ευρω απο καλο φιλο και χρηστη του φορουμ! μαλιστα το χτυπησα και το κερδισα απο το εβαυ!
δεν ειναι ολα τα νομισματα ή τα συλλεκτικα ακριβα ή δυσκολα! αν ηταν ετσι... ολοι θα ειμασταν πλουσιοι! ισα ισα που ελαχιστα ειναι τα ακριβα! τα περισσοτερα ειναι φτηνα εως πολυ φτηνα!!
τωρα.. γιατι αποφευγει ενας συλλεκτης να εκφερει αποψη ως προς την τιμη ή και καμια φορα ακομα και την κατασταση ενος πχ νομισματος!
1) μιας και ειμαστε ανθρωποι διαφορετικοι... πολλες φορες εχουμε και διαφορετικες αποψεις! για σκεφτητε λοιπον να πω εγω.. αυτο ειναι VF, να βγει ο Γιαννης και να πει.. τι λες ρε Νικο.. αυτο ειναι XF... κτλ.. ή να πω εγω.. αυτο κανει 5 ευρω.. να βγει αλλος και να πει.. τι λες.. το ειδα σε μαγαζι 3 ευρω.. αλλος θα πει.. οχι κανει 10 ευρω γιατι τοσο το δινουν στο ιντερνετ στο ταδε site...... οποτε μπορει καλλιστα να δημιουργηθει ιστορια και αντιπαραθεση για το τιποτα!
2) μην ξεχναμε οτι το φορουμ δεν ειναι πια μονο φορουμ αλλα εχει και δημοπρασιες και πωλησεις! αρα.. μπορει να υπαρξει προβλημα με καποια δημοπρασια ή τιμη με το να συζηταμε για τιμες... πραγμα που ισως ειναι και αντιθετο στην φιλοσοφια πολλων χρηστων! μεταξυ μας ειμαστε ετσι κι αλλιως!
3) ... ειλικρινα.. πολλα ειναι πολυ φτηνα.. τοσο φτηνα που... τι να πεις;;; να πω πχ.. κανει 1 ευρω ενω ακυκλοφορητο το βρισκεις με 1.50 το πολυ;; το τιποτα... πολλες φορες ειναι γιατι απλα δεν υπαρχει τιμη για χαμηλες καταστασεις! αν δειτε και τον κραους... σε πολλα κερματα τιμη υπαρχει μονο απο XF ή μονο σε ακυκλοφορητη κατασταση! αρα σε ολες τις υπολοιπες καταστασεις... κανει στν ονομαστικη αξια αν ακομα περναει! αν και παλι.. εκει λογικα γραφει FV... (face value)...
σκεφτητε λοιπον ενα νομισμα απο μια χωρα με χαλια οικονομια... τι αξια μπορει να εχει σε κυκλοφορημενη κατασταση αν ειναι και πολυ ευκολο;;; μπορει να μην υπαρχει καν τιμη!!! να ειναι κατω του ενος σεντ του ευρω!!! ναι εχει τετοια! εδω εγω εχω παρει χαρτονομισμα σε κακη κατασταση στην ονομαστικη τιμη του.. που ηταν... 5 λεπτα του ευρω!!!! εδω υπαρχει χαρτονομισμα που ακυκλοφορητο κανει γυρω στα 30 λεπτα!! αν καποιος το δειξει σε πολυ κυκλοφορημενη κατασταση ή σχισμενο κτλ.. τι να του πεις απο τιμη;;;
σε τετοιες καταστασεις.. δεν θα κοβονταν τα ποδια αν ακουγατε την τιμη;; δηλαδη αν καποιος πει.. ποσα εχεις; 10 κερματα;; ολα μαζι κανουν μισο ή 1 ευρω... θα ηταν καλυτερα απο το τιποτα; και ειλικρινα τωρα και μεταξυ φιλων.... θα τον πιστευατε αυτον που σας το ειπε;;; λογικο ειναι να μην τον πιστεψετε! ειδικα αν βλεπετε καποιους αλλου να πουλανε σε τρελλες τιμες! οπως αναφερα εγω με το ταλιρο!!
