Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Οκτώβριος 04, 2025, 07:14:47 μμ
Σελίδες: 1 ... 22 23 [24] 25
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Χρυσος σημερα  (Αναγνώστηκε 143834 φορές)
Nole, vligoroudisk και 23 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
kanellop
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 355


Προφίλ
« Απάντηση #345 στις: Σεπτέμβριος 11, 2025, 04:38:04 μμ »

Τα "κορόιδα" τα ETF Κεφάλαια συνέχιζαν να αγοράζουν χρυσό και κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τελευταίας εβδομαδιαίας Αναφοράς του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού,

οι αγορές τους ήταν 35 τόννοι.

Επίσης, οι συνολικές ποσότητες που κατέχουν ανήλθαν στους 3727 τόννους χρυσού.

Τα ETF Κεφάλαια της Αμερικής κατέχουν 1932.6 τόννους,

τα ETF Κεφάλαια της Ευρώπης κατέχουν 1410 τόννους,

τα ETF Κεφάλαια της Ασίας τα 314.8 τόννους

και τα υπόλοιπα ETF Κεφάλαια στα υπόλοιπα μέρη του Κόσμου 69.6 τόννους.

Γιώργος.
Καταγράφηκε
PanosV
Νέος
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 84


Προφίλ
« Απάντηση #346 στις: Σεπτέμβριος 13, 2025, 09:49:19 πμ »

Ετσι οπως παει θα τα σπασει τα 4000$!!! Κι οπως παει η τιμη βλεπω να γυριζουν στα 1/10
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 13, 2025, 09:52:04 πμ από PanosV » Καταγράφηκε
golden kostas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1888



Προφίλ
« Απάντηση #347 στις: Σεπτέμβριος 14, 2025, 02:02:14 μμ »

https://www.dedomeno.gr/agores/319322/chrysos-poy-stirizontai-oi-provlepseis-gia-5-000-dolaria/

Χρυσός: Πού στηρίζονται οι προβλέψεις για 5.000 δολάρια

Η άνοδος του χρυσού συνεχίζεται με ισχυρές προβλέψεις από τράπεζες, που εκτιμούν πως μπορεί να φτάσει έως και τα 5.000 δολάρια το 2027

οι επενδυτικες τραπεζες διαβαζουν <στεκι> εδω και πολλα χρονια μαλλον αλλιως δεν εξηγειται αυτο!!!!! Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο

παντος με μια τετοια τιμη σε € (αγιος ο θεος αγιος ισχυρος αφου ειπαμε ειναι θεοτητα το €) η γρια ελι παει κοντα στα 1200€  Έκπληξη Έκπληξη με μολις 50€(22 φορες επανω) οταν ειχε το 2002 οταν μπηκαμε στον ιερο ναο του € ...... Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός

καλη χωνεψη να ευχηθω μιας και ειναι κυριακη μεσημερι!!!! Γλώσσα Γλώσσα Γλώσσα
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 14, 2025, 02:06:46 μμ από golden kostas » Καταγράφηκε

<gold is god's money>
<silver is free gold>
kanellop
Χάλκινο μέλος
***
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 355


Προφίλ
« Απάντηση #348 στις: Σεπτέμβριος 15, 2025, 06:33:37 πμ »

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε Όλους.

Θα ήθελα να πώ ότι υπάρχουν τα κάτωθι νέα για τον χρυσό:

www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/825836/gold-switzerland-astamatita-to-rali-ston-xryso-vouliazoun-oi-ipa-kai-ypotimoyn-to-dolario-gia-na-sothoyn

Γιώργος.
Καταγράφηκε
alkimel
Επισκέπτης
« Απάντηση #349 στις: Σεπτέμβριος 15, 2025, 10:08:24 μμ »

