Καλή Χρονιά σε όλους
Η κοπή του 2024 αφορά 7.000 proof και μόνο! Υπήρξε μια σύγχυση όσον αφορά τις κοπές γι'αυτό και κάποια καταστήματα (εξωτερικού) δεχόντουσαν προπαραγγελιες για ρολά της Κύπρου 2024. Με την τράπεζα που μίλησα καθώς και με γνωστό καταστηματάρχη μου επιβεβαίωσαν για τα 7.000 μόνο proof. Η πληροφορία για τα 400.000 unc ήταν λάθος και κακώς κυκλοφόρησε καθότι ήταν ξεκάθαρο στον νομισματικό κύκλο ότι η κοπή θα αφορούσε μόνο proof κοπή .
Επίσης η πληροφόρηση που έχω εγώ (με επιφύλαξη) είναι ότι το 2025 δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του 2024. Νομίζω ότι και επίσημα πλέον, η Κύπρος έχει τα πρωτεία του πιο σπάνιου 2€.
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Το θέμα είναι ότι η Κύπρος προσπάθησε να στήσει "καζίνο" τύπου "Μονακό", για πρώτη φορά, με το νόμισμά της, χωρίς όμως να έχει την εμπειρία και τα τεχνικά μέσα τού Μονακό, το οποίο, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες, προβλήματα και διαμαρτυρίες, έχει καταφέρει να φτιάξει ένα λειτουργικό, σε μεγάλο βαθμό, σύστημα. Κατ' εμέ, η υποτιθέμενη "πτώση" τού e-shop, η οποία κρατάει ακόμα, δεν γίνεται να είναι τυχαία. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει, ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής, ότι αν έπεφταν οι εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι όλοι μαζί στο site (χωρίς το σύστημα e-Queue τού Μονακό), το site, όχι μόνο θα κατέρρεε μονομιάς, αλλά μπορεί να οδηγούσε και σε τεχνικές βλάβες σε όλη την Τράπεζα. Ήταν αναγκαίο, συνεπώς, να το κλείσουν, αφού δεν είχαν μεριμνήσει, απευθυνόμενοι σε εταιρείες πληροφορικής, να στήσουν ένα σύστημα ηλεκτρονικής σειράς προτεραιότητας για την είσοδο. Πέραν αυτού, ίσως και κάποιοι να μην ήθελαν τελικά να κάνουν τόσο μεγάλο άνοιγμα στην αγορά, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις...
Από την άλλη και μόνο η ίδια η τόσο εξευτελιστική τιμή τού νομίσματος στην αρχική του διάθεση, όπως και η δυνατότητα αγοράς δύο τεμαχίων ανά πελάτη λιανικής, δείχνουν προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού. Όποιοι έτυχε να βρίσκονται στη Λευκωσία την πρώτη ημέρα διάθεσης, δεν είχαν άλλη δουλειά να κάνουν όλη μέρα και μπορούσαν να στηθούν από τα ξημερώματα έξω από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, εξυπηρετήθηκαν. Στον υπόλοιπο κόσμο δεν δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αποκτήσει το νόμισμα, έστω και με τύχη, σε φυσιολογική τιμή και αν το θέλει, πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Παρότι έχω ιδιαίτερη και προσωπική σχέση με την Μεγαλόνησο, οφείλω να πω ότι στην προκειμένη περίπτωση, οι αδερφοί Κύπριοι πήγαν να στήσουν "καζίνο" και τελικά έστησαν "μπαρμπουτιέρα καφενείου"...