παρολα αυτα... ναι αναφερω οτι ειναι ομορφα και να τα κρατησετε γιατι δεν τα μετρας ολα με την συλλεκτικη αξια! πιστευω οτι ξερετε ποια ειναι η αποψη μου για τα κυκλοφορημενα νομισματα! οτι τα αγαπαω και τα μαζευω.. αλλα παντα γνωριζω οτι δεν ειναι κατι που εχει υψηλη τιμη ή καποια αξια... προσωπικα δεν με νοιαζει αν το κερμα ειναι τοσο φτηνο που για να το παρω πρεπει να με πληρωνουν κιολας! χαχαχαχα μου αρεσει;; το θελω! ειδικα δε καποια κερματα που μπορει να εχετε που ειναι απο τους γονεις σας.. τους παππουδες σας... που κουβαλανε ρε παιδια και μια αναμνηση... εχουν μια συναισθηματικη αξια που κανεις δεν μπορει να την καταλαβει ή να την κανει σε ευρω! κανεις εμπορος!! και σε συλλεκτες... χωρις να θελω να προσβαλω κανενα ή να παρθει το παραδειγμα μου σαν ρατσιστικο κτλ.... το νομισμα που μου εδωσε ο παππους μου... για εμενα εχει περισσοτερη σημασια απο ενα αλλο... εστω κι αν αυτο το αλλο... το εδωσε καποιος αλλος παππους στο δικο του εγγονι! αυτο γιατι απλα... την κινηση την εκανε ενας δικος μου ανθρωπος... ο δικος μου παππους! καταλαβαινω οτι ειναι δυκολο να εκφρασω τα συναισθηματα αυτα..... και ελπιζω στην δικη σας κατανοηση! αν πας σε ενα εμπορο ή εναν ενεχειροδανειστη... και του πεις.. αυτο ηταν του παππου μου... μαλλον θα λαβεις απαντηση... δε μπα να ηταν και του πατριαρχη... λογικο ειναι! τα συναισθηματα δεν εχουν τιμη και η αξια τους δεν μετριετε ουτε με ευρω ουτε με χρυσες λιρες!!
τελος.. αυτο το λεω πολυ απλα γιατι δεν ειναι ομορφο να πεταχθουν! επειδη δεν εχει κατι την αξια που θα θελαμε να ειχαν... δεν παει να πει οτι ειναι και αχρηστο!! καποια.. πχ ασημενια που ειναι πολυ φθαρμενα.. ή τρυπια... και λεμε.. μονο τιμη μεταλλου... νομιζεται οτι ειναι λιγο;; καποια ειναι κοντα στην αξια του κανονικου!!!
τωρα.. γιατι λεω να τα κρατησετε και ειναι ομορφα... απο το να μην τα εχετε καθολου... μια χαρα ειναι! μπορει καποια στιγμη.. να τα δωσεται στα παιδια σας.. εξηγωντας τους για τα νομισματα.. και μαθαινοντας τους για τις δραχμες.... που δεν προλαβαν να δουνε!! αν παλι δεν τα θελετε... παντα θα υπαρχει καποιο παιδι που του αρεσουν και τωρα ξεκιναει να μαζευει! στα ματια του θα ειναι θησαυρος και η χαρα που θα παρει... αλλα και το ευχαριστω που θα σας πει... πιστεψτε με.. θα ειναι σας δωσει μεγαλυτερη χαρα και ικονοποιηση απο το να παρετε 1 - 2 ευρω κι αν!
ολα τα παραπανω τα εγραψα για νομισματα και χαρτονομισματα ετσι;; στον τομεα που γνωριζω λιγα πραγματακια!
πισω στα γραμματοσημα τωρα.. για να κλεισω..
οι συλλεκτες γραμματοσημων.. ή οι κατοχοι καταλογων.. λογικα θα ξερουν ποια ειναι η τιμη τους...
ναι.. τα γραμματοσημα εχουν παρει την κατηφορα στα συλλεκτικα.. και ειναι κατι λυπηρο γιατι το γραμματοσημο πεθαινει! ολοενα και περισσοτερα κρατη εχουν πια ειτε μηχανοποιητα στικερ χωρις παραστασεις... εχει πολλα ομορφα! (και το λεω ενω δεν μαζευω!!) απο εκει και περα.. αν καποιου του αρεσουν.. τα παιρνει! για τα συλλεκτικα που δεν εχουν ενδιαφερον... και ειναι απο μικρα κρατιδια που το κανουν για να διαφημιστουν και να εχουν εσοδα.... προσωπικα διαφωνω!! το ιδιο ειναι και στα νομισματα... υπαρχουν πολλα τετοια!!! αλλοι τα μαζευουν σαν τρελλοι.. αλλοι τα απαξιωνουν... αλλα αν καποιος το θελει.. το παιρνει! τιμες υπαρχουν διαφορες! πιστευω οτι τα χρηματα που δωθηκαν ειναι οκ και ειναι ολοι ευχαριστημενοι!
ελπιζω να μην σας κουρασα πολυ.. και ζηταω συγνωμμη που μαλλον εγραψα οχι απλα σεντονι αλλα και παπλωμα μαζι! χαχαχαχα
ελπιζω επισεις να μην με παρεξηγησε κανεις σας!