Θα σας θυμίσω εδώ, αφου το συζητάτε,οτι η Goldman Sachs έδινε πρόβλεψη τον Απρίλιο φέτος,τα 4000$ /oz ως το τέλος αυτού του χρόνου που διανύουμε . Επίσης θα σας πω κάτι που πιθανώς δεν γνωριζετε ( για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει ξανασυμβεί στον σύγχρονο καπιταλισμό):Για πρώτη φορά, λοιπόν,οι κεντρικές τράπεζες εκτός ΗΠΑ κατέχουν περισσότερο χρυσό απο τα κρατικά treasuries,και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το 43%απο αυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν με τον ίδιο ρυθμό για τους επόμενους 12 μήνες.Ηδη, τώρα που μιλάμε,και μόνο με την υποψία επικείμενων επιχειρήσεων του NATO εναντίον της Ρωσίας (μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας) η ζήτηση διπλασιαστηκε απο χθές.
Συμπέρασμα: Γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας ριζικής αλλαγής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος .Το όνομα του παιχνιδιού είναι: απο-δολλαριοποιηση και διάλυση της ηγεμονίας του δολλαρίου ( ως αποθεματικό).Την ίδια μοίρα περιμένει και το Ευρώ - Στην Γαλλία άνοιξε συζήτηση για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.Μπορειτε να φανταστείτε πόσες ΝΕΕΣ δραχμές θα αποτιμάται ενα γραμμαριο καθαρού χρυσού? Εφιάλτης...
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Χάλκινο μέλος
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 351


Προφίλ
« Απάντηση #350 στις: Σεπτέμβριος 16, 2025, 09:01:07 πμ »

Μπορειτε να φανταστείτε πόσες ΝΕΕΣ δραχμές θα αποτιμάται ενα γραμμαριο καθαρού χρυσού? Εφιάλτης...

Τοτε αγαπητε θα εχουμε γυρισει στη σωστη πλευρα της ιστοριας,θα τρωμε με χρυσα κουταλια,71 παρθενες θα μας περιμενουν στον παραδεισο μεσα σε βουνα απο πιλαφια.
Για τα αλλα παραμυθια της Χαλιμας και τις νεες ιστοριες του Καραγκιοζη σε αλλο νημα του φορουμ.
Ο αγωνας τωρα δικαιωνετε,ποιος θα πληρωσει τον λογαριασμο το αφηνουμε ανοιχτο,παντως οχι οι ινστρουχτορες της δραχμης.
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Χάλκινο μέλος
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 351


Προφίλ
« Απάντηση #351 στις: Σεπτέμβριος 16, 2025, 09:18:51 πμ »

Το ράλι του χρυσού δεν έχει να κάνει με τον πληθωρισμό - ούτε καν με τον χρυσό


Του Aaron Brown

Η τιμή του χρυσού μόλις έσπασε ένα ρεκόρ τεσσάρων και πλέον δεκαετιών, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Σε αυτά τα επίπεδα, ο χρυσός έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη απ' ό,τι είχε στο υψηλό των 850 δολαρίων τον Ιανουάριο του 1980 ή 3.524 δολάρια σε σημερινά δολάρια.

Υπάρχουν δύο συνήθεις ύποπτοι όταν οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν - ο φόβος του πληθωρισμού και ο φόβος της οικονομικής καταστολής, όπως οι κυρώσεις και τα capital controls. Και τα δύο ήταν σε πλήρη ισχύ τον Ιανουάριο του 1980, όταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αφού ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε παγώσει τα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία τον περασμένο Νοέμβριο.

Και οι δύο αυτοί ύποπτοι έχουν άλλοθι το 2025. Οι τιμές του χρυσού δεν είχαν ανοδική ή πτωτική τάση από την αρχή της πανδημίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2022. Έκτοτε, κινούνται σταθερά ανοδικά. Ο πληθωρισμός είχε κορυφωθεί στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022. Μέχρι τον Οκτώβριο, είχε πέσει στο 7,7% και συνέχιζε να υποχωρεί. Ο 10ετής δείκτης breakeven - η προσδοκώμενη μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού για την επόμενη δεκαετία (μέσω της διαφοράς του 10ετούς κρατικού ομολόγου και του 10ετούς κρατικού ομολόγου με προστασία από τον πληθωρισμό) - κορυφώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους στο 3,04% και είχε πέσει στο 2,51% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Είναι επίσης δύσκολο να κατηγορήσει κανείς τις αυξημένες διεθνείς εντάσεις ή την οικονομική "αυταρχικότητα" των ΗΠΑ. Η Ρωσία είχε εισβάλει για δεύτερη φορά στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και ακολούθησαν γρήγορα κυρώσεις. Δεν αποτελούσε πλέον είδηση τον Οκτώβριο. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν θα γινόταν για ένα χρόνο ακόμα. Δεν υπήρχαν σημαντικές διεθνείς, πολιτικές ή οικονομικές ειδήσεις εκείνη την περίοδο.

