Καλημέρα σας,
Έβαλα το δημοσίευμα του bankingnews στο chatgpt να μου πει αν ισχύουν και σε τι βαθμό αυτά που γράφει.
Τι είναι αληθές
Από την 1η Ιουλίου 2025, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων Basel III Endgame, ο κατοχυρωμένος φυσικός χρυσός (δηλαδή αυτός που είναι πλήρως ιδιόκτητος και αποθηκευμένος σε θησαυροφυλάκιο) θα μπορεί να αναγνωρίζεται ως περιουσιακό στοιχείο υψηλής ρευστότητας (Tier 1 HQLA) για την κάλυψη απαιτήσεων ρευστότητας των τραπεζών.
Πολλές αξιόπιστες πηγές (όπως τα USFunds, Forbes, US Global ETFs) έχουν επιβεβαιώσει αυτή την αλλαγή.
⚠️ Τι δεν είναι ακριβές ή είναι παραπλανητικό
Ο χρυσός ήταν ήδη “Tier 1 περιουσιακό στοιχείο” για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών από την εποχή του Basel I (1988), με μηδενικό συντελεστή κινδύνου. Άρα, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ωστόσο, ο χρυσός δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα από τις βασικές εποπτικές αρχές (ΗΠΑ, ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο) ως περιουσιακό στοιχείο υψηλής ρευστότητας Tier 1 (HQLA). Φορείς όπως το LBMA και το World Gold Council έχουν τονίσει ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει τελική ρύθμιση ή επίσημη αποδοχή.
Το ίδιο το LBMA χαρακτήρισε πρόσφατα τέτοιες αναφορές ως “παραπλανητικές”.
🧭 Τι σημαίνει αυτό στην πράξη
Ναι, ο χρυσός διατηρεί την κορυφαία του θέση ως περιουσιακό στοιχείο για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις – και αυτό ίσχυε εδώ και δεκαετίες.
Όχι, δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί ως περιουσιακό στοιχείο υψηλής ρευστότητας (HQLA) από τις περισσότερες ρυθμιστικές αρχές.
Οι αλλαγές της Basel III δίνουν τη δυνατότητα να συμβεί αυτό από 1η Ιουλίου 2025, αλλά η τελική εφαρμογή εξαρτάται από κάθε εθνικό εποπτικό φορέα (π.χ. την ΕΚΤ, τη Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας) και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
[/b]
🎯 Συμπέρασμα
Ο τίτλος του άρθρου του bankingnews.gr – αν και εντυπωσιακός – δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Η κεφαλαιακή μεταχείριση του χρυσού δεν έχει αλλάξει· ήταν πάντα Tier 1.
Αυτό που ίσως αλλάξει, είναι η μεταχείριση του ως στοιχείο ρευστότητας (HQLA). Αν και η Basel III το επιτρέπει, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί από τις περισσότερες εποπτικές αρχές. Πρόκειται περισσότερο για δυνητική εξέλιξη, όχι για νομισματική "επανάσταση".