Στα πιστοποιημένα είναι εντελώς διαφορετική η κατασταση,αν καποιος θέλει να τα έχει όλα σε βαθμό 70 θα δυσκολευτει πάρα πολύ.
Ειναι πολυ μικρό και λεπτό το νόμισμα.
Η διαδικασια της πιστοποιησης είναι η εξής.
Αφού αφαιρεσουμε το νόμισμα-ατα από την καψουλα το τοποθετούμε σε ενα πλαστικο φλιπακι,λογικα αυτη η διαδικασια θα γινει στο σπιτι μας,μετα θα το πάμε με το αμαξι στον εκπρόσωπο που με την σειρα του θα καλεσει μια μεταφορικη εταιρια που θα τα παραλάβει και θα το στειλει στο εξωτερικο για να βαθμολογηθουν και να μπουν στο κουτακι τους-σλαμπ.
Λογικα αφου το παραλάβουν στην εταιρία πιστοποιησης NGC η PCGS θα το αφαιρέσουν από το φλιπακι θα το πιασουν με τα χέρια τους θα το δουν τουλάχιστον δύο βαθμολογητες και μετα θα πάει να μπει στο κουτακι του.
Σε όλη αυτη τη διαδρομή πολλά μπορει να πάνε στραβά.
Αυτό φαίνεται και στα POPULATION REPORT.
https://www.ngccoin.com/census/world/greece/sc-148/g50e/
https://www.pcgs.com/pop/detail/50-euros-2012-date/6137Απο τα δυο λινκ στο τελος, βλεπω οτι ο συνολικος αριθμος πιστοποιημενων αναμνηστικων χρυσων €50 κυμαινεται απο 1 (ενα) σε κατω απο 10 συνολικα νομισματα κατ'ετος στην PCGS και 8-20 στην NGC. Κατ'ετος, σε συνολο γυρω στα 1300-1500 νομισματα που ειναι ολα εξαντλημενα.
Γιατι καποιος να θελει να πιστοποιησει ενα αναμνηστικο νομισμα; Ειδικα με την σημερινη τεχνολογια που ειναι τελεια. Ενδεχομενως καταλαβαινω την ταση με τα δραχμικα ως παλαιοτερα, με κουτια που εχουν αποκτησει φθορα και ελαττωματα, καποια χωρις καθολου κουτια, μεσω Γερμανιας, κλπ.
Προφανως οι αριθμοι τουλαχιστον για τα αναμνηστικα €50, δειχνουν ξεκαθαρα οτι το ποσοστο αυτων που τα πιστοποιουν ειναι απο μηδενικο εως 1,5%.
Στα ακριβοτερα υποθετω ανεβαινει. Τα μονα αναμνηστικα που θελουν πιστοποιηση ειναι τα αναμνηστικα της επταετιας μια που τα κουτια ειναι υπερσπανια, και πολυ ποθητα, ακομη και θηκες εποχης. επι παραγγελια
Ολα τα αλλα ειναι λιγο ανοητη και κερδοσκοπικη ασχολια που αποβλεπει σε μια αστεια επιβεβαιωση του εγωισμου ενος συλλεκτη. Η πιστοποιηση δινει σε γνωστες και μη γνωστες μια γνωμη καποιων ειδικων, για την κατασταση ενος νομισματος κυκλοφοριας, ειτε κυκλοφορησε πολυ, λιγο η καθολου, η οποια ειναι γενικως αποδεκτη με τα λαθη της και τις ατελειες της. Ειναι πλεον τοσον ευρεως αποδεκτη ωστε να καθοριζει μεσα σε καποια πλαισια την αξια ενος νομισματος.
Το να πιστοποιουμε τα τελεια αναμνηστικα της ΤΤΕ, βγαζοντας το νομισμα απο την καψουλα του, (οπως περιγραφει ο ΕΧΝ), κατι που δεν εχω κανει ποτε στο 98% των συσκευασμενων αναμνηστικων που απεκτησα και προκαλωντας την τυχη μας να φθαρει, ειτε απο εμας, ειτε απο την εταιρεια, με ξεπερναει περισσοτερο απ'οσο η συλλογη τετοιων αναμνηστικων ξεπερναει πιο γνησιους συλλεκτες απο εμενα.