Κάθε τιμή είναι μια αναλογία. Εάν ο χρυσός δεν αυξάνεται λόγω προβλημάτων με το δολάριο, ίσως ο λόγος είναι ότι ο χρυσός είναι πιο ελκυστικός και όχι ότι τα δολάρια είναι λιγότερο ελκυστικά. Η κατοχή χρυσού είναι δαπανηρή, περίπου 0,5% ετησίως. Εάν αγοράζετε χρυσό, υπάρχουν έξοδα αποθήκευσης και ασφάλισης. Εάν αγοράζετε futures χρυσού, πληρώνετε ακόμη περισσότερα.

Εν τω μεταξύ, χάνετε τη θετική πραγματική απόδοση που θα μπορούσατε να κερδίσετε από άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ο ευκολότερος τρόπος για να το εκτιμήσετε αυτό είναι να εξετάσετε την απόδοση των 10ετών Treasury Inflation-Protected Securities ή TIPS (κρατικά ομόλογα με προστασία από τον πληθωρισμό). Επί του παρόντος, τα TIPS εγγυώνται 1,67% πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού, οπότε κάποιος που κατέχει μια ουγγιά χρυσού σε μορφή ETF χάνει 2,17%, ή 79 δολάρια ετησίως, σε δυνητικό εισόδημα.

Πριν αναρωτηθούμε τι αγοράζουν οι επενδυτές χρυσού με αυτά τα 79 δολάρια το χρόνο, ας δούμε την τεκμαρτή αξία της κατοχής μιας ουγγιάς χρυσού με την πάροδο του χρόνου, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό για να αντικατοπτρίζει τα τρέχοντα δολάρια.



Παρόλο που η τιμή του χρυσού ανέβαινε από τις αρχές του 2018 μέχρι να χτυπήσει η πανδημία, η τεκμαρτή αξία της κατοχής μιας ουγγιάς χρυσού μειωνόταν και πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2020, για να περάσει πάλι σε θετικό έδαφος τον Απρίλιο του 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές απαίτησαν να αποζημιωθούν για την κατοχή χρυσού, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη κατάσταση κατά την οποία είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να κατέχουν χρυσό. Η κατοχή χρυσού, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, πλήρωνε 9 δολάρια το χρόνο σε σχέση με την αγορά TIPS.

Ένα χρόνο πριν οι τιμές του χρυσού αρχίσουν να αυξάνονται, οι επενδυτές χρυσού από το να απαιτούν 9 δολάρια το χρόνο για να κατέχουν χρυσό, έγιναν πρόθυμοι να πληρώσουν το μέγιστο ποσό των 91 δολαρίων το χρόνο για να κατέχουν χρυσό. Αυτό οφειλόταν στην αύξηση των αποδόσεων των TIPS και όχι στην άνοδο των τιμών του χρυσού. Αλλά να θυμάστε, πρόκειται για αύξηση του ποσού που οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να κατέχουν μια ουγγιά χρυσού, όχι για αύξηση της τιμής του χρυσού. Το περίεργο είναι ότι μέσα από την πανδημία, τη ρωσική εισβολή και τον φόβο του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι επενδυτές ήθελαν να πληρώνονται για να κατέχουν χρυσό, και όταν τα πράγματα ηρέμησαν, επέστρεψαν στο να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να κατέχουν το πολύτιμο μέταλλο.

Βλέπουμε ότι άλλα μέσα αντιστάθμισης του κινδύνου πληθωρισμού και οικονομικής καταστολής των ΗΠΑ, όπως το ελβετικό φράγκο και το Bitcoin, παρουσίασαν το ίδιο μοτίβο. Παρουσίασαν μικρή τάση όταν ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος, η πολιτική πιο αβέβαιη και η διεθνής κατάσταση πιο επικίνδυνη - στη συνέχεια, σημείωσαν ταχεία ανατίμηση όταν οι κίνδυνοι έδειχναν να υποχωρούν.

Κι αν ο χρυσός είναι το δεξί χέρι του μάγου που αποπροσανατολίζει την προσοχή από το αριστερό του χέρι - την ελκυστικότητα της διακράτησης μεγάλων επενδύσεων χαρτοφυλακίου, όπως ο δείκτης S&P 500; Το παρακάτω γράφημα δείχνει την προσαρμοσμένη απόδοση των κερδών του S&P 500 μείον την απόδοση των TIPS σε μια ποσότητα μετοχών ίση σε τιμή με μια ουγγιά χρυσού. Η κλίμακα είναι ανεστραμμένη για να είναι συγκρίσιμη με το συνοδευτικό διάγραμμα για τον χρυσό. Στην κορυφή του διαγράμματος, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά για να κατέχουν χρυσό και δέχονται μόνο λίγα για να κατέχουν μετοχές - στο κάτω μέρος του διαγράμματος, οι επενδυτές θέλουν να πληρώνονται πολλά για να κατέχουν είτε χρυσό είτε μετοχές.

