Μερικες σκορπιες σκεψεις.
Ότι ανεβαινει,κατεβαινει νομος στα οικονομικα.
Τιποτα δεν μπορει να ανεβαινει επ απειρον,σε όλα υπαρχει μια αξεπεραστη οροφη.
Την προηγουμενη τρομακτικη αυξηση του χρυσου που συνεβη επι Νιξον τη δεκαετια 1970,ακολουθησε η βιαιη αποκλιμακωση η προσαρμογη όπως λενε οι χρηματιστες.
Όταν ημουν φοιτητης σε μια επισκεψη στην τοτε Σοφοκλεους(χρηματιστηριο Αθηνων),ο καθηγητης μας ανελυε τη λειτουργια του.
Σε ερωτηση πως μπορει καποιος με λιγα χρηματα να κερδισει πολλα πονταροντας σε μετοχες,απαντησε ως εξης.
Εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να κερδισεις αυτά που ονειρευεσαι παιζοντας με σημαδεμενα ζαρια(που αλλοι σημαδεψαν) σε παρανομη λεσχη παρα στο χρηματιστηριο.
Αυτό γιατι και στο χρηματιστηριο τα παντα είναι σημαδεμενα και ελεγχομενα.
Ειτε από την ιδιοκτησια της εταιρειας που κανονιζει το παιχνιδι.
Ειτε από έναν μεγαλο μετοχο που παιζει τα παιχνιδια του.
Ειτε από καποιον που εχει εσωτερικη πληροφορηση .
Απαραιτητο το μεγαλο πορτοφολι.
Ο μικρομεσαιος επενδυτης-θυμα μπορει να κερδισει προσκαιρα μικροποσα αλλα στη τελικη είναι χαμενος,διοτι τη μπανκα τη καθαριζει ενας από τους τρεις ανωτερω,πληρωνοντας βεβαια και τη γκανιοτα (χρηματιστηριακα τελη,φοροι κλπ)
Το ιδιο ακριβως συμβαινει και τωρα με τα μεταλλα.
Ολοι κοιταζουμε σαν χανοι τη τρομακτικη ανοδο των μεταλλων και λεμε διαφορα ωραια και γενναια,διχως να σκεφτομαστε ότι αλλοι κανονιζουν και ελεγχουν το παιχνιδι.
Το παιχνιδι το ελεγχουν τα κα(ω)λοπαιδα του Σιτι και της Γουωλ στρητ που χωρις να κατεχουν γραμμαριο φυσικου μεταλλου ανεβοκατεβαζουν τις τιμες συμφωνα με τις δικες τους επιδιωξεις δημιουργωντας το καταλληλο κλιμα.
Ολοι οι υπολοιποι παραγωγοι ,εμποροι,αγοραστες,πωλητες επωφελουνται ,ελαχιστα σε συγκριση με τους ντηλερς.
Οι συλλεκτες και επενδυτες καλουνται τι πρεπει να κανουν-προγραμματισουν τωρα.
Να αγορασουν τωρα γιατι οι τιμες είναι χαμηλες και θα ανεβουν κι άλλο?
Να πωλησουν τωρα που οι τιμες είναι υψηλες και στο μελλον θα πεσουν?
Η απαντηση σας, είναι του ενος εκατομμυριου.
Προσωπικη απαντηση, εγω ειμαι συλλεκτης, ότι αυτό συνεπαγεται.
Κωστα, συμφωνω στο 98%. Εκει που δεν συμφωνω, ειναι οτι η τιμη θα πεσει. Δεν το θεωρω ρεαλιστικο σεναριο αυτο, τουλαχιστον σε συντομο διαστημα. Οταν επιτελους σταθεροποιηθει και εκλειψουν οι λογοι της ασυγκρατητης ανοδου, πιστευω οτι η τιμη της ουγγιας (η της χρυσης λιρας, οπως το μετραει ο καθενας), θα κολλησει για πολυ μεγαλο χρονικο διαστημα, οπως εγινε και την περιοδο 1989-2002. Επι 13+ συνεχομενα χρονια, το γραμμαριο ειχε κολλησει στα ~€7-€8, κι αντιστοιχα ειχε κολλησει η τιμη της χρυσης λιρας κλπ.
Οταν καναμε τους Ολυμπιακους του 2004, το γραμμαριο ειχε ανεβει στα €10, αλλα τα νομισματα των 10 γραμμαριων χρυσου 0,9999 που εκδοθηκαν, πωλουνταν προς €440 στους ιδιωτες και €330 στους εμπορους (sic).
Αυτοι που τα αγορασαν, περιμεναν περιπου 17 χρονια για να "ρεφαρουν". Οσοι τελος παντων απο αυτους αντεξαν τοσο, γιατι κατα την διαρκεια αυτων των 17 χρονων,
ουτε που θυμαμαι ποσες κασετινες κομπλε, με 6 χρυσα (10 γραμμαριων εκαστο) και 12 ασημενια πουληθηκαν στο 93-95% της τιμης του χρυσου, υπολογιζοντας μονον τα 6 χρυσα και χαριζοντας τα 12 ασημενια καθως και την ξυλινη κασετινα -που κι αυτη ειχε ενα κοστος-.
Εν ολιγοις, πτωση, η σημαντικη πτωση δεν τη βλεπω. Σταθεροποιηση ομως και κολλημα της τιμης του χρυσου για πολλα χρονια, ειναι πολυ πιθανο σεναριο που εχει επαναληφθει ηδη 2-3 φορες τα τελευταια 55 χρονια (απο τοτε δηλαδη που το δολλαριο αποδεσμευτηκε απο τον χρυσο).
Και σαν συλλεκτη, η σημερινη τιμη του μεταλλου, ηδη με ενοχλει, ασχετα αν εχω καποια ποσοτητα χρυσου σε νομισματα η/και λιρες, γιατι με δυσκολευει αφανταστα στις νεες αγορες μου. Πως να το πω δηλαδη, το οτι η χρυση λιρα εφτασε να κοστιζει ενα χιλιαρικο , δεν το εχει χωνεψει ο οργανισμος μου ακομη.