οπινιον 16/9

Οι δύο γραμμές φαίνονται παρόμοιες. Και οι δύο έπεφταν πριν από τον Covid, οι μετοχές ταχύτερα από τον χρυσό. Οι μετοχές ανέκαμψαν αμέσως όταν χτύπησε η πανδημία του Covid (οι επενδυτές απαιτούσαν περισσότερα για να κρατήσουν μετοχές), ενώ ο χρυσός παρέμεινε σχετικά στάσιμος μέχρι τα μέσα του 2022. Από τότε το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε τις μετοχές.

Αν οι επενδυτές φοβόντουσαν τον πληθωρισμό, θα έπρεπε να δούμε αύξηση των αποδόσεων breakeven. Αλλά έχουν κυμανθεί σε ένα στενό εύρος το 2025 από 2,17% έως 2,47%, και 2,37% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Είναι σαφές ότι η κύρια κινητήρια δύναμη τόσο των τιμών του S&P 500 όσο και του χρυσού είναι οι αλλαγές στο πραγματικό επιτόκιο απόδοσης, αυτό που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία προστατευμένα από τον πληθωρισμό. Καθώς αυτό υποχωρεί το 2025, οι επενδυτές χρυσού δεν άλλαξαν πολύ την αξία που δίνουν στη διακράτηση χρυσού, οπότε η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευθεί. Εάν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε 90 δολάρια ετησίως για το όποιο όφελος αποκομίζετε από τη διακράτηση μιας ουγκιάς χρυσού, καθώς τα πραγματικά επιτόκια πέφτουν, είστε πρόθυμοι να πληρώσετε περισσότερα για αυτή την ουγκιά. Αντίθετα, οι επενδυτές μετοχών έχουν μειώσει το απαιτούμενο ποσοστό πραγματικής απόδοσης καθώς οι αποδόσεις των TIPS έχουν μειωθεί. Ο S&P 500 έχει αυξηθεί, αλλά μόνο κατά 12%.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τον πληθωρισμό, οι μεγάλες αλλαγές στην απαιτούμενη πραγματική απόδοση των μετοχών, αλλά όχι του χρυσού, υποδηλώνουν φόβο για ύφεση. Για να κατανοήσετε τις αγορές σήμερα, κοιτάξτε τα TIPS και τις μετοχές. Ο χρυσός μπορεί να λάμπει, αλλά η λάμψη μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τα θεμελιώδη στοιχεία.

Οποιος θελει να διαβασει το αρθρο μαζι με τα γραφηματα ας ανατρεξει στο
https://www.capital.gr/bloomberg-view/3944435/to-rali-tou-xrusou-den-exei-na-kanei-me-ton-plithorismo-oute-kan-me-ton-xruso/
Καταγράφηκε
alkimel
Επισκέπτης
« Απάντηση #352 στις: Σεπτέμβριος 16, 2025, 12:52:14 μμ »

Εντάξει, αφού το γράφει το capital,αλλαζω γνωμη: θα πάρω κρατικά ομόλογα με προστασία απο τον πληθωρισμό 😂😂😂
Καταγράφηκε
golden kostas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1888



Προφίλ
« Απάντηση #353 στις: Σεπτέμβριος 16, 2025, 05:48:00 μμ »

παλι επανω το κιτρινο μεταλλο.....καθε μερα +1%  Άνεση

μεχρι τις 5000€εχουμε δρομο ακομα.... μετα ομως θα γινει το μεγαλο μπαμ που κανενας μας δεν θα το περιμενει με τον χρυσο θα γινει κατι ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ και φυσικα μη αναστρεψιμο για την τιμη του.....οχι οτι τωρα αναστρεφεται η τιμη του χρυσου ομως ΟΤΑΝ  γινει αυτο το γεγονος (και θα γινει)  τοτε ολοι θα πουνε ΟΥΑΟΥ !!!! Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού

 Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός


υ.γ. εγω το ασημι περιμενω ο ασιμος, 20-δρχ/20€ τελεια αναλογια  Έκπληξη Έκπληξη
Καταγράφηκε

<gold is god's money>
<silver is free gold>
golden kostas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1888



Προφίλ
« Απάντηση #354 στις: Σεπτέμβριος 18, 2025, 11:08:06 μμ »

https://www.youtube.com/watch?v=hY3g8oNd2Vg

Η Γαλλία «φλέγεται» , οι κοινωνικές αντιδράσεις στις περικοπές και οι «ψεκασμένοι»- Μ.Δεναξά

αφιερωμενο σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΟΡΕΣ
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 18, 2025, 11:10:56 μμ από golden kostas » Καταγράφηκε

<gold is god's money>
<silver is free gold>
alkimel
Επισκέπτης
« Απάντηση #355 στις: Σεπτέμβριος 19, 2025, 11:12:25 μμ »

https://www.youtube.com/watch?v=hY3g8oNd2Vg

Η Γαλλία «φλέγεται» , οι κοινωνικές αντιδράσεις στις περικοπές και οι «ψεκασμένοι»- Μ.Δεναξά

Εξαιρετική συνεντευξη-έτσι κι αλλιώς η Δεναξά σπανίως δίνει συντεύξεις,σφάζει με το γράψιμό της...
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 19, 2025, 11:13:03 μμ από alkimel » Καταγράφηκε
KOSTAS17
Χάλκινο μέλος
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 351


Προφίλ
« Απάντηση #356 στις: Σεπτέμβριος 20, 2025, 09:02:42 πμ »

Ιδου και το εβδομαδιαιο κλεισιμο του χρυσου, με νεο ρεκορ ως συνηθως.
Να ευχηθω και σε ανωτερα? μαλλον μαζοχιστικο ειναι.


Πλατίνα            1.419,35    +1,37%    +19,15
Χρυσός Spot    3.719,30    +1,11%    +41,00
Άργυρος                43,37    +2,96%    +  1,25
Καταγράφηκε
Dimisaris
Τακτικός
**
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 213


Προφίλ
« Απάντηση #357 στις: Σεπτέμβριος 20, 2025, 09:47:17 πμ »

https://www.youtube.com/watch?v=hY3g8oNd2Vg

Η Γαλλία «φλέγεται» , οι κοινωνικές αντιδράσεις στις περικοπές και οι «ψεκασμένοι»- Μ.Δεναξά

Εξαιρετική συνεντευξη-έτσι κι αλλιώς η Δεναξά σπανίως δίνει συντεύξεις,σφάζει με το γράψιμό της...

Κανει καλη δουλεια το ρωσικο λομπι. Εξαλλου καποιοι δημοσογραφοι με τη ρεπορταζ τους, απεκτησαν σπιτια σε Μονακο, Λ.Α. και ειχαν και καμια 20ρια κιλα χρυσο, ετσι να καθονται. Νομιζω πρεπει να της δωσουν το βραβειο Πουλιτζερ.

Φιλικα παντα Δημητρης.
Καταγράφηκε
KOSTAS17
Χάλκινο μέλος
***
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

Μηνύματα: 351


Προφίλ
« Απάντηση #358 στις: Σεπτέμβριος 21, 2025, 05:34:59 μμ »

Απο το σημερινο caoital.gr

Ψηφιακός χρυσός: Πώς θα γίνει πιο προσιτή η αγορά του πολύτιμου μετάλλου στους μικρoεπενδυτές

Με την τιμή του χρυσού να κάνει συνεχόμενα ρεκόρ και να εκτινάσσεται σχεδόν 40% από την αρχή του 2025, ο σημαντικότερος σύνδεσμος του κλάδου προτείνει έναν νέο τρόπο αγοράς του πολύτιμου μετάλλου που υπόσχεται να το κάνει προσιτό και για επενδυτές με μικρότερα βαλάντια.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) προωθεί την ιδέα του "ψηφιακού χρυσού" που θα διευκολύνει την αγορά του από όσους θέλουν να επενδύσουν σε αυτόν χωρίς τη διαμεσολάβηση εισηγμένων σε χρηματιστηριακές αγορές funds (Gold ETFs).

Η απευθείας επένδυση σε χρυσό γίνεται σήμερα με την αγορά ράβδων, η αξία των οποίων διαφέρει ανάλογα με το βάρος τους και έχει ένα κόστος διαχείρισης. Η τυπική ράβδος έχει βάρος 400 ουγκιές ή 12,4 κιλά και αγοράζεται από θεσμικούς επενδυτές, όπως οι κεντρικές τράπεζες, και πλούσιους ιδιώτες, καθώς η αξία της υπερβαίνει τα 1,4 εκατ. δολάρια με τη σημερινή τιμή του χρυσού (πάνω από 3.600 δολάρια η ουγκιά). Υπάρχουν ράβδοι χρυσού με μικρότερο βάρος, αλλά και αυτοί ενσωματώνουν υψηλή αξία και είναι δύσκολο να αποκτηθούν από μικροεπενδυτές.

Η επένδυση σε ράβδους γίνεται σήμερα με δύο τρόπους: Πρώτον, με την απόκτησή τους σε φυσική μορφή και τη φύλαξή τους σε θησαυροφυλάκια, με έναν μοναδικό αριθμό σειράς. Οι κάτοχοί τους έχουν διασφαλισμένη την κυριότητα του χρυσού, αλλά είναι αντιμέτωποι με μία περίπλοκη διαδικασία διαχείρισής του.

Δεύτερον, με την αγορά των ράβδων όχι σε φυσική μορφή, αλλά μέσω ενός συμβολαίου με τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία αναλαμβάνουν να τηρούν μία συγκεκριμένα ποσότητα χρυσού στο όνομα του πελάτη τους. Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και γρήγορους και απλούς μηχανισμούς για να κάνουν τις συναλλαγές τους, αλλά αναλαμβάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο έναντι της τράπεζες που διατηρεί τον χρυσό τους.

Η πρόταση για τον "ψηφιακό χρυσό" αποσκοπεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα, ως ένας τρίτος πυλώνας της αγοράς που θα καταστήσει τον χρυσό ένα χρηματοπιστωτικό περιουσιακό στοιχείο, όπως τα ομόλογα ή οι μετοχές, "καθιστώντας ευκολότερη τη μεταβίβασή του, επιτρέποντας την κατοχή κλάσματος ράβδων χρυσού καθώς και την πιο ευέλικτη χρήση του ως ενέχυρου".

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σημειώνει ότι η πρότασή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα εμπορεύματα (commodities). "Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την υψηλότερη αποδοτικότητα και δυνατότητες σε ένα φάσμα φυσικών περιουσιακών στοιχείων, αλλάζοντας τον τρόπο που τα commodities διακρατούνται, εμπορεύονται και χρησιμοποιούνται στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα".

Η πρόταση γίνεται, όπως αναφέρθηκε, σε μία περίοδο που η έντονη αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο έχει επιβεβαιώσει τον ρόλο του χρυσού ως του κατ' εξοχήν ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου. Η άνοδος της τιμής του τις τελευταίες ημέρες συνδέεται με τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed, το οποίο διαμορφώνεται τώρα στο 4,1%, καθώς μειώνεται έτσι το εναλλακτικό κόστος από τη διακράτηση χρυσού. Συνδέεται, επίσης, με την ανησυχία για τις επιθέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στη Fed και την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αγοράζουν με υψηλούς ρυθμούς χρυσό, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιστοιχεί πλέον στο 40% της αξίας των αποθεμάτων τους. Τον Ιούλιο, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 10 τόνους, παρά την εκτίναξη της τιμής του.

Ο μεγαλύτερος καθαρός αγοραστής για εφέτος είναι η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας, με αγορές ύψους 67 τόνων από την αρχή του έτους. Η Τουρκία αγόρασε 2 τόνους χρυσού τον Ιούλιο και είναι καθαρός αγοραστής για 29 συνεχόμενους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ
Καταγράφηκε
golden kostas
Χρυσό μέλος
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1888



Προφίλ
« Απάντηση #359 στις: Σεπτέμβριος 22, 2025, 02:34:00 μμ »

https://www.youtube.com/watch?v=mOeawDVk3RA

Surging Gold Price Is Telling Us Central Bankers and Politicians Are Losing Control

χρυσος και ασημι (μαζι) συνεχιζουν με σπασμενα φρενα  Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη

και φυσικα μην ξεχναμε <if you don't hold it you DON'T own it..... Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού>

745€ η γρια ελι μεταλλο σημερα (3.166€/oz) α,ρε κατακαημενο €  πας ακλαυτο  Έκπληξη σε λιγους μηνες ο μεσος μισθος θα ειναι πολυ πιο κατω απο μια γρια ελι!!!!
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 22, 2025, 02:35:47 μμ από golden kostas » Καταγράφηκε

<gold is god's money>
<silver is free gold>
Σελίδες: 1 ... 22 23 [24] 25
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

advertisement

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Theme Sus By CeeMoo
Cookies preferences